Πως μπορούμε να βάψουμε σωστά τα αυγά μας ; Θα μας φουσκώσει το τσουρέκι; Πως θα καταλάβουμε αν το αρνάκι μας πριν φτάσει στην βιτρίνα του κρεοπωλείου, πρώτα δεν έχει κάνει τρελό τουρ σε όλη την Πελοπόννησο; Σε αυτά και σε άλλα πολλά γιορτινά, βασανιστικά ερωτήματα αποφασίσαμε να σας δώσουμε απαντήσεις, μιλώντας με τον… ειδικό. Ο Βασίλλης Καλλίτσης, μας μαρτυράει όλα τα Πασχαλινά μυστικά, ενώ μας ξεναγεί και σε όλη την Αθήνα, αποκαλύπτοντάς μας μαγαζάκια στα οποία μπορούμε να φάμε, χωρίς να μας… φάνε ! Και για όσους αναρωτιούνται ποια είναι η απόλυτη γαστρονομική τάση της εποχής, ένα σας λέω ένα, ζήτω το… “Greek Souvlaki” ! Τελικά, ποτέ δεν πεθαίνει.
Χρήσιμα tips για τα αυγά που μέρες που΄ναι έχουν την τιμητική τους !
* Αποφύγετε τα βαμμένα αυγά του σούπερ – μάρκετ και αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να προμηθευτείτε αυγά από χωριό ή στην χειρότερη περίπτωση, προτιμήστε να τα αγοράσετε (πάντα άβραστα και άβαφα…) από μαγαζί βιολογικών προϊόντων.
* Μην αγοράσετε και φέτος τις κλασικές, ετοιματζίδικες βαφές αυγών ! Πρωτοτυπήστε γυρνώντας τον χρόνο πίσω και τολμήστε να βάψετε τα αυγά σας με κρεμμυδόφυλλα, βύσσινα κατεψυγμένα, παντζάρια και χόρτα τσουκνίδες. Τα αυγά σας μπορεί να μην βγουν… υπερπαραγωγή και άψογα βαμμένα, όμως, μην ξεχνάτε πως θα είναι βαμμένα με πιο πρωτότυπο και σαφέστατα πιο υγιεινό τρόπο.
* Επιλέγετε αυγά λευκά και όχι καφέ, γιατί τα λευκά αυγά απορροφούν καλύτερα την βαφή.
* Για να μην σπάσουν τα αυγά ή ξεφλουδίσουν, θυμηθείτε να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα και αφήστε τα να βράσουν… χαλαρά, σε χαμηλή θερμοκρασία.
* Για να μην έχουν σημάδια μετά την βαφή, φροντίστε να έχουν βράσει χωρίς να υπάρχουν μεταξύ τους κενά μέσα στην κατσαρόλα και εννοείται πως πάντα βάζουμε μία μόνο στρώση με αυγά.
* Επίσης είναι γνωστό, πως το λαδάκι είναι ότι καλύτερο για να γυαλίσετε τα αυγουλάκια σας, μετά την βαφή.
Επιχείρηση… τσουρέκι ! Πως να σταθούν στο ύψος τους και άλλες πολύτιμες συμβουλές.
* Αν ήσαστε τελείως… ακαμάτες, μην το κουράζετε και μην κουράζεστε με τα τσουρέκια. Χρησιμοποιήστε τα χρήματα για τα υλικά για να πάτε… κομμωτήριο !
* Αν όντως δεν πιάνουν καθόλου τα χέρια σας, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα τσουρέκια και να τα… «μεταμορφώσετε». Πως θα γίνει αυτό; Θα τα κόψετε σε τρία κομμάτια θα τους βάλετε μέσα ή φουντούκια με Μερέντα, ή μαρμελάδα σύκο με κανέλα και γαρύφαλλο και τα βουτάτε σε γλάσο λευκής ή μαύρης σοκολάτας, ανάλογα με το τι προτιμάτε.
* Επίσης μπορείτε να επιχειρήσετε να φτιάξετε ένα… κέικ – τσουρέκι ! Πως μπορεί να γίνει αυτό; Μέσα στην ζύμη του κέικ, βάζουμε κοπανισμένη μαστίχα και λίγους κόκκους καρδάμαμο (το γνωστό σε όλους μας κάρδαμο…) και έτοιμο το… ιμιτασιόν τσουρέκι. Ο συνδυασμός της μαστίχας και του κάρδαμου, ταιριάζουν με κέικ γεύση ή βανίλια ή πορτοκάλι ή λεμόνι ! Στην συνέχεια μπορείτε να το αχνίσετε με ζάχαρη άχνη και να το διακοσμήσετε με σοκολατένια αυγά ή κουνελάκια.
* Ανήκετε στους τολμηρούς και θα προσπαθήσετε και κάνετε και πάλι τσουρέκια; Φροντίστε να έχετε βγάλει όλα τα υλικά σας πάνω στο πάγκο της κουζίνας από βραδύς για να είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι και το αλεύρι !
* Επίσης, η κουζίνα σας πρέπει να έχει μία… χουχουλιάρικη θερμοκρασία και να είναι κλειστή η πόρτα και το παράθυρό της, και βάλτε την ζύμη σας στον φούρνο, αφού πρώτα τον έχετε προθερμάνει στους 50οC .
* Όταν βάζουμε μέσα την ζύμη – την έχουμε σκεπάσει χαλαρά με ένα σελοφάν – τον σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε και λιγάκι την πόρτα ανοιχτή, αφήνοντας το υλικό να φουσκώσει με την… ησυχία του.
* Στην συνέχεια αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, ζυμώνουμε και πάλι το υλικό μας μαλακά για να φύγει ο αέρα από μέσα και το ξανά αφήνουμε με υπομονή, να φουσκώσει και πάλι, τουλάχιστον για μία ώρα.
* Από πάνω για να γυαλίσετε το τσουρέκι σας, ναι μεν το αλείφετε με αυγό, αλλά όχι με τον κρόκο. Μόνο με το ασπράδι, γιατί ο κρόκος θα… γκαγκανιάσει μέσα στα δέκα πρώτα λεφτά και το τσουρέκι σας θα γίνει κατάμαυρο.
* Επίσης μπορείτε να το αλείψετε και με ζάχαρη λιωμένη μέσα σε χλιαρό νερό.
* Σε περίπτωση τώρα που το υλικό σας δεν έχει φουσκώσει, δεν πετάμε τίποτα. Κλείστε τα φώτα και βγείτε από την κουζίνα και θα δείτε πως την επόμενη μέρα, θα έχει όντως φουσκώσει. Έτσι, την επόμενη μέρα μπορείτε να βάλετε την ζύμη σε ένα πολυμπάγκ σακουλάκι και να την φυλάξετε στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη φορά που θα ξανά έχετε… έμπνευση για να φτιάξετε τσουρέκια.
Το καλό το αρνάκι από το… τσιγκέλι φαίνεται !
* Αν σας είναι εύκολο, μην πάρετε το πασχαλιάτικο αρνάκι σας από το σούπερ – μάρκετ, αλλά από χασάπη. Και γενικότερα προτιμήστε να έχετε τον χασάπη σας, έτσι ώστε να μπορείτε να αποφεύγετε συχνά – πυκνά τις κακοτοπιές.
* Το χρώμα του κρέατος πρέπει να είναι ροζ και καθόλου, μα καθόλου μαύρο.
* Πρέπει να είναι ζουμερό και να έχει υγρά και να μην είναι καθόλου στεγνωμένο και… ξεπετσιασμένο, γιατί τότε αυτό θα σημαίνει, πως το αρνάκι σας έχει οργώσει πρώτα όλη την Πελοπόννησο πριν φτάσει στο κρεοπωλείο.
* Αγοράστε εντόσθια μόνο ελληνικά.
Ποια είναι η απόλυτη γαστρονομική τάση της εποχής ;
* Το… σούσι πέθανε, ζήτω το… σουβλάκι ! Κάτι το ατύχημα στην Ιαπωνία, κάτι που ήταν μόδα και πέρασε, το σούσι πια δεν αποτελεί γαστρονομική μανία. Βέβαια, εξακολουθεί να έχει πολλούς φανατικούς φίλους… Μανία ,λοιπόν, έχει γίνει το… Greek σουβλάκι, το οποίο λόγω και της οικονομικής κρίσης, ζει για ακόμα μία φορά στιγμές απόλυτης δόξας.
Ποιες κουζίνες είναι της μόδας και ποιες έχουν βγει… outoffashion ;
* Η νέα ελληνική κουζίνα, είναι η κουζίνα που αυτή την στιγμή έχει τους περισσότερους θαυμαστές, εκτοπίζοντας τις ξένες κουζίνες. Ο κόσμος έχει στυρέψει το βλέμμα του στα ελληνικά ,βιολογικά προϊόντα και πολύ καλά έχει κάνει.
Ολίγον… ντεπασέ θεωρείται η γαλλική κουζίνα, ενώ η ιταλική κουζίνα και η πολίτκη κουζίνα, είναι δύο κουζίνες που είχαν, έχουν και θα έχουν αναρίθμητους φαν.
Γαστρονομικός οδηγός σε τιμές ευκαιρίας ! Που μπορείτε να φάτε καλά, χωρίς να σας… φάνε.
* «Ψαροκόκαλο» στο Κερατσίνι
* «Αργουρα» στην Καλλιθέα
* «Ο Σάββας» στην πλατεία του Βύρωνα
* «Κιτσαρόνας» στο Μενίδι
* «Ο Ηλίας» στο Θησείο
* Θεϊκό κεμπάπ στον «Τούρκο»
* «Butcher Shop» στο Γκάζι
Λατρεύετε τα τυριά ;
* Περάστε μία βόλτα από τον… «Τσέλιγκα» στο Κερατσίνι , – έχει πάνω από είκοσι είδη φέτας – , αλλά και από το «Μπενίτο» στο Φάληρο, όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα γύρω από τα τυριά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ