O Δρ Σπύρος Μαζάνης σας δίνει οδηγίες πώς να αντιμετωπίσετε την γαστρεντερίτιδα στο σπίτι!
Τι είναι γαστρεντερίτιδα;
Όταν ένα παιδί κάνει ταυτόχρονα εμετούς και διάρροιες τότε λέμε ότι έχει γαστρεντερίτιδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τι προκαλείται;
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιτπώσεων η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από ιούς. Υπάρχουν εκατοντάδες ιοί που μπορεί να προκαλέσουν εμετούς, διάρροιες και τα δύο συμπτώματα μαζί ή και ξεχωριστά.
Πώς μεταδίδεται;
Οι ιοί της γαστρεντερίτιδας μεταδίδονται με την στενή επαφή των παιδιών, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο σχολικό χώρο, είτε στην τάξη είτε όταν πηγαίνουν σε γιορτές, σε παιδότοπους κ.λπ. Το ένα παιδί ανταλλάσσει του ιούς του με το άλλο μέσω της στενής επαφής, δηλαδή με τα σάλια του, την αναπνοή του, τα χέρια του καθώς χαιδεύονται ακουμπιούνται ή πιάνουν διάφορα αντικείμενα.
Πώς αντιμετωπίζουμε τη γαστρεντερίτιδα στο σπίτι;
Όταν ένα παιδί κάνει εμετούς:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε αμέσως τη σίτιση, όποια ηλικία κι αν έχει το παιδί. Τουλάχιστον για 4 ώρες πρέπει να μείνει εντελώς νηστικό, να μην πίνει ούτε νερό. Εάν διψάει του βρέχουμε τα χειλάκια του με ένα βρεγμένο πανάκι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά τις 4 ώρες ξεκινάμε να του δίνουμε κάθε 5 έως 10 λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού νερό ή χαμομήλι (εφόσον δεν έχει διάρρροια).
Εάν το επόμενο δίωρο το παιδί αντέχει τα κουταλάκια και δεν κάνει ξανά εμετό τότε σταδιακά αρχίζουμε την επανασίτισή του ανάλογα με το τι πρέπει να φάει λόγω της ηλικίας του. Δηλαδή τα βρέφη το γάλα τους και τα μεγαλύτερα παιδιά το φαγητό τους.
Πάμε πάρα πολύ προσεκτικά διότι καθε φορά που το παιδί θα κάνει εμετό τότε θα πρέπει να γυρίζουμε 4 ώρες πίσω και να κάνουμε την ίδια νηστεία.
Εάν ένα παιδί παρόλη την προσπάθεια που κάνουμε συνεχίσει να κάνει εμετούς και διαιίτερα όταν δεν του δίνουμε να τρώει τότε υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθεί και πρέπει να γίνει νοσηλεία ώστε να ενυδατωθεί με ορό. Η πρώτη ένδειξη της αφυδάτωσης είναι το στόμα του. Εάν δηλαδή το στόμα αρχίζει να στεγνώνει, δηλαδή τα χείλη του, η γλώσσα του και ο εσωτερικός βλενογόνος τότε έχει ξεκινήσει η αφυδάτωση και πρέπει οπωσδήποτε να δράσουμε γρήγορα.
Όταν το παιδί έχει διάρροια:
Διάρροια σημαινει ότι το παιδί κάνει υδαρείς κενώσεις και πάρα πολλές κατά τη διάρκεια του 24ώρου.
Για να το βοηθήσουμε το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να μειώσουμε τις τροφές εκείνες που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το έντερο όπως είναι όξινα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά.
Εάν είναι βρέφος τότε χορηγούμε γάλα ειδικό για τις διάρρροιες σε μορφή σκόνης και γαι τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχει γάλα σε υγρή μορφή αλλά ελεύθερο λακτόζης.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, αφού τους “στερήσουμε| τα όξινα φρούτα και τα χόρτα, τους χορηγούμε ρύζι με λεμόνι, κοτόπουλο βραστό, πουρέ καρότου ή πατάτας ελπίζοντας ότι σύντομα θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάστασή τους.
Αν ένα παιδί εξακολουθήσει να κάνει διάρροιες τότε υπάρχει και σε αυτή την περίτπωση κίνδυνος αφυδάτωςης και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ