Μπορεί οι διακοπές να συνδυάζονται στο μυαλό σου με την ξενοιασιά, αλλά κάποιες φορές κρύβουν κινδύνους που μπορεί να σου χαλάσουν τη διάθεση ή ακόμα και να σε κάνουν να το μετανιώσεις που αποφάσισες να φύγεις κάποιες μέρες για να χαλαρώσεις.
Κι ενώ εσύ χαλαρή και ευδιάθετη γεμίζεις τις βαλιτσούλες σου για τις καλοκαιρινές σου διακοπές, πολύ πιθανόν κάποιος να ετοιμάζεται να σου αδειάσει το σπίτι. Κι όσο κι αν σκέφτεσαι πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε σένα, τόσο πιθανό είναι. Τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνονται όλο και περισσότερες διαρρήξεις σε σπίτια, όταν οι ιδιοκτήτες τους λείπουν διακοπές. Η κυρία Σπυριδούλα και η κυρία Τούλα είναι δύο από τις πολλές παθούσες που πήγαν για διακοπές και τους βγήκε σε ξινό…
”Ήμασταν στο χωριό και ήταν μια γειτόνισσα στην Αθήνα και είδε την πόρτα του σπιτιού μας ανοιχτή. Νόμιζε λοιπόν ότι είχαμε γυρίσει. Μας φώναζε αλλά όταν είδε ότι δεν απαντούσε κανείς, ανησύχησε.
Αυτοί που είχαν μπει στο σπίτι όταν άκουσαν την φασαρία σηκώθηκαν κι έφυγαν. Μας πήρανε κάτι ρολόγια, κάποια χρυσαφικά, κάτι ρούχα του γιου μου, μπουφάν, παπούτσια, μπλούζες και κάποια φω μπιζού που είχα. Από την βιασύνη τους να φύγουνε τους είχαν πέσει μερικά στις σκάλες. Ειδοποίησαν οι γείτονες το 100, αλλά οι αστυνομικοί δεν μπήκαν στο σπίτι γιατί φοβόντουσαν μήπως οι κλέφτες είναι ακόμα μέσα. Αντί για αυτούς μπήκε στο σπίτι μια άλλη γειτόνισσα και είδαν ότι το είχαν κάνει το σπίτι μου χάλια. Τους κλέφτες δεν τους έπιασαν ποτέ. Είχαμε κλειδώσει αλλά αυτοί έσπασαν την κλειδαριά και μπήκαν μέσα. Μετά από εκείνη την ημέρα βάλαμε πόρτα ασφαλείας”, περιέγραψε η κυρία Σπυριδούλα στο Τlife.
Aπό την άλλη το σπίτι της κυρίας Τούλας, μπορεί να μην έγινε χάλια αλλά έλειψαν εξίσου αρκετά αντικείμενα:”Φύγαμε διακοπές και άφησα τα κλειδιά μου σε μια γειτόνισσα για να μου ποτίζει τα λουλούδια. Είχα ανοίξει το παράθυρο του φωταγωγού, μπήκαν μέσα ανενόχλητοι και χωρίς να ανακατέψουν καθόλου τον χώρο,μας πήραν ένα ακριβό ραδιόφωνο, μια σάκα του γιου μου, ένα ρολόι, κάποια χρήματα, μία συλλογή από νομίσματα κι ένα βιβλίο. Δεν τους είδε κανείς. Όταν γυρίσαμε και είδαμε ότι έλειπε μόνο το ράδιο, πιστέψαμε ότι το πήρε η αδερφή μου που θα πήγαινε διακοπές. Μετά που είδαμε ότι έλειπαν κι άλλα αντικείμενα καταλάβαμε ότι μας είχαν κλέψει. Καλέσαμε την αστυνομία, μουτζούρωσαν τους τοίχους κι έφυγαν. Μας είπαν ότι επειδή είχαμε αγγίξει τα αντικείμενα δεν μπορούσαν να καταλάβουν κάτι”.
Φυσικά αντί να κάθεσαι να τρομοκρατείσαι και να σφραγίζεις πόρτες και παράθυρα με τάβλες πριν φύγεις για διακοπές, δες τι συμβουλές σου δίνει το Tlife με τη βοήθεια του astynomia.gr και προσπάθησε να τις τηρήσεις δίχως να έρθει η καταστροφή στο μυαλό σου και στο σπίτι σου.
-
Πριν φύγεις για διακοπές βεβαιώσου ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σου είναι καλά ασφαλισμένα.
-
Ενημέρωσε για την απουσία σου μόνο συγγενικά και φιλικά πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεσαι για να επιβλέπουν την οικία σου και εάν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου.
-
Μην αφήσεις σημειώματα για το πότε θα επιστρέψεις ή για πόσο καιρό θα απουσιάζεις.
-
Το σπίτι σου ή το διαμέρισμά σου να μην δείχνει εντελώς κλειστό υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σου.
-
Τοποθέτησε εάν είναι δυνατόν χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
-
Ενεργοποίησε το σύστημα συναγερμού.
-
Μην αφήνεις μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα μεγάλης αξίας στο σπίτι σου. Σε περίπτωση που ενημερωθείς από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα, ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στο σπίτι σου, μη διστάσεις να ειδοποιήσεις το ”100” ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου.
-
Σε περίπτωση κλοπής ειδοποίησε το ”100” ή το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σου.
Φυσικά από κλοπή δεν κινδυνεύει το σπίτι σου μόνο όταν λείπεις αλλά κάθε μέρα. Δες τι πρέπει να κάνεις γενικότερα για να αποφύγεις τους κακούς “επισκέπτες”:
-
Τοποθέτησε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
-
Κλειδωσε την κύρια πόρτα/τις κύριες πόρτες του διαμερίσματος με κλειδιά ασφαλείας.
-
Κλειδωσε πάντα όταν φεύγεις ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσεις για μικρό χρονικό διάστημα.
-
Μην αφήνεις ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή με στηρίγματα και πρόσεχε ιδιαίτερα αν θα σε ακολουθήσει κάποιος μέσα στο κτίριο.
-
Εγκατέστησε ένα σύστημα συναγερμού ή ασφάλειας.
-
Τα συστήματα ασφαλείας της κύριας εισόδου (θυροτηλέφωνο με οπτική εικόνα) πρέπει να σου επιτρέπουν να αναγνωρίζεις και να ελέγχεις τους επισκέπτες σου. Μην ανοίγεις ποτέ την πόρτα σου χωρίς να βεβαιωθείς ότι αναγνωρίζεις τον επισκέπτη.
-
Μην αφήνεις ποτέ τις πόρτες κινδύνου ανοιχτές με στηρίγματα.
-
Μην αφήνεις ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των μπαλκονιών ακόμα και αν κάνει ζέστη.
-
Μην δίνεις εφεδρικά κλειδιά του κτιρίου ή του διαμερίσματός σου σε εργάτες, καθαρίστριες, μπέιμπυ σίτερς ή φίλους.
-
Όταν μετακομίζεις να αλλάζεις τις κλειδαριές και τα κλειδιά.
-
Μην αφήνεις δεύτερα κλειδιά της κατοικίας σου κάτω από γλάστρες και χαλάκια.
-
Μην αφήνεις ποτέ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σου και μην γνωστοποιείς στον κοινωνικό και επαγγελματικό σου περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεις στην οικία σου.
-
Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος
Δυστυχώς σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία αλλά και τον εγκληματολόγο Αντώνη Μαγγανά:
“Υπάρχει αύξηση τα τελευταία χρόνια στις ληστείες. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμη σε τόσο προχωρημενο επίπεδο για να γνωρίζουμε πόσες διαρρήξεις έγιναν όταν οι ιδιοκτήτες έλειπαν για διακοπές.”
Το 2008 έγιναν 2.948 ληστείες από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 978, δηλαδή το 31,13%, ενώ το 2009 οι ληστείες έφτασαν τις 4.185, από τις οποίες εξιχνιάτηκαν οι 1218, δηλαδή το 27,41%. Το ποσοστό αύξησης λοιπόν μέσα σε ένα χρόνο έφτασε το 41,96%!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρεπορτάζ: Καλλιόπη Γεωργοπούλου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ