Τι είναι η ζωή χωρίς έρωτα… φαγητό χωρίς αλάτι! Σωστά! Μήπως όμως σε ό, τι έχει να κάνει με το αλάτι στο τραπέζι σου το παρακάνεις λίγο; Κι αν δεν σε παχαίνει, είναι υπεύθυνο για την κατακράτηση υγρών στο σώμα σου. Όπου κατακράτηση υγρών, βάλε κυτταρίτιδα, φούσκωμα, θαμπό δέρμα, αφυδάτωση, υπέρταση και άλλα πολλά!
“Το ίδιο το αλάτι δεν μας επιβαρύνει με θερμίδες και επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν μας παχαίνει. Παρόλα αυτά, διαταράσσει την ισορροπία Νατρίου – Καλίου. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε σε επιπλέον ποσότητα αφού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, αφυδάτωση, υπέρταση κ.α.” επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος Μαρία Κόκκινου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάθε που μπορεί να κρύβεται στα φαγητά σου και πως θα το περιορίσεις.
Ανακάλυψε το κρυμμένο αλάτι
“Μα εγώ δεν χρησιμοποιώ πολύ αλάτι στο φαγητό μου” θα σκεφτείς. Υπάρχουν όμως δεκάδες τροφές που το περιλαμβάνουν και ίσως να μην το γνωρίζεις. Ακόμη και τα νόστιμα – και υγιεινά – δημητριακά σου περιλαμβάνουν αλάτι. “Ενώ ορισμένη ποσότητα προστίθεται στα τρόφιμα για λόγους ασφαλείας, η ποσότητα του αλατιού που προστίθεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κατά πολύ περισσότερη από την αναγκαία” επισημαίνει η διαιτολόγος.
Δες στον παρακάτω πίνακα μια σειρά από προϊόντα που το περιλαμβάνουν:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ξετρύπωσε το…
Πώς όμως θα γνωρίζεις που βρίσκεται κρυμμένη παραπάνω από την κανονική ποσότητα αλατιού; Ο καλύτερος σύμβουλός σου είναι φυσικά η διατροφική ετικέτα. Τσέκαρε λοιπόν τις ενδείξεις στη συσκευασία για την ποσότητα Νατρίου, του βασικού συστατικού του αλατιού.
Πότε όμως ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται χαμηλό ή υψηλό σε νάτριο (ή αλάτι);
Εάν ένα τρόφιμο στα 100 γρ περιέχει:
> 0,5 γρ Νάτριο (ή 1,5 γρ αλάτι) σημαίνει πως έχει πάρα πολύ αλάτι
Το αλάτι μπορεί να υπάρχει ακόμη και σε ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό. Αν διαβάσεις στην ετικέτα του την ένδειξη «πολύ χαμηλό σε νάτριο», τότε θα πρέπει αυτό να μην έχει μεγαλύτερη ποσότητα από 0,7mg νατρίου στα 100ml. Αν πάλι θέλεις να μην έχει καθόλου αλάτι τότε η περιεκτικότητα του σε νάτριο να μην ξεπερνά τα 0,1mg νατρίου στα 100ml.
Να σημειωθεί πως ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει λιγότερο από 5 γρ αλάτι ημερησίως (1 κουταλάκι του γλυκού)
ΤIPS για να πάρεις όσο λιγότερο αλάτι γίνεται
Tώρα που γνωρίζεις τι σημαίνει κρυμμένο αλάτι, αλλά και πως να το εντοπίσεις, η διαιτολόγος διατροφολόγος Μαρία Κόκκινου σου δίνει μερικά tips για να το αποφύγεις:
– Αναζήτησε προϊόντα με μειωμένο νάτριο ή χωρίς πρόσθετο αλάτι
– Προτίμησε φρέσκα λαχανικά και όχι κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα
– Αγόρασε νωπά πουλερικά αντί για επεξεργασμένα (π.χ. κατεψυγμένες κροκέτες κοτόπουλου)
– Προτίμησε φρέσκα κρέατα και όχι καπνιστά ή επεξεργασμένα (π.χ. λουκάνικα, μπέικον)
– Αγόρασε φρέσκα ψάρια και όχι παστά, κονσέρβα ή κατεψυγμένα
– Διάλεξε τα δημητριακά σου, επιλέγοντας εκείνα με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου
– Αντικατάστησε το αλάτι στη μαγειρική σου. Δοκίμασε να προσθέσεις περισσότερο λεμόνι, ξύδι, μυρωδικά και μπαχαρικά που θα δώσουν αντίστοιχη γεύση στο φαγητό
– Ακόμη και σε περίπτωση που αναγκαστείς να πάρεις κάποιο προϊόν με αλάτι, φρόντισε να τα ξεπλένεις καλά πριν από τη χρήση. Για παράδειγμα τα κατεψυγμένα μανιτάρια ή τα κονσερβοποιημένα ψάρια κ.α.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ