Οι άστεγοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα του δρόμου, πασχίζοντας για την επιβίωση υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Kαι όσο ο καιρός είναι τόσο κρύος όσο αυτές τις ημέρες τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η Αθήνα υπήρξε από τις λίγες πόλεις που αντέδρασε γρήγορα και η ελληνική κοινωνία μπορεί να αποδείξει ακόμη περισσότερο πόσο βαθειά αλληλέγγυα είναι.
Δυστυχώς η αύξηση των άστεγων αλλά και των πεινασμένων Ελλήνων είναι δραματική. Το TLIFE επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων, Γιώργο Αποστολόπουλο και μας εξήγησε πώς μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη δεν υπάρχει καταγραφή αστέγων
“Σύνολο αστέγων από έμας δεν υπάρχει γιατί το να μπεις σε διαδικασία να κάνεις μια καταγραφή ενός μεγάλου αριθμού ο οποίος είναι διασκορπισμένος σε διάφορα σημεία και να είναι και αρνητικός σε καταγραφές, γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι αντιδραστικοί απέναντι στο σύστημα που τους έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και συγχρόνως είναι και μετακινούμενοι πληθυσμοί γιατί υπάρχουν Έλληνες, υπάρχουν λαθρομετανάστες οι οποίοι μπαίνουν βγαίνουν από την χώρα.”
σ.σ Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκου Μπόλαρη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σύντομα θα προχωρήσει η κυβέρνηση, στη νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου.
Αύξηση αστέγων κι άπορων Έλλήνων
Ο κος Αποστολόπουλος συνέχισε: “Είναι Έλληνες οι οποιοί μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Χρειάζεται ένα οργανωμένο σύστημα από την ίδια την πολιτεία. Εκτιμίσεις έχουμε βάσει ορισμένων στοιχείων για την αύξηση του αριθμού τους. Έχουμε μια εκτίμηση των ανθρώπων που έχουν ζητήσει τη βοήθεια του ιδρύματος και δεν είναι μόνο άστεγοι είναι και πεινασμένοι. Οι άστεγοι είναι μια υποκατηγορία η οποία περιλαμβάνει σε μιά μεγαλύτερη κατηγορία που είναι και οι πεινασμένοι. Υπάρχουν όμως και οι μη άστεγοι που είναι οι πεινασμένοι. Υπάρχει μια αύξηση των ατόμων γύρω στο 15% που έχουν ζητήσει βοήθεια απο το ίδρυμά μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον τελευταίο χρόνο. Υπάρχει ένα στοιχείο μια αύξηση 26%, κάτα τον μήνα Οκτώβριο του 2011 με του 2010 για τους ανθρώπους, τους οποίους έχουν ζητήσει στέγη. Και υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο μιας αύξησης του αριθμού των ετήσιων για το κοινωνικό παντοπωλείο (σ.σ Πρόγραμμα Κοινωνικής Φροντίδας) κατά 200 σε σχέση με τον προηγούμενο εξάμηνο. Αυτά τα τριά στοιχεία είναι τα συγκεκριμένα.”
Τι προσφέρουν οι ίδιοι
“Έχουμε δυο συσσίτια την ήμερα ένα στις δώδεκα η ώρα το μεσημέρι και απευθύνεται περίπου σε 450 με 500 άτομα και ένα το απόγευμα στις πέντε η ώρα και απευθύνεται σε 750 άτομα. Στο πρωινό συσσίτιο είναι σχεδόν όλοι Έλληνες. Ενδιάμεσα των δύο συσσιτίων εχούμε παραχωρήσει το χώρο στην εκκλησία της Ελλάδος η οποία κάνει ένα τρίτο συσσίτιο και είναι για πάνω απο 1000 άτομα. Επίσης προσπαθούμε να φτιάξουμε την τράπεζα τροφίμων η οποία είναι δεκτική δωρεών και χορηγιών και έχουμε καταγραψει οικογένειες που έχουνε ανάγκη στις οποίες δίνουμε τα τρόφιμα αυτά. Υπάρχει επίσης η Αθηναϊκή αγορά, ενά καταστήμα που περιέχει δωρεάν ρουχισμό καλής ποιότητας. Όσα ρούχα δεν καταλήγουν στην Αθηναϊκή προσπαθούμε να τα πάμε και στις φυλακές. Επίσης υπάρχει και το κοινωνικό φαρμακείο και υπάρχουν και δύο ξενώνες που αυτή την εποχή φιλοξενούν περίπου 160 άτομα.Είμαστε Πειραιώς 35 και σοφοκλέους και δύστηχώς υπάρχουν ουρές καθημερινά.”
Τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς
“Για μας αυτό που είναι σημαντικό να μην σταματήσουν την τροφοδοσιά τροφίμων από χορηγίες και από δωρεές. Πρέπει να συνεχίσει αυτό, είναι απαραίτητο. Όλα διοχετεύονται και στους πεινασμένους αλλά και σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη. ‘Ανθρωποι της διπλάνης πόρτας αλλά δεν μπορούν να πάνε στο σούπερ μάρκετ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τις γιορτές υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον και αυτό είναι κάτι φανταστικό. Από τα σχολεία μέχρι τη γιαγιά που θα έφερναν ότ τους περίσσευαν. Το ζήτημα είναι ότι αυτό δεν θέλουμε να σταματήσει δεν είναι μόνο οι γιορτές.Οι πεινασμένοι υπάρχουν όλο τον χρόνο, μακάρι όλο το χρόνο να είναι μια γιορτή και ο κόσμος να δίνει. Αυτό θα ήταν το καλύτερο για εμάς.
Είναι ουσιαστικά μια επιχείρηση είναι οργανωμενή αλλά και απεγνωσμένη. Μοιράζουμε κουβέρτες και παπλώματα στις δυσκολές καιρικές συνθήκες και εχούμε και αυτά αναγκή απο δωρέες αυτές τις ημέρες με το κρύο.
Από την αλλή πλευρά είναι μια απέλπιδα προσπάθεια γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις μια τεράστια πολή με αστέγους οι οποίοι μπορούν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο. Ανοίξαμε και το γήπεδο στο Ρουφ να φιλοξενεί όποιον το χρειάζεται.Υπάρχει και η συνδρομή της εκκλησίας δεν είμαστε μόνο εμείς, προασπαθούμε να αποφύγουμε ανθρωπινές τραγωδίες αλλά αυτό ουσιάστικα μπορεί να είναι και αδύνατο στην πράξη. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα τόσο μεγάλο αριθμό ο οποιός είναι πάντου σε όλη την πόλη. Προσπαθούμε και δίνουμε μια ελπίδα.
Το κλειστό γυμναστήριο που φιλοξενούνται οι άστεγοι
Αυτές τις ημέρες με την κακοκαιρία βγάζουμε ανακοινώσεις στα συσσίτια και στα μέσα ενημέρωσης ότι είναι ανοιχτό και μπορεί να προσέλθει.
Δυστυχώς είναι και φοβισμένοι και απέλπισμενοι γιατί όταν ένας άνθρωπος έχει χάσει τη δουλειά του εξαιτίας μιας οικονομικής πολιτικής είναι ενάντια σε όποιον δημόσιο λειτουργό τον προσσεγγίσει. Είναι η αντίδραση φυσιολογική. Είναι κάποιοι που είναι φοβισμένοι, κάποιοι που νρέπονται για την κάταστασή τους ενώ εμείς θα έπρεπε να νρεπόμαστε. Και υπάρχουν και άνθρωποι που είναι αντιδραστικοί. Προσπάθουμε και ο αγώνας συνεχίζεται!”
Αν κι εσύ εντοπίσεις κάποιον που χρειάζεται βοήθεια επικοινώνησε με τα γραφεία του ΚΥΑΔΑ και ο,τι μπορείς να προσφέρεις είναι σημαντικό. Ακόμη κι ένα πακέτο μακαρόνια ή μια κουβέρτα… Aν εντοπίσεις κάποιον που χρειάζεται βοήθεια κάλσεσε στα τηλέφωνα 2105246515 και 2105239465
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ