Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ένα ιδιαίτερα γευστικό πιάτο από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου “Η Κουζίνα της Μαμάς Μου” (Εκδ. Φερενίκη). Η διάσημη chef επιστρέφει στην γέννετειρά της, την Κυρτώνη και μας μεταφέρει μυρωδιές από οικογενειακά τραπέζια!

Συστατικά

  • 1 χταπόδι του ενός κιλού περίπου
  • 200 γρ. Κοφτό μακαρονάκι
  • ¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 ξερό κλωνάρι θυμάρι
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το δόντι.
  • Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη, σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το φύλλο δάφνης, την κανέλα και το θυμάρι.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα ανοικτή για να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού και να μείνει μόνο το άρωμά του.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό και νοστιμίζουμε με πιπέρι και αλάτι (αν χρειαστεί).
  • Αφήνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας να πάρει μια βράση και το γυρίζουμε σε ταψί φούρνου ή γάστρα.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια μέσα στο ταψί και προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο.
  • Ψήνουμε το φαγητό για 25-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. Σερβίρουμε ζεστό ή και κρύο.

Tip

Το χταπόδι θα πρέπει να βράσει μόνο στα υγρά του. Αν προσθέσεις έστω και ελάχιστο νερό θα σφίξει και θα γίνει σκληρό.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164