Ένα ιδιαίτερα γευστικό πιάτο από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου “Η Κουζίνα της Μαμάς Μου” (Εκδ. Φερενίκη). Η διάσημη chef επιστρέφει στην γέννετειρά της, την Κυρτώνη και μας μεταφέρει μυρωδιές από οικογενειακά τραπέζια!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 χταπόδι του ενός κιλού περίπου
- 200 γρ. Κοφτό μακαρονάκι
- ¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 300 γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 ξερό κλωνάρι θυμάρι
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο νερό
- αλάτι και πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το δόντι.
- Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη, σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.
-
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το φύλλο δάφνης, την κανέλα και το θυμάρι.
-
Αφήνουμε την κατσαρόλα ανοικτή για να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού και να μείνει μόνο το άρωμά του.
-
Προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό και νοστιμίζουμε με πιπέρι και αλάτι (αν χρειαστεί).
-
Αφήνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας να πάρει μια βράση και το γυρίζουμε σε ταψί φούρνου ή γάστρα.
-
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια μέσα στο ταψί και προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο.
-
Ψήνουμε το φαγητό για 25-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. Σερβίρουμε ζεστό ή και κρύο.
Tip
Το χταπόδι θα πρέπει να βράσει μόνο στα υγρά του. Αν προσθέσεις έστω και ελάχιστο νερό θα σφίξει και θα γίνει σκληρό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ