Ο πρώτος καιρός στο σπίτι με το μωρό μπορεί να αποδειχθεί ένα μεγάλο… challenge για κάθε νέα μητέρα! Ειδικά αν σκεφτείς πως για εννέα μήνες προετοιμαζόσουν για αυτή ακριβώς την περίοδο και τώρα έχει έρθει η στιγμή που θα πρέπει να βάλεις σε λειτουργία όλο το πλάνο που “έχτιζες” τόσο καιρό σε θεωρητικό επίπεδο! Εκείνο που αξίζει αρχικά να σκεφτείς είναι πως το άγχος δεν βοήθησε ποτέ κανέναν, οπότε πίστεψε στον εαυτό σου, έχε κοντά τους δικούς σου ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν μια… χείρα βοηθείας και να σε στηρίξουν τόσο ψυχολογικά, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, και άρχισε να ψάχνεις τρόπους και λύσεις που θα κάνουν τη ζωή σου λιγάκι πιο εύκολη τώρα που έχεις να διαχειριστείς ένα τόσο μικρό πλασματάκι όπως το νεογέννητο μωρό σου, που το μέγεθός του είναι αντιστρόφως ανάλογο προς τις ανάγκες του!
Στην προσπάθειά σου αυτή, ο καλύτερος σύμμαχος θα είναι σίγουρα η ψυχραιμία και το ένστικτό σου, μιας και οποιαδήποτε… ταραχή μπορεί να φέρει τα πάνω- κάτω και να σε στρεσάρει ακόμη περισσότερο! Το να φροντίσεις το τοσοδούλι μωρό και να αφουγκραστείς τις καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις που “κουβαλά” μαζί του μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολο αν έχεις καθαρό μυαλό και ήρεμη σκέψη, που δεν διακόπτεται από τον πανικό του πρώτου καιρού! Ναι, ακούγεται δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα ξέρεις πως είσαι προετοιμασμένη πολύ καλά και για αρκετό καιρό και τίποτα δεν μπορεί να σε “φέρει” πίσω στο μεγάλο task που έχεις να αντιμετωπίσεις από εδώ και πέρα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, επειδή είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη “φρικάρει” και να νομίζεις πως όλα πηγαίνουν στραβά, υπάρχουν μερικά απλά βήματα και tips που μπορούν να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση και είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα τα ανακαλύψεις και μόνη σου! Ξέρεις, εκείνα τα πατροπαράδοτα “μυστικά” -ή και hacks αν θέλεις να μιλάμε με σύγχρονους όρους- που μόνο η μαμά ή η γιαγιά σου που έχουν μεγαλώσει… γενιές και γενιές παιδιών μπορούν να σε διδάξουν! Μην φοβάσαι, δεν πρόκειται για “γιατροσόφια” ή απαρχαιωμένες τακτικές, αλλά για απλές καθημερινές λύσεις σε απλά καθημερινά θέματα, που όμως θα σου “λύσουν” τα χέρια και θα σου εξοικονομήσουν χρόνο και ενέργεια!
Εμείς σου μαζέψαμε μερικές από τις “μαμαδίστικες” συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια ομαλή καθημερινότητα με το νεογέννητο μωρό σου! Όπως θα τα έλεγε η γιαγιά σου!
Ο λειτουργικός τρόπος να φορέσεις τα φορμάκια
Θα έχεις προσέξει πως είτε πρόκειται για εσώρουχα, είτε για onesies, όλα τα μωρουδιακά φορμάκια έχουν κουμπάκια ανάμεσα στα πόδια και δίπλα στο λαιμό. Ο λόγος είναι πολύ απλός και όχι μόνο αισθητικός! Βλέπεις, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο… ατύχημα με την πάνα του βρέφους και λερωθεί το φορμάκι, τα δύο ή τρία κουμπάκια στο λαιμό του λερωμένου ρούχου θα σε βοηθήσουν να το απομακρύνεις με ασφάλεια, αφού θα μπορέσεις απλά να το κατεβάσεις από τους ώμους του μωρού! Έτσι, δεν χρειάζεται να φοβάσαι ότι θα σκορπίσεις παντού τα… Δεν θα χρειαστεί να φοβηθείς τίποτα, εν πάση περιπτώσει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς να αλλάξεις εύκολα την πάνα
Όταν ακουμπάς το μωρό στην αλλαξιέρα, φρόντισε να τοποθετήσεις πρώτα κάτω την καθαρή πάνα και πάνω της να ανοίξεις τη λερωμένη. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσεις χρόνο, μιας και απλά θα τραβήξεις την παλιά και το μωρό θα ακουμπήσει απευθείας στην καθαρή, ενώ ταυτόχρονα θα καταφέρεις να… θωρακίσεις την περιοχή, σε περίπτωση που το μικρό σου αποφασίσει να αφήσει λίγα τσισάκια ή κακάκια την πιο ακατάλληλη στιγμή!
Ποιο είναι το ιδανικό ρούχο για τον πρώτο καιρό
Όταν βρίσκεστε αρκετές ώρες στο σπίτι, όπως τις πρώτες ημέρες, το πιο χρηστικό ρούχο που μπορείς να φορέσεις το μωρό σου είναι τα νυχτικάκια, ανεξαρτήτως φύλου φυσικά! Τα συγκεκριμένα ρουχαλάκια “κρύβουν” απίστευτη ευκολία, μιας και ανά πάσα στιγμή μπορείς να το ανασηκώσεις για να ελέγξεις ή να αλλάξεις την πάνα, ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κλείσει με το κορδονάκι του, για να κρατήσει το μικρό σου ζεστό.
Πώς να δώσεις σιροπάκι στο μωρό
Να κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση: πώς να καταπιεί το μικρό σου ένα σιρόπι που του δίνεις με τη σύριγγα, όταν το μόνο που θέλει και μπορεί να κάνει είναι να το φτύσει αμέσως! Ευτυχώς μπορείς προμηθευτείς πιπίλες που έχουν διάτρητο στόμιο, ώστε να χωρέσουν τη δόση φαρμάκου που χρειάζεται το μωρό και έτσι, πιπιλίζοντάς την να πάρουν και το απαραίτητο γιατρικό!
Πότε να θηλάσεις/ταΐσεις το μικρό σου
Είναι πολύ πιθανό να έχεις συνηθίσει να θηλάζεις το μωρό σου όταν θέλεις να το βάλεις για ύπνο, θεωρώντας πως έτσι το ηρεμείς και το προετοιμάζεις για… όνειρα γλυκά. Και δεν κάνεις λάθος. Όμως είναι προτιμότερο να θηλάζεις το μωρό μόλις ξυπνήσει, ώστε να έχει τα απαραίτητα “εφόδια” και την ενέργεια που χρειάζεται για όση ώρα παραμείνει ξύπνιο! Άσε που μακροπρόθεσμα, θα σου φανεί πολύ δύσκολο να κόψεις τη συνήθεια του θηλασμού πριν τον ύπνο, όσο το παιδί μεγαλώνει και έχει συνδυάσει τις δύο κινήσεις μεταξύ τους!
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να… ρίξεις έναν υπνάκο
Κάθε φορά που κοιμάται το μωρό σου! Ναι, είναι προφανές και το έχεις ακούσει πάμπολλες φορές, αλλά πόσες από αυτές το έχεις κάνει; Και όμως, το να μένεις ξύπνια και να ανησυχείς ή να προγραμματίζεις και να χειρίζεσαι όσα θεωρείς ότι έχεις αφήσει on hold, το μόνο σίγουρο είναι πως απλώς θα σε αφήσουν ακόμη πιο κουρασμένη και άυπνη, ενώ δεν θα καταφέρεις ούτε να διευθετήσεις τίποτα, ούτε θα χρειαστεί να αντεπεξέλθεις σε κάτι όσο το μωρό σου κοιμάται! Παρ’ το απόφαση και κοιμήσου λοιπόν, τώρα που προλαβαίνεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ