“Τι είναι η γαστρεντερίτιδα; Πώς θα καταλάβω αν έχει το παιδί μου; Τι πρέπει να κάνω για να την αντιμετωπίσω;” Καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνηςσας λύνει εύκολα και απλά τις απορίες σας για το πώς πρέπει να κινηθείτε αν το παιδί σας νοσήσει!
Όταν το παιδί έχει εμετούς και διάρροιες τότε λέμε ότι έχει γαστρεντερίδα. Η αιτία συνήθως είναι ιογενείς λοιμώξεις αν και δεν πρέπει να αποκλειστούν τροφικές δηλητηριάσεις, ουρολοιμώξεις, τροφικές αλλεργίες, άγχος κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ελεγχθούν και οι εμετοί και οι διάρροιες γιατί αλλιώς μπορεί το παιδί να αφυδατωθεί και να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για να πάρει ορό. Μέχρι να καλέσετε τον παιδίατρο μπορείτε να κάνετε κάποια βασικά πράγματα για να βοηθήσετε το παιδί σας και μάλιστα χωρίς να χορηγήσετε φάρμακα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι να κάνετε όταν έχει εμετούς:
Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο ευάλωτο είναι να αφυδατωθεί, ακόμα κι από λίγους εμετούς. Αμέσως διακόπτουμε τη σίτιση τουλάχιστον για 3 έως 4 ώρες. Δεν του δίνουμε να πιει ούτε νερό παρά μόνο μπορούμε να βρέχουμε τα χειλάκια του με ένα βρεγμένο πανάκι. Ελπίζοντας ότι μετά το τετράωρο, το στομαχάκι του θα έχει ηρεμήσει, αρχίζουμε σιγά σιγά να χορηγούμε λίγο νερό ή γάλα ή σκευάσματα κατά της αφυδάτωσης, με ρυθμό 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού για τις επόμενες 2 ώρες. Αν δεν ξανακάνει εμετό, τότε αρχίζουμε σταδιακά την επανασίτιση με μικρές ποσότητες γάλακτος ή ελαφριών τροφών (πουρέ, ρύζι, ζυμαρικά κ.ά.) χωρίς να το πιέζουμε.
Τι να κάνετε όταν έχει διάρροιες:
Διάρροια σημαίνει ότι το παιδί κάνει πολλές κενώσεις σαν νερό. Αν έχουν πρόσμιξη αίματος επικοινωνούμε αμέσως με τον παιδίατρο για εξετάσεις. Σταματάμε τη σίτιση με όξινα και βαριά τρόφιμα όπως φρούτα (πορτοκάλια, ακτινίδια), χόρτα (σπάνάκι). Δίνουμε ρύζι, ζυμαρικά, πουρέ πατάτας ή καρότου και άφθονα υγρά όπως νερό και ηλεκτρολυτικά διαλύματα. Τα βρέφη που σιτίζονται αποκλειστικά με γάλα θα πάρουν ειδικά αντιδιαρροϊκά γάλατα ή ελεύθερα λακτόζης. Περιμένουμε να δούμε “καλές” κενώσεις για να αρχίσουμε σταδιακά την κανονική σίτιση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ