Here’s the thing: όταν απλώνεις την κρέμα σου ξέρεις ότι πρέπει να το κάνεις με ανοδικές κινήσεις. Το ξέρεις γιατί όλα αυτά τα χρόνια ακούς ότι με τον τρόπο αυτό καταπολεμάς τον νόμο της βαρύτητας. Έστω και πρόσκαιρα. Έστω κι αν νομίζεις ότι τον καταπολεμάς.
Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, δεν έδινες καμία σημασία στους λεμφαδένες σου, εκείνα τα σημεία σε όλο σου το σώμα, αλλά κυρίως στο πρόσωπο, γιατί εδώ θα σταθούμε, που συγκεντρώνονται όλες οι τοξίνες για να “καθαριστούν” και να κυκλοφορήσουν ξανά. Λεμφαδένες, λεμφικό drainage, λέμφος και… πολλές άγνωστες λέξεις μαζί. Μίλησα με την αγαπημένη μου face yoga expert και ιδιοκτήτρια του flow center, Αρετή Καφαντάρη, η οποία έβαλε τα πάντα σε τάξη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι… scroll down. Α! Και το μασάζ, είτε με τα χέρια σου είτε με ένα εργαλείο roller ή Gua Sha που είναι ιδανικά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι η λέμφος;
“Η λέμφος είναι ένα μεσοκυττάριο υγρό το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους μυς του δέρματος και στους ιστούς. Το λεμφικό σύστημα είναι ένα ολόκληρο σύστημα. Υπάρχει αυτό το υγρό του οποίου σκοπός είναι να καθαρίζει το σώμα μας, δηλαδή και το αίμα μας και τις τοξίνες του σώματός μας. Είναι σαν ένα υγρό που κινείται σε όλο μας το σώμα, παίρνει ότι βρει το οποίο είναι άχρηστο για το σώμα, το πάει στους λεμφαδένες, το φιλτράρει και το “ξαναρίχνει” μέσα στο σώμα. Η λέμφος, λοιπόν, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό υγρό! Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να ζήσει χωρίς την λέμφο. Σκέψου ότι είναι σαν το αίμα μας! Είναι ένα διάφανο υγρό και αυτό που το “τρέχει” πάνω- κάτω είναι τα λεμφαγγεία”.
Τι συμβαίνει στο πρόσωπό μας ότι η λέμφος δεν λειτουργεί σωστά;
“Κάποιες φορές η λέμφος δεν μπορεί να καθαριστεί σωστά όταν πηγαίνει στους λεμφαδένες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οιδήματα. Λεμφαδένες έχουμε σε διάφορα σημεία του σώματός μας και κάτω από την μασχάλη. Παλιότερα, υπήρχε έντονα αυτό το debate με τα αποσμητικά που περιείχαν αλουμίνιο, γιατί με αυτά τα αποσμητικά έριχνες πολύ τοξίνη στην περιοχή με αποτέλεσμα οι λεμφαδένες να μην μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά και η περιοχή να πρήζεται”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πότε δεν μπορεί η λέμφος να καθαριστεί;
“Αυτό συμβαίνει κυρίως α) όταν υπάρχει πρόβλημα στους λεμφαδένες ή β) όταν δεν υπάρχει σωστή ροή της λέμφου στο σώμα. Ένα απλό παράδειγμα, για να γίνει αντιληπτό, είναι όπως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κιρσούς στα πόδια με αποτέλεσμα το αίμα τους να μην κυκλοφορεί σωστά, αντίστοιχα υπάρχουν και άνθρωποι στους οποίους η λέμφος δεν κυκλοφορεί σωστά. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνω εγώ κάτι λάθος, μπορεί να είναι και κάτι οργανικό. Από την άλλη, τα λάθη που μπορεί να κάνω εγώ σε προσωπικό επίπεδο είναι να μην κινούμαι αρκετά. Τα λεμφαγγεία βρίσκονται πάνω στους μυς μας οι οποίοι λειτουργούν σαν βαλβίδες, επομένως, κάθε φορά που εγώ σφίγγω τον μυ μου τον βοηθάω να κινείται. Γι’ αυτό και το καλύτερο πράγμα για την κυκλοφορία και τον σωστό καθαρισμό της λέμφου είναι το τραμπολίνο. Αν μπορούσαμε να κάνουμε τραμπολίνο τρία λεπτά τη μέρα, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα μισά πρηξίματα. Επίσης, το τραμπολίνο κάνει πολύ καλό για τα πρηξίματα στο πρόσωπο!”.
Τι βοηθάει τη λέμφο;
“Πέρα από την κίνηση βοηθούν και τα πολλά υγρά! Από την άλλη, ότι έχει πολύ αλάτι, το οποίο έτσι κι αλλιώς κάνει κατακράτηση, επιβαρύνει το λεμφικό μας σύστημα”.
Πού βρίσκονται οι λεμφαδένες στο πρόσωπο;
Όπως κατάλαβες, λοιπόν, η μη σωστή κυκλοφορία της λέμφου είναι ο λόγος που έχεις πρησμένο πρόσωπο. Το λεμφικό drainage, που είναι πολύ διάσημο αυτές τις μέρες, κάνει αυτό ακριβώς: ουσιαστικά στέλνεις γρηγορότερα τη λέμφο στους λεμφαδένες για να καθαριστεί και απαλλάσσεσαι από τα πρηξίματα. Η ερώτηση, όμως, είναι: σε ποια σημεία βρίσκονται οι λεμφαδένες στο πρόσωπο, ή αλλιώς το αποχετευτικό σύστημα του σώματος (λέγεται έτσι γιατί φιλτράρει όλη την ώρα, μου εξηγεί η Αρετή Καφαντάρη); “Οι λεμφαδένες βρίσκονται στα πλαϊνά των ματιών μας, εκεί που σχηματίζονται δύο λακουβίτσες, κάτω και πίσω από τα αυτιά και στην κλείδα του λαιμού”. Άρα, με τις σωστές κινήσεις στέλνουμε την λέμφο προς αυτά τα σημεία.
Πώς μπορώ να “διώξω” τη λέμφο προς τους λεμφαδένες για να μειώσω τα πρηξίματα στο πρόσωπο;
“Οι βασικοί τρόποι είναι τρεις: Μπορείς να κάνεις δακτυλοπιέσεις στην εξωτερική γωνία των ματιών, στο σημείο που κάνει το πρόσωπο λακουβάκι εκεί όπου βάζουμε πολλές φορές υποσυνείδητα τα δάχτυλά μας. Αυτό ενεργοποιεί τους λεμφαδένες του προσώπου και μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και πίσω από τα αυτιά. Ο δεύτερος τρόπος είναι να το κάνουμε με Gua-sha ή roller που είναι σαν να σκουπίζουμε σιγά- σιγά και με απαλές κινήσεις την λέμφο και την στέλνουμε στους λεμφαδένες. Αν οι μύτη μου χωρίζει το πρόσωπό μου σε δύο μέρη, ξεκινάω από τη μύτη προς το ένα αυτί και από την μύτη στο άλλο αυτί. Από την στιγμή που το στείλω εκεί οι λεμφαδένες ξέρουν τι θα κάνουν. Ο τρίτος τρόπος είναι το λεμφικό μασάζ που είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία”.
Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα να κάνουμε λεμφικό drainage;
“Εξαρτάται από το πρήξιμο. Αν έχουμε ένα πρόσωπο που δεν έχει ιδιαίτερα πρηξίματα το κάνουμε το βράδυ. Αν ξυπνάμε το πρωί με πρησμένο πρόσωπο καλό είναι να κάνουμε ένα gua sha κρύο εκείνη την ώρα (το έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο) για να κάνει μια αποσυμφόρηση.
Πώς να κάνεις drainage με Gua Sha!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tlife.gr (@tlifegr) στις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ