Όσο τα χρόνια περνούν, μερικά snacks έχουν γίνει συνώνυμο της παιδικής ηλικίας. Κάθε παιδάκι θα τα αναζητήσει. Κάθε μαμά (ναι, και εσύ) θα του τα προσφέρει. Για παράδειγμα, πόσες φορές έχεις φανταστεί το μικρό σου, στο προαύλιο του σχολείου με ένα μήλο στο χέρι; Μάλλον, αρκετές. Κανένα πρόβλημα με αυτό.
Ξέρεις, όμως, πότε αρχίζει να δημιουργείται μία αμφισβήτηση; Όταν βλέπεις τη συσκευασία του σνακ, την κρατάς και αρχίζεις να διαβάζεις τον πίνακα με τα θρεπτικά στοιχεία. Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποιείς ότι όλα όσα θεωρούμε τόσο καιρό ως την καλύτερη λύση για τη διατροφή των μικρών μας, τελικά δεν είναι και τόσο υγιεινά. Ναι, υπάρχουν ανάμεσα μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι θα έλεγες, λοιπόν, να μιλήσουμε μέσα από κάποια παραδείγματα; Ξεκινάμε…
– H νουτέλα ή το spread σοκολάτας με αμύγδαλο. Τα παιδάκια την αγαπούν, όμως, το σώμα τους όχι και τόσο. Βασικά συστατικά; η ζάχαρη (σε υπερβολική ποσότητα) και το λάδι. Κράτα απλά στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η ποσότητα που απλώνει το μικρό σου σε μία φέτα ψωμί του προσδίδει 21 γραμμάρια καθαρής ζάχαρης (ποσότητα που αντιστοιχεί στην ημερήσια ποσότητα πρόσληψης για ένα μικρό παιδί). Για αυτό, καλύτερα με μέτρο και (φυσικά) όχι κάθε μέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Καραμέλες με γεύσεις φρούτων. Το σνακ που κάθε γιαγιά που σκέφτεται τον εαυτό της σερβίρει και κάθε παιδάκι που αγαπά τις γλυκές γεύσεις απολαμβάνει. Και μπορεί, στην ετικέτα να γράφει ότι είναι φτιαγμένες από αληθινά φρούτα, όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για φρούτα ολόκληρα ή απλά για το χυμό τους. Το μόνο σίγουρο; Ότι η ζάχαρη που περιέχουν είναι πολύ περισσότερη από το επιτρεπτό.
– Η σαλάτα για κολατσιό. Από τη μία, θες να του προσφέρεις κάτι υγιεινό, για να το μυήσεις σε αυτό τον τρόπο ζωής. Από την άλλη, να του κάνεις και το χατίρι. Έτσι, πάνω από τα πράσινα λαχανικά, ρίχνεις λίγο κοτοπουλάκι (που έχει περισσέψει από χθες), λίγο gouda και μαγιονέζα ή άλλη sauce, για γεύση. Και, ξαφνικά, όλα σαλάτα δε θυμίζουν…
– Τα μπισκότα με βανίλια ή άλλη γλυκιά γεύση. Γιατί, όμως; Αν σου πω ότι το αλεύρι τους δεν είναι συνήθως κοκκινισμένο και τα γλυκαντικά ξεπερνούν τα υπόλοιπα συστατικά, θα έχεις ακόμα απορία;
– Τα Δημητριακά με σοκολάτα. Είναι λαχταριστά και δε θα θέλει να σταματήσει να τα καταναλώνει, μέχρι να αδειάσει το κουτί. Κανένα πρόβλημα, αν αυτό είναι το κυρίως του πιάτο μέσα στην ημέρα. Γιατί, πόση ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες να αντέξει και αυτό;
– Οι χυμοί. Αν ρωτήσεις τον παιδίατρο σου, σίγουρα θα σου υπογραμμίσει ότι καλός ο χυμός, αλλά, αν θες το παιδάκι σου να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία, ας προτιμήσει το φρούτο ολόκληρο. Επίσης, αν το παιδί είναι αρκετά μικρό, μπορεί να του προκαλέσει εντερικά προβλήματα.
– Ροφήματα για μετά από την άθληση. Αν, μόλις, γράφτηκε σε κάποιο ομαδικό σπορ, η επιλογή του συγκεκριμένου ποτού δε θα πρέπει να είναι πρώτη στη λίστα σου. Αρχικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν επιτρέπεται να τα καταναλώνει ένα μικρό παιδί, μέχρι να κλείσει τα 15 του, ενώ οι ηλεκτρολύτες που του προσφέρουν, μπορεί να τους απορροφήσει από το φαγητό. Αρκεί, να του μαγειρέψεις τροφές με σίδηρο και ψευδάργυρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ