7 φράσεις που δεν πρέπει να πεις στη φίλη σου που κάνει δίαιτα!

Ναι, το να κάνεις δίαιτα μόνο εύκολο δεν είναι. Το σκέφτεσαι αρκετές ημέρες. Το ξανασκέφτεσαι, μόλις συνειδητοποιείς ότι ακόμα δεν έχεις ξεκινήσει. Παίρνεις την απόφαση. Κάπως έτσι, φθάνει η Δευτέρα εκείνη που στη ζωή σου μπαίνει το διαιτολόγιο. Το ξέρεις. Το έχεις ζήσει. Το καταλαβαίνεις.

Το δύσκολο, όμως, στη δίαιτα δεν είναι τόσο το να μπεις σε πρόγραμμα, όσο το να ρυθμίσεις τη ψυχολογία σου. Γιατί, το να προσπαθείς να αδυνατίσεις είναι ένα παιχνίδι κυρίως ψυχολογικό. Άλλωστε, δε θέλω να ξεχνάς ότι αρκετές έρευνες έχουν φέρει στο προσκήνιο την άμεση σχέση της ψυχολογικής μας κατάστασης με τις διατροφικές μας συνήθειες. Τι μπορεί να σε απογοητεύσει; Ακόμα, και μία απλή φράση.

Για αυτό, όταν κάποια φίλη σου προσπαθεί να χάσει τα περιττά κιλά, εσύ οφείλεις να της συμπαρασταθείς. Να βρίσκεσαι δίπλα της τις δύσκολες στιγμές που προσπαθεί να κρατήσει χαρακτήρα και να μην πει “ναι” σε λιχουδιές. Και φυσικά, να μην την παρασύρεις εσύ σε… ατασθαλίες.

 

Σήμερα, λοιπόν, λέω να ρίξουμε μία ματιά στις πιο συνηθισμένες εκφράσεις που οι ειδικοί συνιστούν να μην τις πεις στη φίλη σου προσπαθεί να αδυνατίσει!

 

“Απλά φάε λιγότερο και γυμνάσου περισσότερο”

Κάθε φορά που είσαι έτοιμη να πεις τη φράση αυτή, σκέψου απλά πόσες φορές θα την έχει ακούσει ήδη η φίλη σου. Επίσης, επειδή ακούγεται απλό, δε σημαίνει ότι είναι. Αντιθέτως, μία ομάδα ψυχολόγων από την Αμερική υποστηρίζει ότι, ακόμα και αν οι προθέσεις σου είναι οι καλύτερες, στην πράξη αυτό που τονίζεται είναι το πόσο δύσκολο είναι να αδυνατίσεις. Γιατί, πριν το πεις, το έχει, ήδη, προσπαθήσει. Κατά πάσα πιθανότητα, όχι με επιτυχία.

“Ακόμα είσαι σε δίαιτα;”

Ε, αφού δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τι να κάνει και εκείνη; Να εγκαταλείψει την προσπάθεια; Κάθε φορά που εντελώς αυθόρμητα λες τη φράση αυτή, αυτόματα η φίλη σου καταλαβαίνει ότι θα έπρεπε ήδη να έχει χάσει όλα τα κιλά που είχε ως στόχο και ότι κάτι κάνει λάθος. Ακόμα, και αν όλα βαίνουν καλώς.

“Θα το φας όντως αυτό;”

Πόσες παραπάνω τύψεις να νιώσεις που, μετά από τόσες εβδομάδες σε πρόγραμμα, αποφάσισε να απολαύσει ξανά την αγαπημένη της Pizza; Όχι μόνο θα αισθάνεται ένοχη, αλλά ταυτόχρονα δεν της προτείνεις μία εναλλακτική. Αποτέλεσμα; Να φάει ακόμα περισσότερη ποσότητα από ό,τι υπολόγιζε αρχικά.

“Ένα κομματάκι δεν κάνει κακό”

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η αντίθετη εκδοχή της παραπάνω έκφρασης. Άσε τη φίλη σου να ακολουθήσει το πρόγραμμα της και το σημαντικότερο: να αποφασίσει εκείνη πότε και αν θέλει λίγο να “ξεφύγει”. Για αυτό, προσπάθησε ούτε να της ασκείς κριτική, ούτε, όμως και να τοποθετείς το πιάτο με τις ατασθαλίες μπροστά της.

“Θα είσαι υπέροχη, μόλις αδυνατίσεις”

Δηλαδή, τώρα δεν είμαι;” αναρωτιέται. Πέρα, λοιπόν, από το γεγονός ότι θα αισθανθεί άσχημα, θα συμβεί και κάτι ακόμα (το οποίο δε σου περνά από το μυαλό): η μειωμένη αυτοεκτίμηση της στιγμής θα την οδηγήσει στο να καταναλώσει Junk Food, προκειμένου να ξεπεράσει τη στεναχώρια της. Lose – Lose!

“Έλα να σου πω τη δίαιτα που έκανα εγώ και είχε φοβερό αποτέλεσμα”

Και πάνω που έχει συνηθίσει το νέο της διατροφικό πρόγραμμα, έρχεται κάποιος να προτείνει το δικό του, υπονοώντας ότι η δίαιτα που δοκιμάζει εκείνη τη στιγμή δεν είναι και η καλύτερη. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι καλό είναι να μην είσαι αυτός ο “κάποιος”.

“Δοκίμασε από αυτό το γλυκό. Το έφτιαξα, επειδή σου αρέσει”

Τη “χτυπάς” στο συναίσθημα και κάπως “πατάς” πάνω στην αδυναμία που σου έχει. Γιατί, γνωρίζεις ότι δύσκολα θα σου πει “όχι”. Μήπως, λοιπόν, είναι προτιμότερο να μην την πιέσεις και να την αφήσεις να συνεχίσει το πρόγραμμα της;

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164