Ο κορονοϊός ήρθε στη ζωή μας εντελώς ξαφνικά και την άλλαξε ολοκληρωτικά. Μένουμε σπίτι, προκειμένου να προστατεύσουμε εμάς, αλλά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα και η καθημερινότητά μας πήρε διαφορετική τροπή. Δουλεύουμε από το σπίτι, μαγειρεύουμε στην κουζίνα, τακτοποιούμε ό,τι δεν προλαβαίναμε τους προηγούμενους μήνες, χαλαρώνουμε και πάλι από την αρχή. Επειδή, όμως, ακόμα και στο σπίτι, δεν μπορώ να κάτσω ήσυχος στη γωνίτσα μου, αποφάσισα να συνομιλήσω (εννοείται, εξ’ αποστάσεως) με την παθολόγο μου, για να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τον ιό που πολύ σύντομα μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων ετών.
Πώς μεταδίδεται ο ιός, ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να μένουν στο σπίτι, πότε (και αν) πρέπει να κάνω το τεστ, ποιοι πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο και ποιοι απλά να έρθουν σε τηλεφωνική επαφή με το θεράποντα γιατρό τους, ποια τα συχνότερα συμπτώματα, πόσο διαρκεί η ανάρρωση και ποια τα βασικά μέτρα πρόληψης: Η παθολόγος, Πατάτση Βασιλική, απαντά απλά και κατανοητά, στα ερωτήματα αυτά. Ξεκινάμε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο ιός μεταφέρεται με τα αεροσταγονίδια, εκείνα, τα οποία βγαίνουν στο περιβάλλον από τη μύτη ή από το στόμα. Για αυτό, πρέπει να βρισκόμαστε σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που βήξουμε τα αεροσταγονίδια, λόγω του βάρους τους, θα πέσουν στο έδαφος. Το βεληνεκές τους φθάνει περίπου στο ένα μέτρο και μερικά εκατοστά. Στην πραγματικότητα, η ασφαλής απόσταση είναι στο 1 μέτρο και 83 εκατοστά, αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι θα τηρηθεί ακολουθούμε τον κανόνα των 2 μέτρων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ο συγκεκριμένος ιός στη μετάδοση του
Ο ιός ταξιδεύει γρήγορα μεταξύ ασυμπτωματικών φορέων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα και με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να μολύνει ευάλωτα άτομα, όπως για παράδειγμα τους ηλικιωμένους, χωρίς να το αντιληφθούμε.
Στις 9/3 ανακοινώθηκαν δύο μελέτες, οι οποίες οδήγησαν και στην απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων. Η πρώτη μελέτη αναφέρει ότι εντοπίστηκε μεγάλο ιϊκό φορτίο σε παιδιά ή νεαρά άτομα που είχαν ήπια ή ακόμα και καθόλου συμπτώματα. Αυτό συνεπάγεται υψηλή μολυσματικότητα. Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μία ηλικιακή ομάδα 30 – 69 ετών. Μέσα από αυτή, αναδείχθηκε ότι το 70% των προσβεβλημένων από την επιδημία έχουν υψηλό ιϊκό φορτίο έως και 20 ημέρες, μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Βέβαια, μετά τις 10 ημέρες μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να τη μεταδώσουν και μετά το πρώτο δεκαήμερο.
Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να μένουν στο σπίτι;
Αρχικά, όπως είναι φυσικό, σπίτι πρέπει να μένουν, για τουλάχιστον 14 ημέρες, οπωσδήποτε όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα υγείας. Δεν χρειάζεται να κάνουν διαγνωστικό τεστ, ούτε να προσέλθουν σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας. Έτσι, θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό τους.
Επίσης, ασθενείς με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Εκείνοι, δηλαδή που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε με χρόνια προβλήματα υγείας, ενημερώνουν πρώτα το γιατρό τους και εκείνος θα κρίνει αν πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο ή όχι.
Τέλος, οι ευπαθείς ομάδες, όπως διαβητικοί ή καρδιοπαθείς, μένουν οπωσδήποτε στο σπίτι για 14 ημέρες, σε απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους, χρησιμοποιώντας ξεχωριστά σκεύη, όπως παραδείγματος χάρη πιάτα και μαχαιροπίρουνα.
*Σε αυτή τη φάση, μένουμε σπίτι όλοι, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις για να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού.
Ποια είναι τα ήπια συμπτώματα;
- Βήχας
- Καταρροή
- Πυρετός κάτω από 38 βαθμούς (η συνηθέστερη θερμοκρασία είναι από 37,2 έως 37,5 βαθμούς)
- Πόνος στο χέρια και στο σώμα
- Δυσκολία στην αναπνοή (Δύσπνοια)
- Κόπωση
Ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης;
Συχνό πλύσιμο των χεριών με καθαρό σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (από 70% περιεκτικότητα) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να πλένουμε το χέρι σε όλη την έκταση του: Ξεκινάμε από τη μέση του πήχη και συνεχίζουμε ως τα άκρα.
Αποφεύγουμε την επαφή με το πρόσωπο: μάτια, μύτη, στόμα (ακόμα και μετά το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών). Είναι σημαντικό ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από τα τρία αυτά σημεία, ακόμα και από τα μάτια.
Σε περίπτωση που βήξουμε ή φτερνιστούμε, καλύπτουμε αμέσως τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντηλο και μετά την χρήση το πετάμε κατευθείαν στον κάδο απορριμμάτων. Αν δεν έχουμε εκείνη τη στιγμή χαρτομάντηλο, αξιοποιούμε το εσωτερικό μέρος του αγκώνα, το οποίο καθαρίζουμε με σαπούνι το επόμενο λεπτό.
Απολυμαίνουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που υπάρχουν πάνω τους είτε με οινόπνευμα είτε με τα αντισηπτικά μαντηλάκια.
Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε αρκετά συχνά το κινητό μας τηλέφωνο. Ουσιαστικά, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο, πρέπει μετά να καθαρίζουμε την επιφάνεια του.
Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και το συγχρωτισμό μας με πολλά άτομα.
Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;
Η λοίμωξη από τον Κορονοϊό μπορεί να επιμένει για αρκετές εβδομάδες. Συγκεκριμένα, έως έξι. Για αυτό, μόλις το 55% από αυτούς που νόσησαν, έχουν αναρρώσει πλήρως. Δηλαδή, υπάρχουν, άνθρωποι, οι οποίοι έχουν συνέλθει, αλλά συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα, όπως πυρετό ή κακουχίες. Η ανάρρωση δεν ορίζεται μόνο από την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά και από δύο συνεχόμενα τεστ για τον Κορονοϊό, τα οποία πρέπει να βγουν αρνητικά. Τα τεστ πρέπει να έχουν διαφορά 1 έως 2 ημέρες μεταξύ τους.
Πότε και ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ;
Σε περίπτωση εκδήλωσης οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού (ουσιαστικά ξεκινά αιφνίδια η νόσος με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετός, βήχας, δύσπνοια) με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας.
Εκείνοι που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα, σε συνδυασμό με υψηλό πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς) πρέπει να κάνουν αμέσως το τεστ.
Στην περίπτωση που είμαι ηλικιωμένος άνω των 70 ετών ή άτομα με σοβαρή χρόνια νόσο, όπως διαβήτη ή ανοσοκαταστολή και εκδηλωθεί οξεία λοίμωξη με ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια.
Σε τι σημείο βρισκόμαστε;
Το σημαντικό και αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι πλέον βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της επιδημίας. Είμαστε στο στάδιο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Δεν απαιτείται, δηλαδή, να έρθουμε σε επαφή με κάποιον νοσούντα ή κάποιο ύποπτο κρούσμα, για να νοσήσουμε. Ουσιαστικά, τώρα αρχίζει η μετάδοση στην κοινότητα. Το πρώτο στάδιο της ιχνηλάτισης των επαφών έχει παρέλθει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ