“Μην λες ψέματα, δεν είναι καλό”: κάπως έτσι ξεκινούν οι περισσότερες συμβουλές που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Ναι, το να λες ψέματα μόνο θετικό δεν είναι και αυτό μπορείς να το μάθεις στο παιδί σου, όσο ακόμα είναι πολύ μικρό.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται και εκείνοι που λένε ψεματάκια δεν είναι οι μικροί μας φίλοι, αλλά οι γονείς; Σύμφωνα με μία έρευνα, ο μέσος γονέας θα πει στο παιδί του περίπου 2,000 λευκά (μικρά δηλαδή) ψέματα, με στόχο, όχι να το παραπλανήσει, αλλά να το προστατεύσει και να το κάνει να αισθανθεί καλύτερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο συνηθισμένα ψέματα που ένας γονέας θα πει στο παιδί του; Ρωτήσαμε, μάθαμε και καταγράψαμε!
“Αν μου πεις την αλήθεια, δεν θα θυμώσω καθόλου”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και το παιδί αρχίζει να εξηγεί τι συνέβη πραγματικά. Ας ξεκαθαρίσουμε, όμως, κάτι: το να σε εμπιστεύεσαι το παιδί σου είναι κάτι υπέροχο και δύσκολο να το καταφέρεις. Μπράβο σου, λοιπόν! Το ψεματάκι αρχίζει να υπάρχει στη λέξη “καθόλου”, γιατί ξέρεις πολύ καλά ότι, μόλις ακούσει όσα σου πει το μικρό σου, θα θυμώσεις λιγάκι και είτε θα του κάνεις μία αυστηρή παρατήρηση, είτε θα το βάλεις… τιμωρία.
“Λυπάμαι, αλλά ο υπολογιστής έχει χαλάσει”
Το παιδάκι σου σε ακούει, επιστρέφει στο δωμάτιο του και μόλις δεις ότι ασχολείται με κάτι άλλο, ανοίγεις τον υπολογιστή για να χαλαρώσεις και εσύ λιγάκι. Ωχ, τώρα έφτιαξε; Όχι δεν έγινε θαύμα, αλλά είναι και αυτός ένας τρόπος να περιορίσεις τις ώρες που το παιδί σου περνάει μπροστά από τις μπλε οθόνες, ειδικά τώρα που είμαστε συνεχώς στο σπίτι.
“Αν φας το πιάτο με τα φρούτα και τα λαχανικά, θα γίνεις σαν τον αγαπημένο σου σούπερ – ήρωα”
Το να πεις την υπερβολή σου, προκειμένου το παιδί, να φάει υγιεινά και θρεπτικά, μόνο κακό δεν είναι. Αλλά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για ψέμα, γιατί διαφορετικά όλοι οι μικροί μας φίλοι θα ήταν γεμάτοι με… υπερδυνάμεις.
“Αν κάνεις όλη μέρα γκριμάτσες, το πρόσωπο σου θα μείνει έτσι”
Νομίζω, πλέον, πως ούτε τα παιδάκια δεν το πιστεύουν. Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εξηγήσεις στο μικρό που δεν μπορεί να καταλάβει αλλιώς, πόσο σημαντικό είναι να μην κάνουμε γκριμάτσες μπροστά σε άλλους, αλλά και να μην ακουμπάμε το πρόσωπο με τα χέρια μας, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή.
“Μόνο αν πιεις το γάλα σου, θα ψηλώσεις”
Πράγματι, η σωστή διατροφή “παίζει” σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το γάλα αποτελεί πανάκεια. Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα, τα ψεματάκια κάνει πέρα.
“Δεν έχω ιδέα που είναι το παιχνίδι σου. Κάπου θα το άφησες”
Τελικά, δεν κάνουν μόνο τα παιδιά τις ζημιές του. Μήπως, όσο καθάριζες το δωμάτιο, παραπάτησες στο αγαπημένο του παιχνίδι και, κατά λάθος, το έσπασες; Και τώρα; Πώς θα το πεις στο μικρό σου; Για να κερδίσεις χρόνο, του λες το παραπάνω ψεματάκι.
“Ώρα για ύπνο. Πάω να κοιμηθώ”
Στην πραγματικότητα, αισθάνεσαι κουρασμένη και θες λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Επειδή, όμως, το μικρό σου δεν πρόκειται να το καταλάβει, προτιμάς να το βάλεις πρώτα για ύπνο, να κλείσεις την πόρτα στο δωμάτιο σου, να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο και να χαλαρώσεις.
“Η ζωγραφιά σου είναι υπέροχη”
Ακόμα και αν δεν μπορείς να διακρίνεις τι έχει ζωγραφίσει ο μικρός Πικάσο, πάντα θα επαινέσεις την προσπάθεια του και θα το κάνεις να αισθανθεί μοναδικό.
“Ναι, ο Άι Βασίλης υπάρχει, αλλά θα σου φέρει δώρο, μόνο αν είσαι καλό παιδί όλη τη χρονιά”
Λέγοντας τη φράση αυτή, ουσιαστικά, εκείνο που θες είναι να εξασφαλίσεις ότι το παιδί σου θα έχει σωστή συμπεριφορά, ακολουθώντας τους καλούς τρόπους. Γιατί, μπορεί τα δώρα να μη τα φέρνει ο Άι Βασίλης, αλλά τα προμηθεύεσαι εσύ και ο μπαμπάς.
Και τώρα η κρίσιμη στιγμή: Ποιες από τις παραπάνω εκφράσεις έχεις χρησιμοποιήσει και πόσες φορές;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ