Τους προηγούμενους μήνες άλλαξαν πολλά. Ακόμα, και η διατροφή του παιδιού σου. Περισσότερες συνταγές, περισσότερα γλυκά, λιγότερα θρεπτικά γεύματα. Μήπως, λοιπόν, τώρα ήρθε η στιγμή να επαναφέρεις το παιδί σου στο δρόμο της σωστής διατροφής; Σε αυτό, θα μας βοηθήσει, ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, ο οποίος έχει συγκεντρώσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία και τις τροφές που πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο του παιδιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η περίοδος της καραντίνας στο σπίτι δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην υγεία των παιδιών, όσον αφορά στην διατροφή τους. Πολλά παιδιά πήραν περιττά κιλά και αυτό οφείλεται τόσο στην καθιστική ζωή, όσο και στην κακή ποιότητα των τροφών (σνακ, γλυκά κλπ). Τώρα, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την αξία της σωστής διατροφής και να επαναπροσδιορίσουμε ποια είναι τα τρόφιμα και τα συστατικά που είναι κατάλληλα για τα παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η διατροφή του παιδιού είναι συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων, καλών λιπών, βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών.
Ποια είναι τα “καλά” και τα “κακά” λίπη;
– Tα καλά λίπη είναι σε θερμοκρασία δωματίου σε ρευστή μορφή, όπως το λάδι.
– Tα κακά λίπη είναι σε θερμοκρασία δωματίου σε συμπαγή μορφή, όπως το βούτυρο και το λίπος της μπριζόλες.
Το υγιεινό κολατσιό βοηθά να διατηρηθεί σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, δίνοντας στο παιδί ενέργεια και καλή διάθεση. Η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν έχει διατροφική αξία, χαλάει τα δόντια, κόβει την όρεξη για το φαγητό. Έτσι, καλή διατροφή δεν σημαίνει αποκλειστικά ένα μαγειρεμένο φαγητό. Το κλασικό ψωμοτύρι και ένα φρούτο είναι εξίσου καλά.
Επίσης, οι πρωτεΐνες δεν έχουν όλες την ίδια διατροφική αξία. Οι πιο “δυνατές” πρωτεΐνες είναι: βοδινό, ψάρια, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά (γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, γάλα ελαφρύ), φυστικοβούτυρο, ταχίνι, αυγό, σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης.
Ποιες είναι οι “καλές” τροφές;
Οι τροφές με τα καλά λίπη είναι: ψάρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας,αβοκάντο, φυστικοβούτυρο, φύτρα σταριού.
Οι τροφές με τους καλούς υδατάνθρακες είναι: όσπρια, κουάκερ, ζυμαρικά ολικής, γλυκοπατάτες, δημητριακά ολικής άλεσης.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης σε συνδυασμό με γάλα ή γιαούρτι είναι ένα πλήρες πρωτεϊνούχο και υδατανθρούχο γεύμα.
Το ασβέστιο βοηθάει στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Οι πρωταθλητές του ασβεστίου είναι: γιαούρτι, σαρδέλες,τυρί παρμεζάνα,τυρί τσένταρ, γάλα.
Ο σίδηρος δημιουργεί ακούραστο μυαλό και ακούραστο σώμα. Οι σιδερένιες τροφές είναι: βοδινό, στρουθοκάμηλος, μοσχαρίσιος κιμάς, αρνί, γαλοπούλα, μοσχάρι, χοιρινό, φακές, φύλλα παντζαριού, πατάτα, φασόλια.
Οι βιταμίνες είναι το αλφαβητάρι της υγείας: Α,D,E,K,B,C,F,K.
Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες και βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, κριθάρι, φασόλια, πίτουρο, κουάκερ, σύκα ξηρά, φρούτα.
Τι είναι καλό να αποφεύγουμε;
Μη βάζετε στο τραπέζι: κακά λίπη, όπως καρυδέλαιο, ξύγγια, μαργαρίνες, τηγανητά, πέτσες από κρεατικά, ζάχαρη, αλάτι, αλλαντικά, αναψυκτικά.
Αν θα θέλαμε να κατατάξουμε τις τροφές μέσα στα γεύματα της ημέρας, τότε θα λέγαμε ότι:
– Πρωινό: δημητριακά ολικής άλεσης, γάλα, γιαούρτι, φρούτα, χυμοί φρούτων, ψωμί ολικής άλεσης, νερό, μέλι, βασιλικό πολτό.
– Δεκατιανό: φρούτο, ξηροί καρποί, σύκα ξηρά, δαμάσκηνα,ροδάκινα, φρουτοσαλάτα, ψωμοτύρι, κουλούρι, νερό.
– Μεσημεριανό: βραστό ή ψητό κρέας, ψωμί ολικής, τυρί, σαλάτα ωμή ή βραστή, ζυμαρικά, ρύζι, νερό.
– Απογευματινό: φρούτο, γιαούρτι,ξηροί καρποί,ψωμί και μέλι, ρυζόγαλο, νερό.
– Βραδινό: τοστ με γαλοπούλα και τυρί ή γιαούρτι με μέλι και δημητριακά και ξηρούς καρπούς, φρούτο, νερό.
Αν θα θέλαμε να προσδιορίσουμε ποιες θεωρούνται οι 10 καλύτερες τροφές αλφαβητικά τότε είναι:
- αβοκάντο
- αυγό
- γάλα
- γιαούρτι
- γλυκοπατάτες
- λιναρόσπορος
- σιτηρά ολικής
- τομάτες
- φακές
- φασόλια
- ψάρια
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ