Στην ιδιαίτερη εποχή που διανύουμε, υπάρχουν αξιόλογοι ειδικοί που συνεχίζουν απρόσκοπτα να πραγματοποιούν το σπουδαίο τους έργο. Να αναζητούν, να μελετούν, να πραγματοποιούν, να προοδεύουν. Να βελτιώνουν τη ζωή και την υγεία κάθε γυναίκας που μπορεί να αντιμετωπίσει μία δυσκολία, στην πιο όμορφη στιγμή της: αυτή της εγκυμοσύνης. Τη δική σου και του εμβρύου σου.
Κινούμενη σε αυτήν την κατεύθυνση η Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου στο Νοσοκομείο «Αττικόν» συνεχίζει να πραγματοποιεί τις πρωτοποριακές και σπάνιες ενδομήτριες επεμβάσεις, οι οποίες δεν σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αξίζει να γνωρίζεις ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις είχαν πολύ καλά αποτελέσματα, αντίστοιχα με εκείνα των κέντρων αριστείας του εξωτερικού, αποδεικνύοντας την καινοτομία και την πρόοδο της ελληνικής ιατρικής κοινότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπεύθυνος της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαΐδης», είναι ο Γεώργιος – Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο οποίος μετά τη μακροχρόνια εκπαίδευση που είχε στο μεγαλύτερο κέντρο χειρουργικής του εμβρύου, το Harris Birthright Centre for Fetal Medicine, στο King’s College Hospital, London, UK, και έχοντας διδαχθεί τις ενδομήτριες επεμβάσεις από τον ιδρυτή της Ιατρικής του Εμβρύου, Καθηγητή Κύπρο Νικολαϊδη, σήμερα πραγματοποιεί σχεδόν όλο το φάσμα των επεμβάσεων της χειρουργικής εμβρύου.
Όπως δηλώνει ο κύριος Παπαϊωάννου σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας και στον ιατρικό τομέα. Οι ενδομήτριες επεμβάσεις που έγιναν αρχικά ήταν οι ενδομήτριες μεταγγίσεις σε έμβρυα με αναιμία, αλλά και η εισαγωγή μόνιμων παροχετεύσεων στο θώρακα ή την ουροδόχο κύστη εμβρύου σε παρουσία μεγάλων ενδοεμβρυϊκών συλλογών υγρού για διάφορους λόγους.
Σήμερα, η ανακάλυψη ενός νέου ειδικού οργάνου έχει βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής. Το εμβρυοσκόπιο, σύμφωνα με τον κύριο Παπαϊωάννου, παρέχει στο ιατρικό προσωπικό την δυνατότητα, “περνώντας” το τοίχωμα της μήτρας, να τοποθετήσει μια κάμερα μέσα στον αμνιακό σάκο, να τακτοποιήσει με ακρίβεια το πρόβλημα, αλλά και να ενεργήσει θεραπευτικά περνώντας μέσα από το όργανο αυτό ίνες laser ή άλλα εργαλεία ανάλογα με την επιθυμητή θεραπεία. Μια άλλη κατηγορία είναι η εφαρμογή laser για τη θερμική καταστροφή διαφόρων όγκων του πλακούντα και του εμβρύου. Οι όγκοι αυτοί υποκλέπτουν αίμα από το έμβρυο οδηγώντας το σε ενδομήτριο θάνατο. Με την επέμβαση που γίνεται υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση καταστρέφεται το αγγειακό δίκτυο και συνεπώς η τροφοδοσία του όγκου του, προκαλώντας έτσι την συρρίκνωση του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο Νοσοκομείο “Αττικόν“, όπως υπογραμμίζει ο κύριος Παπαϊωάννου, έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής πρωτοποριακές επεμβάσεις:
– Αντιμετωπίστηκε ο μεγαλύτερος όγκος πλακούντα που έχει περιγραφεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία, μέσω μίας επέμβασης, η οποία έγινε εξ’ ολοκλήρου από υπερηχογραφική καθοδήγηση και χρησιμοποιήθηκε ειδικός τύπος ενδοϊστικού laser.
– Αντιμετωπίστηκε συγγενής διαφραγματοκήλη με προσωρινή απόφραξη τραχείας εμβρύου (FETO procedure). Η επέμβαση πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα αριστείας παγκοσμίως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι ενδομήτριες επεμβάσεις, ακόμα και οι θεωρητικές εύκολες, εμφανίζουν διάφορες ιδιαιτερότητες που απαιτούν ειδική διαχείριση. Προϋποθέτει υψηλή αφοσίωση, ακρίβεια στο χειρουργείο, εξοικείωση με την τεχνολογία, συνεχή ενημέρωση για τις τελευταίες επιστημονικά εξελίξεις και διαρκή ετοιμότητα και επίβλεψη της διαδικασίας.
Τέλος, όπως σου είπα και στην αρχή, η διαδικασία δεν σταμάτησε ούτε κατά την περίοδο της καραντίνας. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επεμβάσεις υψηλής δυσκολίας. Η πρώτη αφορούσε το γιγαντιαίο λεμφαγγείωμα, που αναφέρθηκε παραπάνω. Η δεύτερη επέμβαση την έγχυση μεθοτρεξάτης σε διάμεση εξωμήτριο κύηση. Η τρίτη πραγματοποιήθηκε σε έμβρυο με αποφρακτική ουροπάθεια. Στην κατάσταση αυτή το έμβρυο παράγει ούρα αλλά δεν μπορεί να ουρήσει με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ουροδόχος κύστη του πιέζοντας και άλλα ζωτικά όργανα και να μην παράγεται αμνιακό υγρό. Η τέταρτη επέμβαση ήταν διαχωρισμός του πλακούντα με laser σε μονοχοριονική δίδυμη κύηση με σοβαρό σύνδρομο επιλεκτικής καθυστέρησης ανάπτυξης.
Σήμερα, η ιατρική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του κ. Παπαϊωάννου, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη δράση τους στον τομέα των ενδομήτριων επεμβάσεων, προτάσσοντας την αριστεία και την ενδελεχή έρευνα για το καλό της κοινωνίας. Του δικού σου και όποιας γυναίκας αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα. Είναι για το καλό μας!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ