Στο εστιατόριο, στην παραλία, στην παιδική χαρά, στο εμπορικό κέντρο. Όλο και σε κάποιον από τους παραπάνω δημόσιους χώρους, το παιδί σου θα παρεξηγηθεί με κάτι που θα ακούσει ή με εσένα που ίσως αρνηθείς να του αγοράσεις το αγαπημένο του λούτρινο, γιατί το τελευταίο δώρο που του πήρες ήταν μόλις… χθες. Στην αρχή, παρατηρείς ότι το πρόσωπο του σχηματίζει μία περίεργη γκριμάτσα. Μετά, τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν. Σιγά – Σιγά. Πώς μπορείς να ηρεμήσεις το παιδί σου, πριν γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής του χώρου που βρίσκεστε, λόγω του μικρού του ξεσπάσματος;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
#1 Διέκοψε ό,τι κάνεις. Μπορεί να θέλεις να απολαύσεις τον ήλιο που τόσο λαμπερά φωτίζει τον ουρανό και το καλοκαίρι σου, όμως, αν το μικρό σου αρχίσει να διαμαρτύρεται, τότε πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου στο νεότερο μέλος της οικογένειας. Καμία δεύτερη σκέψη. Το πρώτο βήμα, για να το ηρεμήσεις είναι να αντιληφθείς τι το προβληματίζει. Να βρεις την αιτία. Είναι το παιδί σε υπερδιέγερση; Είναι ανήσυχο και στεναχωρημένο; Μήπως πεινάει; Μήπως πονάει; Μήπως χτύπησε σε κάποιο αντικείμενο και τώρα σε χρειάζεται, να φροντίσεις το τραύμα του;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
#2 Σκύψε στο ύψος του. Αντιμετώπιση προβλήματος αφ’ υψηλού; Όχι, αυτό δε γίνεται, όταν έχεις απέναντι σου το μικρό σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένας γονέας γονατίζει ώστε να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το μικρό του και να το κοιτάζει στα μάτια, το παιδί αισθάνεσαι πως του δίνουν σημασία και νιώθει πιο άνετα να μιλήσει. Αυτό θα σε βοηθήσει να συναισθανθείς τη ψυχολογία του και να καταλάβεις τι ακριβώς σημαίνει. Και (φυσικά) να βρεις πιθανούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
#3 Χρησιμοποίησε λέξεις – κλειδιά. Αν το καλοσκεφτείς υπάρχουν μερικές λέξεις που στο μυαλό του παιδιού σου συνδέονται με χαρούμενες στιγμές. Με αναμνήσεις γεμάτες από χαμόγελα. Προσπάθησε να τις εντοπίσεις και μη χάνεις χρόνο! Μόλις τις βρεις, αξιοποίησε τες δεόντως.
#4 Πάρ’το μία αγκαλιά. Αν είναι αρκετά μικρό, τότε η αντίδραση του θα είναι η εξής: Αρχικά, θα χτυπήσει απαλά την πλάτη σου, για να το αφήσεις να απολαύσει το ξέσπασμα του. Μετά από πέντε, δέκα δευτερόλεπτα, οι τόνοι θα έχουν “πέσει” και η ψυχολογία του θα έχει ξανά “ανέβει”. Θα γίνει αυτό που θέλεις, δηλαδή.
#5 Χαμήλωσε τον τόνο της φωνής του. Και μην του πεις να κάνει “ησυχία”. Καλύτερα να παραμείνεις απλά χαμογελαστή, να κάνεις ήρεμες κινήσεις (σε καμία περίπτωση απότομες), καθώς μόνο περαιτέρω ένταση θα φέρει στην ατμόσφαιρα και φυσικά να μιλάς ήρεμα. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό. Μη ξεχνάς ότι στα μάτια του παιδιού σου είσαι το πρότυπο του. Για αυτό, όσο εσύ παραμένεις cool, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες το μικρό σου ηρεμήσει συντομότερα.
#6 Μήπως να πείτε μαζί ένα τραγουδάκι; Χαμηλόφωνα θα ξεκινήσεις. Πιο δυνατά θα συνεχίζεις. Μαζί με το παιδί σου, που και το ξέσπασμα του θα έχει τιθασεύσει και μία γλυκιά μελωδία, τραγουδισμένη με τη φωνή σου. Let’s Sing!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ