Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, έγινε σαφές ότι οι άνδρες ήταν πιο ευάλωτοι σε αυτόν. Ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αλλά και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της.
Τώρα, επιστήμονες από τις ΗΠΑ λένε ότι ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία που εξηγούν τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Τα στοιχεία εντοπίζονται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στον ιό το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο τρόπος αυτός είναι σημαντικά διαφορετικός ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνδρες αποτελούν το 60% των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο έως τώρα ήταν άγνωστο αν αυτό οφειλόταν στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το ανοσοποιητικό.
Για να διερευνήσουν το θέμα, ανέλυσαν πολλαπλά δείγματα από ομάδα πασχόντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ύστερα τα συνέκριναν με δείγματα από ανθρώπους που δεν είχαν μολυνθεί από αυτόν.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν για αρκετό καιρό τους ασθενείς, για να εξακριβώσουν εάν οι αρχικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού ήταν διαφορετικές σε όσους ανάρρωσαν απ’ ό,τι σε όσους εκδήλωσαν σοβαρή νόσο Covid-19.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερες κυτταροκίνες στους άνδρες…
Όπως διαπίστωσαν, άνδρες και γυναίκες είχαν διαφορετικές ανοσοποιητικές αντιδράσεις κατά τις πρώιμες φάσεις της λοίμωξης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Οι άνδρες, λ.χ., είχαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών πρωτεϊνών που λέγονται κυτταροκίνες. Οι πρωτεΐνες αυτές χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό νωρίς στην πορεία των λοιμώξεων για να προκαλέσουν φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι ο φυσικός «φραγμός» του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών που προσπαθούν να εισβάλλουν στο σώμα.
Ωστόσο οι ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αρρωσταίνουν ακριβώς εξαιτίας της υπερπαραγωγής των κυτταροκινών. Αυτή η καταιγίδα κυτταροκινών (ή σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών), όπως αποκαλείται, έχει ως συνέπεια συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Γέηλ, η συσσώρευση αυτή μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου και ενδέχεται να οδηγήσει σε:
- Σοκ
- Ιστικές βλάβες
- Πολυοργανική ανεπάρκεια
Επομένως, οι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων εξαιτίας των εξ αρχής αυξημένων επιπέδων των κυτταροκινών, εκτιμούν οι ερευνητές.
…περισσότερα Τ-κύτταρα στις γυναίκες
Η νέα μελέτη έδειξε ότι στις γυναίκες ήταν ισχυρότερη η ενεργοποίηση ενός άλλου μηχανισμού του ανοσοποιητικού: των Τ-κυττάρων.
Τα Τ-κύτταρα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αναγνωρίζουν τα εισβάλλοντα παθογόνα και τους επιτίθενται. Επομένως, αυτός ο μηχανισμός δρα εντελώς διαφορετικά από την απελευθέρωση των κυτταροκινών.
Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι άνδρες με φτωχή αντίδραση των Τ-κυττάρων εκδήλωσαν πιο σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αντίστοιχα, οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα κυτταροκινών, επίσης νόσησαν πιο βαριά.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είχαν σημαντικά χειρότερη αντίδραση των Τ-κυττάρων, έναντι των νεότερων ασθενών. Ωστόσο αυτό το εύρημα δεν φάνηκε να ισχύει στις γυναίκες.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το ανοσοποιητικό υπόβαθρο στους ασθενείς με Covid-19 είναι σημαντικά διαφορετικό μεταξύ των φύλων. Οι διαφορές αυτές μπορεί να εξηγούν την αυξημένη ευπάθεια των ανδρών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Akiko Iwasaki, καθηγήτρια Ανοσοβιολογίας & Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Yale.
«Αυτό πιθανώς σημαίνει πως χρειαζόμαστε διαφορετικές στρατηγικές για να επιτύχουμε την ίδια αποτελεσματικότητα στη θεραπεία σε άνδρες και γυναίκες. Είναι επίσης πιθανό να χρειαζόμαστε διαφορετικές στρατηγικές και στα εμβόλια», πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Πηγή: Iatropedia.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ