Τσιπς λαχανικών! Για βραδινό τσιμπολόγημα χωρίς να παίρνεις κιλά

Είναι αυτή η εποχή που απολαμβάνεις το σπίτι σου, τη διάθεσή σου να αράξεις στον καναπέ και να βάλεις την αγαπημένη σου σειρά στο Netflix. Και όπως πολύ καλά ξέρεις, είναι σχεδόν αδύνατο να μην τσιμπολογήσεις κάτι. Συνήθως είναι κάτι ανθυγιεινό και παχυντικό. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα καταστρέφομαι… τρώγοντας τσιπς, ποπ κορν, ξηρούς καρπούς και γενικώς αδειάζοντας το ψυγείο την ώρα που βλέπω ταινία.

Έψαξα και βρήκα μια έξυπνη εναλλακτική που σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας. Είναι τα τσιπς λαχανικών. Υγιεινά, νοστιμότατα. Και οι ενοχές μπαίνουν στην άκρη.

Είναι σαφές ότι θα αποφύγουμε τα πατατάκια. Μπορείς να επιλέξεις καρότα, γλυκοπατάτες, παντζάρια, μελιτζάνες ή κολοκυθάκια για να φτιάξεις τα τσιπς σου. Και φυσικά θα τα ψήσουμε στο φούρνο.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ
-Κόψε τα λαχανικά σε ροδέλες. Όσο πιο λεπτά τόσο πιο επιτυχημένα. Χρησιμοποίησε ένα μαντολίνο ή -αν δεν έχεις- ένα μαχαίρι που κόβει καλά.

-Το μυστικό της απόλυτης επιτυχίας είναι τα λαχανικά να είναι κομμένα στο ίδιο πάχος έτσι ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο και ομοιόμορφα.

-Φροντίζουμε να είναι εντελώς στεγνά.

-Περνάμε και τις δύο πλευρές τους με λίγο ελαιόλαδο.

-Στρώνουμε στο ταψί μία λαδόκολλα και τοποθετούμε τις ροδέλες των λαχανικών.

-Τα αλατίζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε μυρωδικά της αρεσκείας μας (ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, πάπρικα).

-Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

 

Φυσικά, δεν θα σας αφήσω μόνο με τους γενικούς κανόνες. Θα σας γράψω και τρεις συνταγές…

Chips γλυκοπατάτας

Υλικά:
-2 μεγάλες γλυκοπατάτες
-2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
-1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
-πιπέρι (για γεύση)

Εκτέλεση:
-Αρχικά, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
-Καθαρίζεις προσεκτικά τις γλυκοπατάτες σε λεπτές ροδέλες.
-Μοιράζεις τις ροδέλες σε ένα ταψί, στο οποίο πρώτα έχεις τοποθετήσει μία λαδόκολλα.
-Ραντίζεις με το ελαιόλαδο, πασπαλίζεις με το αλάτι και ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 – 35 λεπτά.

 

Chips από παντζάρι

Υλικά:
-6 μεσαία παντζάρια
-1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
-1 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
-λίγο μαύρο πιπέρι (για γεύση)

Εκτέλεση:
-Αρχικά, καθαρίζεις τα παντζάρια και μόλις φθάσεις στον καρπό αρχίζεις να τα κόβεις σε λεπτές ροδέλες. Αφήνεις στην άκρη για περίπου 30 λεπτά.
-Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και τοποθετείς στο ταψί αντικολλητικό χαρτί.
-Στρώνεις τις φέτες στο ταψί και τις ραντίζεις με το ελαιόλαδο.
-Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύεις το μαύρο πιπέρι και τις φέτες παντζαριού και πασπαλίζεις τα λαχανικά.
-Ψήνεις τα πατατάκια σου για περίπου 30 με 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. 

 

Chips μήλου με κανέλα

Υλικά:
-5 μεγάλα μήλα, κομμένα και καλά καθαρισμένα
-1 κουτ. της σούπας κανέλα
-2 κουτ. της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση: 
-Προθερμαίνεις το φούρνο στους 120 βαθμούς C και απλώνεις σε δύο ταψιά αντικολλητικό χαρτί.
-Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις τη ζάχαρη και την κανέλα.
-Κόβεις τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες.
-Μόλις κόψεις τις φέτες, τις περνάς από το μπολ με κανέλα και ζάχαρη.
-Τοποθετείς τις φέτες μήλου στο ταψί, ραντίζεις με λίγη κανέλα και ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ώρες.

*Σημείωση: Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, οπότε κρατήστε τον βασικό κανόνα. Μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανά!

Καλή απόλαυση!
Τατιάνα

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164