Τελικά, από ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κοιμάται στο δικό του δωμάτιο;

Ναι, πλέον και επισήμως είσαι μία νέα μαμά. Το παιδάκι σου ήρθε στον κόσμο αυτό, είσαι με το χαμόγελο στα χείλη και τις απορίες στη σκέψη. Γιατί, ένας νέος ρόλος “ανοίγεται” μπροστά σου. Μία από αυτές; Μέχρι πότε το μωρό σου πρέπει να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσένα και από πότε μπορεί να ξεκουράζεται στο δικό του. Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, έχει την απάντηση. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Γέννησες, γύρισες στο σπίτι και από την πρώτη στιγμή έχεις το μωρό σου στο δωμάτιο σου. Το ταΐζεις και το περιποιείσαι με μεγάλη αγάπη και φροντίδα, γιατί είσαι νέα μαμά και το λατρεύεις. Παράλληλα, όμως, έχεις και αρκετές απορίες. Μία από όλες αυτές αφορά το θέμα του ύπνου και πιο συγκεκριμένα το πότε θα μπορούσε να πάει με ασφάλεια στο δωμάτιο του, το οποίο ετοίμασες πριν από καιρό, καθώς και πώς πρέπει να είναι το πρώτο του κρεβάτι.

Κάθε τόσο δημοσιεύονται διάφορες μελέτες σε όλον τον κόσμο και όλες συμφωνούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα μωρό κάτω από τους 12 μήνες εν ζωή είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Πρόκειται για την περίπτωση που ένα μωρό χάνει την ζωή του, χωρίς να έχει κάποιο σύμπτωμα ή κάποιο υποκείμενο νόσημα, εντελώς ξαφνικά και αυτός είναι, σύμφωνα με μελέτες, είναι ο φόβος των περισσότερων νέων γονιών. Αυτός είναι και ο λόγος που μελετάται συνεχώς ποια θα ήταν η πιο ασφαλής ηλικία, ώστε ένα μωρό να αποχωριστεί το δωμάτιο των γονιών του. Μέχρι πριν λίγο καιρό, η πιο κατάλληλη ηλικία, για να συμβεί αυτό ήταν μετά τον πρώτο χρόνο της ζωή τους. Άλλες μελέτες το κατέβασαν στους έξι μήνες και κάποιες άλλες στους τέσσερις.

Θα χρειασθεί, ίσως, ακόμη κάποιο διάστημα, προκείμενου να καταλήξουν όλοι στο ποια είναι η σωστότερη ηλικία. Όμως, αυτή τη στιγμή συμφωνούν στο εξής: το μωρό δεν πρέπει να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών του. Δεν συνιστάται να κοιμούνται μαζί, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ατυχημάτων, όσο και για τυχόν προβλήματα ψυχολογικής φύσεως που ενδέχεται να προκύψουν στο παιδί.

Πώς σε βοηθάει να κοιμάται μαζί σου μέχρι ενός έτους;

Ένας πρακτικός λόγος που θα ήταν πολυ βολικό το μωρό να μείνει μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του στο δωμάτιο των γονιών είναι να μην ταλαιπωρείται πολύ η μητέρα του. Εσύ. Δηλαδή, τον πρώτο χρόνο, που και η μανούλα είναι κάπως περισσότερο κουρασμένη, λόγω εγκυμοσύνης, τοκετού, θηλασμού και καινούργιων υποχρεώσεων, θα ήταν ανακουφιστικό, κατά την διάρκεια της νύχτας να μην σηκώνεται με το παραμικρό και να πηγαίνει στο δωμάτιο του μωρού της, τόσο για να το ταΐσει, όσο και στην περίπτωση που έχει κάποια ανησυχία και γκρίνια. Τους πρώτους μήνες, η φροντίδα του μωρού είναι πιο αυξημένη και αγχώδης. Με το παραμικρό κλάμα, βήχα, μύξα, η μανούλα θα πρέπει να σηκώνεται και να πηγαίνει σε άλλο δωμάτιο αν δεν το έχει στο δικό της.

Τι να προσέξεις στο κρεβάτι;

Όσον αφορά το κρεβάτι του μωρού, θα πρέπει να επιλέγει ένα λίκνο ή ένα κρεβατάκι κούνια. Στο λεγόμενο πορτ-μπεμπέ το μωρό δεν θα μπορέσει να βολευτεί για πάνω απο μερικές εβδομάδες. Θέλει την άνεση του και ένα στρωματάκι ούτε σκληρό, αλλά ούτε και μαλακό.

Συμπερασματικά…

Συμπερασματικά, λοιπόν, μέχρι περίπου τον πρώτο χρόνο της ζωής, το μωρό θα ήταν καλό να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του, να μην κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του και μετά να μετακομίσει στο δικό του δωμάτιο .

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164