Κenzo: Ο Ιάπωνας σχεδιαστής που λάτρεψε ο κόσμος της μόδας!

Ο σχεδιαστής  που έχει συνδέσει το όνομα του με τα έντονα χρώματα, το υπέροχα prints και τα μοναδικά πλεκτά, έφυγε από την ζωή νικημένος από τον κορονοϊό, σε ηλικία 81 ετών. Τα νέα για το θάνατό του έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την παρουσίαση της νέας Κenzo συλλογής που έγινε στα πλαίσια της Paris Fashion Week!

Γεννημένος στις 27 Φεβρουαρίου 1939 στο Himeji κοντά στην Οζάκα, ο Kenzo Takada ανακάλυψε από πολύ μικρός το πάθος του για το σχέδιο και το ράψιμο, ενώ οι πρώτες του μούσες ήταν οι αδερφές τους .Μεγάλος θαυμαστής του Yves Saint Laurent, το ενδιαφέρον του για την γαλλική μόδα ενισχύθηκε περαιτέρω από τον δάσκαλό στην σχολή Bunka Fashion College στο Tokyo που φοίτησε και ο οποίος και τον παρότρυνε να πάει στην Ευρώπη!

 

 Έφτασε στη Γαλλία το 1965, με καραβάκι στο λιμάνι της Μασσαλίας, από εκεί πήγε στο Παρίσι που αμέσως τον εντυπωσίασε! Εγκαταστάθηκε αμέσως και έτσι ξεκίνησε το μαγικό του ταξίδι στον κόσμο της μόδας!

Αρχικά προσπάθησε να πουλήσει σκίτσα και σχέδια του σε πολλούς οίκους μόδας, για να βγάλει τα προς το ζην, ενώ είχε δώσει  μία υπόσχεση στον εαυτό του να μην επιστρέψει στην  Ιαπωνία αν πρώτα δεν δημιουργήσει κάτι εκεί. Κατά διαστήματα έβγαζε κάποια χρήματα δουλεύοντας σαν στιλίστας.

 Η πρώτη του συνεργασία ήρθε το 1970, με μία μικρή σειρά σχεδιασμένη για μία boutique του Παρισιού. Όλη η συλλογή είχε γίνει με υφάσματα που τα είχε αγοράσει από την υπαίθρια αγορά της Μονμάρτης, ενώ οι φίλοι του τον βοήθησαν να την φωτογραφήσει και να την ολοκληρώσει.

Λίγο καιρό αργότερα , ο Κenzo λανσάρει την πρώτη προσωπική συλλογή ενώ παράλληλα ανοίγει και την πρώτη θρυλική boutique στην πλατεία Place des Victoires με το όνομα ΄΄Jungle Jap΄΄. Οι τοίχοι είχαν λεπτομέρειες από έργο του ζωγράφου Henri Rousseau, κάνοντας αμέσως αίσθηση στην εικαστική σκηνη του Παρισιού.

Εκεί  πλέον μπορείς να βρεις τα εμβληματικά χρωματιστά του σχέδια, όλα εμπνευσμένα  από τα ταξίδια του. Οι προσπάθειες του Takada απέδωσαν πολύ γρήγορα και το γαλλικό Elle παρουσίασε ένα από τα σχέδιά του στο εξώφυλλο του. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. 

Σε αυτή την boutique έκανε τις πρώτες του επιδείξεις μόδας, ενώ δεν άργησε μέσα από την δουλειά του πολύ γρήγορα να ενταχθεί στην  fresh γενιά σχεδιαστών με τους: Yves Saint Laurent και Karl Lagerfeld, που άλλαξαν την γαλλική μόδα

Η καριέρα του αρχίζει να απογειώνεται, ενώ σιγά σιγά τα signature σχέδια του δίνουν μία ξεχωριστή θέση στον χώρο της Μόδας. Για χρόνια θα ντύσει τις πιο όμορφες γυναίκες του πλανήτη, ενώ θα δημιουργήσει  μία ξεχωριστή σχολή στο πλεκτό με τις epic συλλογές!

 ”Φαινόταν ήσυχος και ντροπαλός στην αρχή, αλλά ήταν γεμάτος χιούμορ. Ήταν γενναιόδωρος και πάντα ήξερε πώς να κοιτάξει μετά τους ανθρώπους που ήταν κοντά στην καρδιά του. Είχε μια απόλαυση για τη ζωή.  Ο Kenzo Takada ήταν η επιτομή του στιλ” έτσι τον περιγράφουν φίλοι του και συνεργάτες του.

Η πρώτη του σειρά για άντρες χρονολογείται από το 1983, και οι εμπορικές γραμμές Kenzo Jeans και Kenzo Jungle κυκλοφόρησαν το 1986. Ακολούθησε μία σειρά αρωμάτων  ένα χρόνο αργότερα, με το δημοφιλές eau de toilette Kenzo Flower, που βασίστηκε στην αγάπη του Takada για τις floral μορφές.

Το 1993, το label Kenzo αγοράστηκε από τον πολυτελή όμιλο LVMH, η οποία κατέχει επίσης μάρκες όπως οι Fendi, Givenchy και Marc Jacobs.

Ο Kenzo Takada άφησε τη μόδα το 1999, και ξεκίνησε να σχεδιάζει κυρίως είδη για το σπίτι, έτσι γεννιέται η σειρά Κ3 τον Ιανουάριο του 2020.Η μάρκα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην εμπορική έκθεση Maison et Objet στις 17 Ιανουαρίου 2020, και αμέσως βρήκε τον δρόμο της με τα κομμάτια των συλλογών να εμφανίζονται στα πιο στιλάτα σπίτια του κόσμου.

Περιστασιακά έκανε μόνο επιλεκτικές δουλειές όσων αφορά τον σχεδιασμό, όπως όταν σχεδίασε τα κοστούμια για την Madame Butterfly το 2019.

Το εμβληματικό του άρωμα  Flower by Kenzo, που κυκλοφόρησε το 2000, καταχωρήθηκε από την  Vogue ως ένα από τα καλύτερα κλασικά γαλλικά αρώματα όλων των εποχών.



Το 2019, σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στο CNN ο Κenzo δήλωσε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει, αλλά όχι πλέον για τη μόδα : «Εξακολουθώ να σχεδιάζω, αλλά όχι για τη μόδα σήμερα. Μου αρέσει η μόδα, αλλά στη μόδα πρέπει να κάνεις κάτι νέο κάθε σεζόν: νέα λανσαρίσματα, νέες ιδέες, νέα υλικά, κάθε πράγμα αλλάζει τόσο γρήγορα .Νομίζω λοιπόν ότι σταμάτησα τη σωστή στιγμή. Τώρα κάνω κοστούμια για την όπερα».

Στον Kenzo απονεμήθηκε το Legion of Honor το 2016 μία από τις πιο μεγάλες διακρίσεις στις τέχνες και στον πολιτισμό.




 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164