Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα σας, αφού διάβασα τις απαντήσεις σας, θα ήθελα και εγώ τη βοήθεια σας. Έχω το γιο μου οκτώμισι χρόνων και δεν πάει τουαλέτα εύκολα, τα κρατάει και τα γυρίζει πίσω. Κάθε φορά που θα παίζει ή θα διαβάζει του φεύγουν και λερώνει το βρακάκι του. Έχουμε πάει σε γιατρούς, έχουμε δοκιμάσει φάρμακα, αλλά τίποτα. Δε θέλει να πάει μόνος του, μόνο αν του το θυμίσουμε εμείς. Έχω απογοητευτεί φοβάμαι για το σχολείο μην καταλάβουν τα άλλα παιδιά και τον κοροϊδεύουν. Τι μπορώ να κάνω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, απο ό,τι φαίνεται το πρόβλημα του παιδιού σου είναι ψυχολογικό. Δηλαδή, για κάποιο λογο ψυχολογικό συμπεριφέρεται έτσι, ώστε να σας υπενθυμίζει ότι κάτι του συμβαίνει. Επειδή, όμως, είναι αρκετά μεγάλος, νομίζω ότι μπορείτε να εκμαιεύσετε για ποιο λογο το κάνει και να τον βοηθήσετε. Αλλιώς, ένας καλός ψυχολόγος για παιδιά, θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος και θα σας βοηθήσει να το λύσετε. Δηλαδή, το πρόβλημα του είναι αυτό που λέμε ψυχοσωματικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το μωράκι μου που είναι ενός μήνα. Τώρα, που έχουν αρχίσει οι κολικοί μπορούμε να συνδυάσουμε infacolic και biogaia ή όχι; Και αν ναι, με τι συχνότητα; Προς το παρόν, του έχω δώσει μόνο infacolic 3 φορές σε 2 ημέρες πριν από γεύμα.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, φυσικά, τον πρώτο λογο τον έχει ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό σου και ξέρει το ιστορικό του. Όμως, γενικά στην ερώτηση σου απαντώ ότι ναι μπορεί να τα παίρνει και τα δυο. Το infacolic 3 φορές το εικοσιτετράωρο και το biogaia αρκεί μια φορά το εικοσιτετράωρο.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζανη. Ο γιος μου είναι 32 μηνών και πριν 2 βδομάδες άρχισε ξαφνικά και βάζει τα χέρια του στο στόμα. Την πιπίλα την κόψαμε από 1.5 χρόνων. Να σημειώσω πως φέτος ξεκινήσαμε και παιδικό σταθμό. Δεν το έκανε αυτό στην αρχή, μέχρι που σήμερα μου έκανε παρατήρηση η δασκάλα του. Έβαζε τα χέρια στο στόμα και μετά πήγαινε και έπιανε όλα τα παιδάκια. Παρά του ότι του εξήγησε πως δεν είναι σωστό, εξακολουθεί να το κάνει. Πώς να το διαχειριστώ; Για ποιο λόγο πιστεύετε το κάνει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πιθανόν να είναι αντίδραση για κάτι που του συμβαίνει με τον παιδικο σταθμό. Κάτι θέλει να σας πει και προκαλεί την προσοχή σας. Μπορεί να έχει σχέση με την απουσία του απο το σπίτι ή να μην περνάει, όπως θα ήθελε, στον σταθμό (κάποιο άλλο παιδί του παίρνει τα παιχνίδια, η δασκάλα τον πιέζει κλπ). Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να το διερευνήσετε.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω έναν γιο 33 μηνών ο οποίος είναι πολύ νευρικός και υπερκινητικός. Θα ήθελα την συμβουλή σας, όσον αφορά ότι όταν θέλει να κάνει κάτι και του λέμε “μη”, αρχίζει και θυμώνει. Ό,τι βρει μπροστά του τα πετάει, κάποιες φορές σηκώνει και το χέρι του , το δαγκώνει κιόλας. Τι θα μπορούσα να κάνω για να τον ηρεμήσω; Θα ήθελα την συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όπως καταλαβαίνεις είναι καθαρά κάτι ψυχολογικό. Με την συμπεριφορά του αυτή θέλει να σας δείξει ότι κάτι τον απασχολεί και θέλει να τον προσέξετε. Έγιναν κάποιες αλλαγές στο σπίτι σας; Στα πρόσωπα ή στην συμπεριφορά σας; Καταρχάς, χρειάζεται ηρεμία και ψυχραιμία και να μην καταλάβει ότι η συμπεριφορά του σας απασχολεί, διότι θα το συνεχίσει. Με ένα ψυχολόγο για παιδιά, θα καταλάβετε απο που πηγάζει η αιτία της συμπεριφοράς του και θα σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα σας. Η κόρη μου είναι 3 ετών και 4 μηνών και όσες προσπάθειες και αν έχω κάνει, δεν μπορώ να την πείσω να βγάλει την πάνα. Είμαι απελπισμένη! Στον παιδικό σταθμό, τα παιδάκια αντίστοιχης ηλικίας την έχουν αφαιρέσει,αλλά η κόρη μου δε φαίνεται να επηρεάζεται. Τι μου προτείνετε;; Έχω αγχωθεί πολύ με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αρχικά, ψυχραιμία. Μερικά παιδιά καθυστερούν να κόψουν την πάνα ακόμη και μέχρι τα 6 χρόνια. Δεν μου γράφεις, όμως, αν το πρόβλημα είναι μόνο με τα τσίσα ή με τις κενώσεις ή και με τα δυο αυτά μαζί. Έχει σημασία και η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Επίσης, έχει σημασία και η κληρονομικότητα. Επίσης, μπορεί να το κάνει για ψυχολογικούς λόγους που έχουν σχέση με τον παιδικο σταθμό ή το σπίτι σας. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν και να διερευνηθούν. Ανάλογα με το συμπέρασμα, η λύση είναι και διαφορετική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ