6 τρόποι να αυξήσεις τη δημιουργικότητα του παιδιού σου, όσο είστε στο σπίτι

Μπορεί ένα μικρό παιδί να είναι δημιουργικό ακόμα και μέσα στην καραντίνα; Σε εκείνο το διάστημα ανάμεσα στην τηλεκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση; Η απάντηση είναι σαφέστατα “ναι”. Γιατί, τώρα το μικρό σου έχει περισσότερο χρόνο και εσύ έχεις προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα. Μαρκαδόρους, βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής. Και όχι μόνο. Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους να ενισχύσεις τη δημιουργικότητα του παιδιού σου, όσο εσύ και το μικρό σου περνάτε μία πιο ευχάριστη καραντίνα!

Βάλ’ του να ακούσει μουσική!
Όλα τα παιδιά (ακόμα με το μωρά) έχουν την μαγική ικανότητα να αντιλαμβάνονται τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας. Μπορούν να ξεχωρίσουν τους μουσικούς τόνους και όταν ακούν διαφορετικές νότες θεωρούν ότι κάτι προσπαθούν να τους πουν. Με τη μουσική τα παιδιά “ταξιδεύουν”, σκέφτονται και η φαντασία τους πλάθει ένα κόσμο ονειρικό. Let’s Dance!

Επιτραπέζια… out of the box
Το πιο συναρπαστικό παιχνίδι είναι εκείνο που αφήνει ένα παραθυράκι ανοιχτό ως προς τη λύση του. Επίσης, ίσως το πιο εποικοδομητικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το παιδί ελεύθερο, μετά από ένα σημείο, να ανακαλύψει μόνο του ένα παιχνίδι, ακόμη και αν είναι ο λάθος τρόπος.

Ας ζωγραφίσουμε με χρώματα στιγμές!
Ξέρω, βαριέσαι και να πας στο σούπερ-μάρκετ να του πάρεις ξυλομπογιές και μαρκαδόρους, και να κάτσεις μετά να βάφεις σχέδια στο μπλοκ ακουαρέλας. Σε καταλαβαίνω. Όμως, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος και να χαλαρώσεις, μετά από μία δύσκολη μέρα (αφού έχει αποδειχθεί ότι η ζωγραφική ηρεμεί τα πνεύματα), αλλά και να κάνεις το παιδί σου πιο δημιουργικό, αφήνοντας το ελεύθερο να σχεδιάσει και να επιλέξει τα χρώματα που του αρέσουν και να σχεδιάσει τα σχήματα όπως τα θέλει.

Και οι χειροτεχνίες έχουν θέση…
Εκείνες οι υπέροχες δημιουργίες που μπορεί να ετοιμάσει το μικρό σου, ακολουθώντας τα βήματα που βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή. Πρωτότυπα σχέδια τυπωμένα σε χαρτί και χρωματισμένα από τα χεράκια του παιδιού σου. 

Μην υποτιμάς τα τουβλάκια…
Το θετικό; Μπορεί να το κάνει ακόμα και ένα μωρό. Όταν μεγαλώσει και αισθάνεσαι ασφαλής ότι τίποτα δε θα πάει στραβά, μπορείς να το αφήσεις να δημιουργήσει το δικό του παιδικό και φανταστικό κόσμο. Περιορισμός; Κανένας!

Και οι αστείες γκριμάτσες είναι παιχνίδι
Αστείες φάτσες, γκριμάτσες και διαφορετικός τόνος φωνής… όλα επιτρέπονται. Το παιδί σου δεν πρόκειται να σε κρίνει, ακόμα και αν στην αρχή, γελάσει. Αντίθετα, βλέποντάς σε να είσαι ελεύθερη και αστεία μαζί του θα αρχίσει να σε μιμείται και αυτό θα αυξήσει μεγαλώνοντας την αίσθηση του χιούμορ, αλλά και την αυτοπεποίθηση, που έχει! Δεν είναι ανάγκη να του υποδείξεις πώς παίζεται ένα παιχνίδι, αντίθετα είναι σημαντικό να πειραματιστεί μέχρι να βρει μόνο του τη διέξοδο, δημιουργικά και με φαντασία! Δοκίμασε το!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164