Αυτό το γλυκάκι από την Ιταλία έχει καταφέρει να βρει τη θέση του σε κάθε ελληνικό χριστουγεννιάτικο σπίτι. Είναι νόστιμο, αφράτο και καμία μας δεν μπορεί να του αντισταθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 πακέτο ξηρή μαγιά (περίπου 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού)
- 1/4 κουτ. του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 3 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 κουτ. της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
- 1/4 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά
- 1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού
- 2 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
- Σπρέι μαγειρικής
- 6 κουτ. της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
- 2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη σε κόκκους
- 1/3 φλιτζάνι χρυσές σταφίδες
- 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
- 1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα ξινά κεράσια
- 1/4 του φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
Τρόπος Μαγειρέματος
- Αρχικά, ανακατεύεις τα τελευταία 4 υλικά σε ένα μικρό μπολ και τα αφήνεις στην άκρη για 1 ώρα.
- Στραγγίζεις τα φρούτα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και κρατάς τα φρούτα και 2 κουταλάκια λικέρ ξεχωριστά.
- Στη συνέχεια, διαλύεις τη μαγιά και 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη στο ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ και την αφήνεις για 5 λεπτά.
- Ανακατεύεις 1/2 ποτήρι αλεύρι και τα υπόλοιπα 6 συστατικά (με το 1/2 φλιτζάνι αλεύρι με κρόκο αυγού) σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό.
- Προσθέτεις το μείγμα της μαγιάς και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και χτυπάς για 1 λεπτό.
- Ανακατεύεις μέσα και τα μαριναρισμένα φρούτα, με 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, και το κουκουνάρι. Γυρίζεις τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ζυμώνεις μέχρι να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 8 λεπτά) και προσθέτεις 1 κουταλιά της σούπας από το υπόλοιπο αλεύρι μια στο τόσο για να μην κολλήσει η ζύμη στα χέρια.
- Βάζεις τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχει ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και σκεπάζεις από πάνω.
- Άστο να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα.
- Βάζεις τη ζύμη κάτω και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Χωρίζεις στη μέση, φτιάχνοντας δύο μπάλες και τις βάζεις σε δύο μπολ που έχεις ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και τα αφήνεις να φουσκώσουν 1 ώρα.
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Βάζεις τις δύο ζύμες στο φούρνο και ψήνεις για 30 λεπτά.
- Μόλις το βγάλεις από το φούρνο και το αφήσεις να ξεκουραστεί, ανακατεύεις 2 κουταλάκια λικέρ και 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και αλείφεις την κορυφή του κέικ.
- Πασπαλίζεις ομοιόμορφα με τη ζάχαρη σε κόκκους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ