Χωρίς αυτή δεν θα είχαμε τα φουσκωμένο ψωμί, κέικ και κρουασάν.
Είναι το συστατικό κλειδί για να είναι αφράτο και μαλακό κάθε αρτοσκεύασμα… ποια όμως είναι τα μυστικά της μαγιάς; Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη και πιο χαρακτηριστική διάκριση. Έχεις παρατηρήσεις άλλες συνταγές να θέλουν ξηρή και άλλες νωπή μαγιά. Δεν είναι διαφορετικό προϊόν, απλά το πρώτο είναι αποτέλεσμα αποξήρανσης του δεύτερου. Το βολικό με την ξηρή μαγιά είναι πως μπορείς να την αγοράσεις σε φακελάκι και να την αποθηκεύσεις για πολύ καιρό στο ντουλάπι σου, ενώ η νωπή μαγιά χαλάει πολύ γρήγορα.
Η μαγιά έχει ανάγκη τη ζέστη και τη θαλπωρή για να δώσει όλη της τη δύναμη στις δημιουργίες σου. Έτσι για να ενεργοποιήσεις τα χαρίσματά της πρέπει να την βάλεις σε ζεστό περιβάλλον εως 40oC. Έτσι της δίνεις τη δυνατότητα να διογκωθεί. Πρόσεξε ιδιαίτερα γιατί μπορεί το χλιαρό, θερμό περιβάλλον να κάνει θαύματα, όμως αν το παρακάνεις θα την κάψεις και θα καταστραφεί. Αν πρόκειται για ξηρή μαγιά τότε απαιτείται 4-5 φορές το βάρος της σε χλιαρό νερό(38-40°C). Υπολόγισε να αφαιρέσεις αυτή την ποσότητα υγρού από την υπόλοιπη συνταγή (αν δεν προβλέπεται)!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1 μέρος ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 3 μέρη νωπής (δηλαδή 8γραμ. ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 24 γραμ. νωπής).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ