Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα σας γιατρέ! Γέννησα αρχές Οκτωβρίου του 2019 ένα κοριτσάκι στις 34 βδομάδων και 1.800 γραμμάρια. Επειδή δεν έπαιρνε βάρος και ήταν αρκετά μικρό για την εβδομάδα κύησης νοσηλεύτηκε 20 μέρες και τέλη του μήνα ήρθε σπίτι μας ένα μωράκι μόλις 2 κιλά. Τώρα μέσα Νοέμβρη του 2020 ήταν 70 πόντους και 7.600 σε κιλά. Περπατάει, κάνει παλαμάκια δείχνει με το δάχτυλο λέει μαμά, μπαμπά, γιαγιά, παππού, νονά και πως κάνουν κάποια ζωάκια. Έχουμε ένα μικρό πρόβλημα με το φαγητό. Θα πρέπει να ανησυχήσω για το ύψος της;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα πρόωρα μωράκια, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν μία καθυστέρηση σωματική και πιθανόν κινητική, ανάλογα με τον βαθμό της προωρότητας και των πιθανών προβλημάτων που προέκυψαν μετά τον τοκετό. Από ό,τι φαίνεται το δικό σου εξελίσσεται πολύ καλά, διότι αυτά που περιγράφεις τα ψυχοκινητικά είναι σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα και συγνώμη για την ενόχληση. Η κόρη μου γίνεται σήμερα ενός μηνός και έχω παρατηρήσει ότι οπότε κοιμάται κουνάει τα χέρια της και βγάζει επιφωνήματα ενόχλησης. Όποτε, την κρατάω με το χέρι μου ηρεμεί. Μετά που φεύγω για να κοιμηθώ, σε λίγο ξανά η ίδια κατάσταση. Η μητέρα μου, μου είχε πει πως θα έπρεπε να την φάσκιωνα από την αρχή, γιατί τώρα δεν δέχεται την όλη διαδικασία. Τι μου προτείνετε να κάνω για να κοιμάται ήσυχη και να μην πετάγεται στον ύπνο της;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε πρώτη φάση να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου, διότι πολύ πιθανόν να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και όταν κοιμάται το γαλατάκι ανεβαίνει προς τα πάνω κα της κάνει καούρες και συνεπώς ανησυχία. Είναι κάτι που πρώτα πρέπει να αποκαλυφθεί και μετά να σκεφτείτε τα υπόλοιπα.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω μια κορούλα 2 χρονών που το Σεπτέμβριο ξεκίνησε παιδικό σταθμό. Λόγω της κατάστασης, το παιδί δεν πηγαίνει, ενώ το επιθυμεί καθημερινά. Τέλος Ιανουαρίου θα γεννήσω και θα ήθελα την άποψη σας εάν θα πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει ή να την σταματήσω λόγω των ιώσεων. Σας ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι πρόκειται να γίνει με τα σχολεία. Δεν είναι σίγουρο αν θα ανοίξουν. Επίσης, σε περίπτωση που ανοίξουν θα πρέπει να σταθμίσουμε την κατάσταση με τον κορονοιό. Επομένως, περίμενε και θα δούμε. Αν τα πράγματα είναι καλά, βεβαίως και να πάει μιας και δεν πρέπει να σταματήσει η εξέλιξη του παιδιού.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα Γιατρέ! Ο γιος μου 2,5 χρόνων τώρα και λίγο πριν κλείσει τα 2 άρχισε να είναι πολύ δυσκοίλιος! Κάνει κάθε 2-3 μέρες απλά είναι πολύ σκληρά και όταν θέλει φοβάται να κάνει, προηγείται πολύ κλάμα. Να σημειώσω ότι πίνουμε το ΝΑΝ 3, σε περίπτωση που μπορεί να μην φτάνει το γάλα. Η διατροφή του είναι με πολλά όσπρια, λαδερά και ολικής τρόφιμα! Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να τον βοηθήσει; Έχω ακούσει για κάποιο ειδικό λάδι που ρίχνουμε στο γάλα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν θα πρέπει να τρώει μπανάνα, μήλο, ρύζι, καρότο. Κάθε μέρα να τρώει δαμάσκηνα, ακτινίδιο, χουρμάδες και κουάκερ που μπορείς να το βάζεις μέσα στο φαγητό ή το γιαούρτι ή το μπιφτέκι. Υπάρχουν σκευάσματα φαρμακευτικά φυτικά που μπορούν να βοηθήσουν. Να ρωτήσεις τον παιδίατρο σου που γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού, για να χορηγήσει το κατάλληλο στο μωρό σου.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω κάποιες απορίες. Το μωρό μου είναι 5,5 μηνών και έχει τώρα μια εβδομάδα μου κάνει τα κακά του μαύρα προς πράσινα και είναι σκληρά. Τον θηλάζω και παίρνουμε σίδηρο, ενώ έχουμε ξεκινήσει και τα φρούτα και κρέμα βανίλια. Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το χρώμα των κοπράνων είναι πολύ ενδεικτικό για την υγεία του μωρού. Δεν πρέπει να είναι μαύρο σαν πίσσα, γιατί αυτό είναι αίμα χωνεμένο. Οι υπόλοιποι χρωματισμοί έχουν να κάνουν με την διατροφή του και τα φάρμακα που παίρνει το ίδιο το παιδί. Για παράδειγμα, ο σίδηρος μπορεί να χρωματίσει τα κόπρανα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ