Συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή με κάστανο και ξηρούς καρπούς

3 ώρες και 10 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Σήμερα, ετοιμάζουμε το πιο παραδοσιακό κυρίως γεύμα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Η γέμιση με κάστανο θα ανταμείψει τον ουρανίσκο σου!

Συστατικά

  • 1 μέτρια γαλοπούλα (2 κιλά)
  • 700 γρ. βοδινό κιμά
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 400 γρ. ρύζι
  • 500 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 200 γρ. ψημένοι ξηροί καρποί
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 200 ml ζωμό κότας
  • Θυμάρι φρέσκο
  • 3 φέτες πορτοκάλι
  • Αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μία κατσαρόλα με βούτυρο, σοτάρεις αρχικά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά, μέχρι να θωρακιστεί. Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς, σβήνεις με λευκό κρασί.
  • Προσθέτεις το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τους ψημένους ξηρούς καρπούς το κουκουνάρι και τα μπαχαρικά.
  • Περιχύνεις το ζωμό και τα αφήνεις να βράσουν με κλειστό καπάκι, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
  • Αφού πλύνεις πολύ προσεκτικά την γαλοπούλα, την γεμίζεις με το παραπάνω μείγμα και τις φέτες πορτοκαλιού.
  • Τη ράβεις με μεγάλη προσοχή και με ειδική κλωστή μαγειρικής και την τοποθετείς πάνω στο ταψί, στο οποίο θα τη ψήσεις.
  • Ψήνεις για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.
  • Συνοδεύεις με πατάτες φούρνου ή βραστά λαχανικά και απολαμβάνεις.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164