Tips για τέλειο σούβλισμα...
Πώς θα τα καταφέρεις που μια ζωή είχες τον παππού, το μπαμπά ή τον θείο να το ετοιμάζει για εσένα; Μα θα πάρεις συμβουλές από εμάς. Μιλήσαμε με τον κύριο Μπάμπη Γούλα ιδιοκτήτη ψησταριάς στα βλάχικα ο οποίος και μας έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του.
Αρνί ή κατσίκι;
Οι διατροφολόγοι λένε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος και φυσικά λιγότερες θερμίδες. Ο κ. Γούλας όμως προτείνει ένα μικρό αρνάκι γάλακτος μέχρι 10-11 κιλά. Είναι η καλύτερη επιλογή για το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.
Πώς θα το σουβλίσεις;
Χρειάζεσαι την βοήθεια κάποιου άλλου φυσικά. Για να μπορέσετε να το περάσετε στη σούβλα από τα πόδια μέχρι το κεφάλι.
- Με ένα βαρύ μεταλλικό αντικείμενο χτύπησε δυνατά την πλάτη του αρνιού να σπάσει, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη σούβλα και να μπορέσεις να το δέσεις καλύτερα.
- Στη συνέχεια δέσε την σπονδιλική στήλη επάνω στη σούβλα με μια μεγάλη σακοράφα και σπάγγο (πρόσεξε να μην είναι πλαστικό, αλλά χορτάρινος ο σπάγγος)
- Δέσε τα μπροστά και τα πίσω πόδια επάνω στο σώμα του αρνιού. Τα πίσω πόδια μπορούνα να περάσουν το ένα μέσα από το άλλο (έχει ένα χόνδρο στο κάτω μέρος ο οποίος λειτουργεί σαν θηλιά) και να δεθούν από την πάνω μεριά της σούβλας.
- Πάρε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και τρίψε όλη την κοιλιά του αρνιού στο εσωτερικό. Αφού βεβαιωθείς ότι έχει αλατιστεί καλά ράψε την κοιλιά του αρνιού με μια βελόνα.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνε μερικές τομές στα μπούτια του αρνιού για να βάλεις επίσης αλάτι και πιπέρι. καλό είναι να επιλέξεις σημεία στο εσωτερικό, από τη μέσα πλευρά των ποδιών
- Το ψήσιμο πρέπει να γίνει με μέτρια φωτιά. Οπότε στην αρχή που ακόμη η φωτιά είναι "φουντωμένη" ανέβασε τη σούβλα στην πιο ψηλά θέση της ψησταριάς
- Όσο περνάει η ώρα και "χωνεύουν" τα κάρβουνα μπορείς να κατεβάσεις το αρνί και να το αφήσεις να ψηθεί.
- Ένα καλό ψήσιμο χρειάζεται 3 ώρες στη φωτιά