Κέικ με καρύδια, αχλάδι και ξινή κρέμα

2 Ω & 30'
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Τραγανό κέικ με κομμάτια αχλαδιού και κινή κρέμα ή επί το αγγλικότερον sour cream. Γιατί δεν γίνεται μόνο το μήλο, απίθανη μηλόπιτα! Μια γλυκιά αφορμή να φτιάξεις καφέ και να χαλαρώσεις…

Συστατικά

  • 1 1/2 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
  • 1/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 μέτρια αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 1 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • 2 αυγά
  • 250 ml ξινή κρέμα*

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC βαθμούς
  • Βουτύρωσε ένα ταψάκι 23 εκατοστών
  • Ανακάτεψε το 1 φλιτζάνι καρύδια με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα
  • Ανακάτεψε τα αχλάδια με το χυμό λεμόνι και άφησέ τα στην άκρη
  • Σε ένα μέτριο μπολ ανακάτεψε το 1 3/4 φλιτζάνια αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Άφησέ το στην άκρη
  • Σε μεγάλο μπολ χτύπα μισό φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με το μίξερ για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και τη βανίλια, τα αυγά ένα-ένα. Συμπλήρωνε εναλλάξ λίγη ποσότητα αλεύρι και λίγη ξινή κρέμα με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Βάλε στο ταψάκι τα δύο τρίτα από το μίγμα αυτό
  • Ρίξε από πάνω 1/4 φλιτζανιού από το μίγμα καρυδιών που κράτησες και μετά τα αχλάδια
  • Με απαλές κινήσεις ρίξε πάνω από τα αχλάδια το υπόλοιπο ένα τρίτο της ζύμης
  • Για να φτιάξεις το topping του γλυκού: Κόψε το 1/4 φλιτζ βούτυρο σε κυβάκια μέσα στο 1/3 φλιτζανιού αλεύρι να σχηματίσεις χοντρά “ψίχουλα”. Ρίξε μέσα 3/4 φλιτζανιού από το μίγμα με τα καρύδια. Άφησέ τα στην άκρη
  • Πρόσθεσε το topping πάνω από τις υπόλοιπς στρώσεις του κέικ
  • Ψήσε για 10 λεπτά. Αν θέλεις να γίνει πιο τραγανό ρίξε από πάνω το μισό φλιτζάνι καρύδια που περίσσεψε
  • Συνέχισε το ψήσιμο για 45′ με 50′ λεπτά ή και περισσότερο αν χρειαστεί. Βύθισε μια οδοντογλυφίδα μέσα στο γλυκό και αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο
  • Άφησέ το να κρυώσει πριν το ξεφορμάρεις

Tip


Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164