Η Julia Child-για τους μη γνώστες-είναι κάτι σαν τον αμερικάνικο Τσελεμεντέ. Βέβαια η Μέριλ Στριπ την έκανε γνωστή ανά τον κόσμο στην ταινία Julie&Julia αλλά όσοι γνωρίζουν από μαγειρική σίγουρα έχουν εκτιμήσει τις συνταγές και τα τσιτάτα της! Ιδού λοιπόν η συνταγή για ένα σουφλέ σοκολάτας, κλασικό, υπέροχο που μας έφερε η Washington Post!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 200 γραμμ. καλής ποιότητας κουβερτούρα
- 1/3 κούπας δυνατό καφέ
- 1/3 κούπας αλεύρι
- 2 κούπες γάλα
- 3 κ.σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
- μια πρέζα αλάτι
- 1 κ.σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 4 κρόκους
- 6 ασπράδια
- μισή κούπα ζάχαρη
- άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
- κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε τη σοκολάτα σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο να λιώσει μαζί με τον καφέ.
- Βουτύρωσε μια μέτρια φόρμα για σουφλέ.
- Τύλιξέ την με αλουμινόχαρτο, όπως τυλίγουμε τις γλάστρες και άφησε αρκετό αλουμινόχαρτο να εξέχει πάνω από το στόμιο της φόρμας.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
- Σε μέτρια κατσαρόλα ανακάτεψε το αλεύρι με το γάλα και άφησε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Βγάλε από τη φωτιά και ρίξε το βούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια και μετά έναν έναν τους κρόκους και στο τέλος τη λιωμένη σοκολάτα.
- Σε ένα καθαρό μπολ χτύπα τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα, ρίχνοντας λίγη λίγη τη ζάχαρη καθώς τα χτυπάς.
- Ρίξε το μίγμα της σοκολάτας πλευρικά στο μπολ με τη μαρέγκα και με γρήγορες αλλά απαλές κινήσεις ανακάτεψε το μίγμα.
- Βάλε το μίγμα στη φόρμα.
- Βάλε τη φόρμα στην κατώτερη θέση του φούρνου και χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς.
- Σε 35 με 40 λεπτά το σουφλέ θα έχει φουσκώσει πάνω από τη φόρμα (γι’ αυτό και χρειάζεσαι το αλουμινόχαρτο).
- Προσεκτικά σύρε τη σχάρα του φούρνου έξω και πασπάλισε το σουφλέ σου με μια κουταλιά σούπας άχνη.
- Συνέχισε για λίγο ακόμη το ψήσιμο.
- Σέρβιρε με έξτρα άχνη και κρέμα γάλακτος.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ