Και πάνω που έμαθες στο μικρό σου να φροντίζει μόνο του τα δόντια του, παρατηρείς ότι κάτι δεν πάει καλά στην οδοντοστοιχία του. Μήπως το παιδί εμφάνισε Τερηδόνα; Πώς θα το καταλάβεις και πώς μπορείς να το προλάβεις; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον ίδιο…
Οι γονείς δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι το παιδί τους εχει χαλασμένα δόντια, δηλαδή αυτό που λέμε τερηδόνα. Όταν διαπιστώνουν ότι κάποιο δόντι χρωματίζεται “μαύρο” απορούν πως είναι δυνατόν ένα μικρό παιδί να αποκτήσει τερηδόνα. Πολλές φορές, αυτό συμβαίνει και πριν την ηλικία των 6 ετών που λογικά δεν εχει αλλάξει τα νεογιλά με τα νέα μόνιμα. Και, όμως, αυτό είναι δυνατόν αν αντιληφθούμε ότι η τερηδόνα είναι μια ας πούμε μόλυνση των δοντιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς δημιουργείται;
Οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ανήκει στην ομάδα των στρεπτόκοκκων. Το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στο στόμα των περισσότερων παιδιών, όμως. για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί έχει την ανάγκη από μια πολύ δημοφιλή ουσία που δεν είναι άλλη από την ζάχαρη. Το μικρόβιο τρώει την ζάχαρη και παράγει μια ουσία πολύ όξινη, η οποία μπορεί να καταστρέφει τα δόντια. Το οξύ αυτό δρα περίπου 20-30 λεπτά μετά την εμφανιση του. Επομένως, είναι δυο οι κυρίαρχοι παράγοντες που προκαλούν την τερηδόνα:
– Η κατανάλωση ζάχαρης που προσλαμβάνει το παιδί από την διατροφή του. Τα γλυκά, αλλά και κάθε είδους τρόφιμο που μπορεί να εχει “κρυμμένη ” ζάχαρη και αυτά είναι πολλά.
– Ο αριθμός των γευμάτων που καταναλώνει την ζάχαρη μέσα στην ημέρα. Επειδή η δράση του οξέος που προκαλεί τερηδόνα διαρκεί περίπου μισή ώρα, όσες περισσότερες φορές και όσο περισσότερο, διαρκεί η παραμονή της ζάχαρης μέσα στο στόμα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να καταστραφούν τα δόντια από τερηδόνα.
Τα συμπτώματα
Η τερηδόνα δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή από τους γονείς ή τον παιδίατρο. Το οξύ καταστρέφει μικροσκοπικά την εξωτερική πλευρά του δοντιού, μέχρι να δημιουργήσει μια πολύ μικρή τρύπα που αρχικά δεν είναι ορατή. Με την πάροδο του χρόνου η τρύπα μεγαλώνει και βαθαίνει και όταν φτάσει στην οδοντίνη, τότε αρχίζουν τα συμπτώματα. Αρχικά, μία ενόχληση όταν τρώει κάτι γλυκό ή όταν πίνει κάτι κρύο και στη συνέχεια ο πόνος γίνεται πιο συχνός μέχρι και να μην μπορεί να κοιμηθεί. Συνήθως, τα συμπτώματα πριν γίνουν φανερά, ο παιδίατρος σε κάποια εξέταση ρουτίνας θα διαπιστώσει τον χρωματισμό του ή των δοντιών και θα συστήσει οδοντιατρική εξέταση.
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η πρόληψη
• Με την ανατολή των πρώτων δοντιών αρχίζει και η καθαριότητα τους. Με μια απλή γάζα ή με μια οδοντόβουρτσα μαλακιά, χωρίς οδοντόπαστα, καθαρίζουμε καθημερινά τα δόντια.
• Μετά την λήψη του βραδινού γάλακτος με μπιμπερό, καθαρίζουμε οπωσδήποτε τα δόντια.
• Περιορίζουμε την κατανάλωση ζάχαρης και αν είναι δυνατόν να καθαρίζουμε τα δόντια αμέσως μετα.
• Μετά την ηλικία των 3 ετών αρχίζουν οι έλεγχοι στον οδοντίατρο για τυχόν τερηδόνα.
Μερικοί γονείς έχουν την λανθασμένη άποψη ότι δεν πειράζει αν χαλάσουν τα πρώτα δόντια, αφού έτσι και αλλιώς θα πέσουν και θα βγουν καινούργια. Αυτο δεν είναι σωστό, διότι η τερηδόνα είναι μια μόλυνση του στόματος, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και στα υποκείμενα δόντια, ορθοδοντικές ανωμαλίες και άλλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ