Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά πραγματικά είναι σκέτη απόλαυση! Αυτό το ντόνατ είναι πολύ… special!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για το ντόνατ
- 3 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 φλιτζ. γάλα
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. βούτυρο
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι βανίλια
- 2/3 φλιτζ. μαρμελάδα φράουλα
- Για την κρέμα
- 1/2 φλιτζ. γάλα
- 2 κ.σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι βανίλια
- 1/4 φλιτζ. βούτυρο μαλακό
- 1/4 φλιτζ. φυτίνη
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1/4 κ.γλυκού αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- άχνη ζάχαρη
- 1/4 φλιτζ. μαρμελάδα φράουλα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε μέτριο μπολ ανακάτεψε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι με τη μαγιά και άφησέ τα στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι να χλιαρύνουν (όχι να βράσουν).
- Ρίξε το γάλα μέσα στο αλεύρι, τα αυγά και τη βανίλια.
- Χτύπα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα, καθαρίζοντας τακτικά τα πλάγια του μπολ.
- Χτύπα σε υψηλή ταχύτητα για άλλα 3 λεπτά.
- Με ξύλινη κουτάλα ρίξε μέσα το υπόλοιπο αλεύρι και ανακάτεψε. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακιά και να κολλάει.
- Σκέπασε την επιφάνεια της ζύμης με διαφανή μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες έως ένα 24ωρο.
- Βουτύρωσε γενναία ένα ταψί σε σχήμα καρδιάς.
- Με τη βοήθεια μιας βουτυρωμένης σπάτουλας βάλε τη ζύμη στο ταψί και πάτησέ την ελαφρά να ισώσει από πάνω.
- Σκέπασέ την και άφησέ την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Ψήσε για 30 με 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ντόνατ.
- Άφησέ το να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά, μετά ξεφορμάρισέ το, γύρισέ το ανάποδα και άφησέ το να κρυώσει εντελώς.
- Για την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι διάλυσε το αλεύρι στο γάλα να μην έχει σβώλους.
- Βάλτο στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει και να κάνει φουσκάλες.
- Ανακάτεψέ το στη φωτιά για άλλο ένα λεπτό και ρίξε τη βανίλια και ανακάτεψε.
- Βάλε την κρέμα σε ένα μικρό μπολ.
- Σκέπασε την επιφάνειά της με διαφανή μεμβράνη και άφησέ την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μέτριο μπολ χτύπα το βούτυρο και τη φυτίνη να αφρατέψουν σε υψηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Ρίξε τη ζάχαρη και το αλάτι και χτύπα για ένα ή δύο λεπτά. Ρίξε μέσα και το μίγμα της κρέμας και χτύπα ελαφρά να ανακατευτούν τα υλικά.
- Μοντάρισμα: Πολύ προσεκτικά, με μακρύ και κοφτερό μαχαίρι (ψωμιού) χώρισε το ντόνατ στα δύο κοβοντάς το οριζόντια.
- Αφαίρεσε το πάνω μέρος.
- Βάλε το κάτω μέρος σε πιατέλα. Άπλωσε πάνω μια στρώση μαρμελάδα και από πάνω άπλωσε την κρέμα. Τελείωσε με άλλη μια στρώση μαρμελάδα.
- Κάλυψε με το άλλο κομμάτι του ντόνατ χωρίς να πιέσεις.
- Πασπάλισε το ντόνατ με άχνη και διακόσμησε με μαρμελάδα.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ