Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι 16 μηνών,11950 κιλά και 88cm. Μέχρι και σήμερα δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα με το φαγητό του μικρού μου γιατί ήταν “καλόφαγας”. Ξαφνικά και απότομα, έχει τώρα στο βδομάδες που δεν τρώει με τίποτε το μεσημεριανό του, με αποτέλεσμα να του δίνω γάλα. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, πολλές φορές του φτιάχνω κάτι άλλο γιατί πλέον τρώει ό,τι και εμείς, αλλά είναι μάταιη η προσπάθεια μου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σφραγίζει το στόμα του και να χτυπάει το κεφάλι του και να κλαίει. Πώς να το διαχειριστώ; Έχω απογοητευτεί πολύ γιατί με στεναχωρεί που δεν θέλει να τρώει…
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου δεν είναι ανόρεκτο, αλλά απλώς εχει αλλάξει προτιμήσεις στις γεύσεις. Μπορεί να οφείλεται στο ότι βαρέθηκε να τρώει τα ίδια και να ψάχνεται για κάποια αλλαγή, αλλά μπορεί να το κάνει και επίτηδες για να σας προκαλέσει σε κάτι που δημιουργήθηκε στο περιβάλλον του. Φυσικά, όσο εσύ επιμένεις το παιδί θα αντιστέκεται, αφού βλέπει ότι αυτό σε απασχολεί. Σε πρώτη φάση, μην ανησυχείς και μην επιμένεις να φάει, διότι του δημιουργείς αντίδραση. Πρέπει να είσαι πολύ διακριτική. Για λίγο καιρό, άστο να φάει ότι θέλει για να ηρεμήσει και ύστερα προσπάθησε διακριτικά να αλλάξεις τις γεύσεις και άστο να επιλέξει από αυτά που τρώτε με οποιο τρόπο το θέλει. Είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει συμπεριφορά, όταν αντιληφθεί ότι δεν σε νοιάζει και δεν το πιέζεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, η κόρη μου είναι 3 χρόνων ακριβώς. Έχουμε θέμα με την τουαλέτα. Στην πραγματικότητα, δεν πηγαίνει κανονικά στην τουαλέτα. Φοράει ακόμα πάνες. Έχω πάρει γιογιό, επίσης έχω πάρει ειδική θέση για την τουαλέτα, αλλά τίποτα. Μέχρι πρόσφατα, την έπαιρνα και μαζί μου να βλέπει, της μιλάω, αλλά δεν έχω καταφέρει τίποτα. Όταν τα κάνει λέει μαμά “κακά”, αν και δεν μιλάει και πολύ. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Όλοι μου λένε γιατί ακόμα και τέτοια, έχω αγχωθεί πολύ. Μέσα μου κάτι μου λέει να μην την πιέζω και το πρόβλημα θα λυθεί με την πάροδο του χρόνου. Ποια είναι η γνώμη σας;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην αγχώνεσαι καθόλου. Ηλικιακά, το παιδί σου εχει ακόμη περιθώριο να ωριμάσει το σύστημα των σφιγκτήρων του. Μην το πιέζεις. Διακριτικά παρακολούθησε την εξέλιξη και περίμενε να ωριμάσουν οι σφιγκτήρες του. Και προ παντός να μην καταλαβαίνει το μωρό το άγχος σου. Είναι σε πολύ καλό δρόμο, αφού τουλάχιστον αντιλαμβάνεται ότι εχει λερωθεί και σε καλεί να το αλλάξεις.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ μου. Είμαι πολύ στενοχωρημένη, γιατί η μικρή μου 29 μηνών δεν έχει λεξιλόγιο πέρα από 10-15 λέξεις που δεν τις λέει πάντα και μάλιστα όχι καθαρά. Δεν υπάρχει διάλογος, οι λέξεις της είναι μόνο δισύλλαβες και καθόλου φράσεις ούτε δύο λέξεων. Συνήθως, λέει μπαμπά για ό,τι θέλει να μας ζητήσει. Συνειδητά, μας γνωρίζει όλους και μας δείχνει, εικόνες ζώων από βιβλία, τα μέρη του σώματος, εκτελεί οδηγίες, χαρούμενη, κοινωνική αν και τελευταία όταν βλέπει ξένους σκύβει κάτω το κεφάλι της κι αρχίζει να κλαίει. Και αυτό, επίσης, με ανησυχεί. Η αναπτυξιολόγος 24 μηνών μας είπε για σφαιρική αναπτυξιακή καθυστέρηση, κάνει εργοθεραπεία και τελευταία λογοθεραπεία. Στην εργοθεραπεία, υπάρχει βελτίωση, στη λογοθεραπεία δε βλέπω να προχωράμε. Περιμένω σε 2 μήνες περίπου το δεύτερο μωρό μου, αγόρι κι ανησυχώ μήπως έχουμε και σε αυτό διαταραχή. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Δεν είχαμε εμείς κάποια διαταραχή, μιλήσαμε νωρίς κι εγώ και ο άντρας μου.
Έχω χάσει τη διάθεσή μου, μελαγχολώ που βλέπω την κορούλα μου ένα παιδί που θέλει επικοινωνία να μην μπορεί και να μας τραβάει για να μας δείξει τι θέλει. Στενοχωριέμαι μήπως με το δεύτερο μωρό έχει πισωγυρίσματα χειρότερα.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταλαβαίνω το άγχος σου. Αφού, όμως, εχει κάνει αναπτυξιακό έλεγχο, βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Οι ασκήσεις και η εργοθεραπεία θέλει αρκετό χρόνο, για να δώσει αποτελέσματα. Επίσης, αν υπήρχε δυνατότητα να παρακολουθήσει παιδικό σταθμό, θα ήταν πολύ καλό, για να βελτιώσει γρήγορα την ομιλία της. Ελπίζω να εχει κάνει ακουολογικό έλεγχο για ακουστική οξύτητα και εξετάσεις για θυροειδή. Επίσης, μερικές φορές απαιτείται και ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα μωράκι 29 μηνών. Εδώ και 10 ημέρες έχουμε ξεκινήσει διαδικασία πάνας. Πριν σας συνεχίσω, θέλω να σας πω μια σημαντική λεπτομέρεια ότι πριν τρεις μήνες είχα βάλει το γιογιό δίπλα στην λεκάνη δεν της είπα κάτι συγκεκριμένο και από μόνη της έκανε τσίσα χωρίς καθόλου πίεση. Και, λόγω της δουλειάς, δεν το συνέχισα. Ξεκίνησα ομαλά την διαδικασία πριν 10 μέρες. Το πήρε λίγο ομαλά, έχει κάνει κακά δύο φορές μόνη της, τσίσα αρκετές φορές και εννοείται πως της φύγανε αρκετές φορές. Απλά, σήμερα ενώ πήγαμε πολλές φορές τουαλέτα και ενώ την έβλεπα πως χοροπηδούσε και ήθελε να κάνει τσίσα τα κρατούσε και με το που βγήκαμε από το μπάνιο έκανε τσίσα πάνω της δύο φορές. Δεν ξέρω τι να κάνω. Γιατί μου δείχνει πως είναι έτοιμη, αλλά βάζει πείσμα. Έχω στεναχωρηθεί αρκετά. Δεν θέλω να την πιέζω. Δεν ξέρω πως να αντιδράσω..
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φυσικά και δεν πρέπει να την πιέζεις. Το μωρό σου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Θέλει ακόμη λίγο χρόνο, για να ωριμάσει περισσότερο. Μην το πιέζεις, διότι πεισματώνει. Χαλάρωσε και θα δεις ότι σιγά – σιγά όλα θα πάνε προς το καλύτερο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ