Μπορεί η φετινή Τσικνοπέμπτη να μας βρίσκει στο σπίτι, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ετοιμάσουμε μόνοι μας – σαν άλλοι σεφ – τα κρεατικά, τα ορεκτικά και τις σαλάτες μας. Τα είπαμε, και τα συμφωνήσαμε! Άλλωστε, το νόστιμο φαγητό δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Για αυτό, και σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σου πρακτικές συμβουλές για ζουμερό, μαλακό και σωστά ψημένο κρέας, αλλά και τρεις διαφορετικές σος για να το συνοδεύσεις!
Όχι αλάτι από την αρχή
Θεωρείς ότι δίνει στο κρέας σου αυτό το κάτι, που το κάνει ακαταμάχητο. Όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Στην πραγματικότητα, το αλάτι, πριν από το ψήσιμο σημαίνει δύο πράγματα: (α) τα υγρά του θα απορροφηθούν, με αποτέλεσμα το κρέας, μετά το ψήσιμο, να είναι αφυδατωμένο, σκληρό και καθόλου γευστικό και (β) είναι σχεδόν αποδεδειγμένο ότι η ποσότητα του αλατιού, όσο το κρέας είναι ωμό, θα διπλασιαστεί, μόλις ψηθεί. Με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια που φροντίζουν τον ουρανίσκο και τη σιλουέτα σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλα ξεκινούν από την μαρινάδα
Μην το γελάς! Όπως υποστηρίζουν αρκετοί σεφ είναι το άλφα και το ωμέγα, για να κάνεις τα κρεατικά σου τρυφερά. Το μυστικό; Να είναι όξινη. Για αυτό, μην παραλείψεις να χρησιμοποιήσεις λεμόνι, ελαιόλαδο ή κάποια γλυκαντική ουσία, όπως για παράδειγμα, το μέλι. Θα απογειώσει τη γεύση του και εσύ θα το απολαύσεις μαλακό και τρυφερό.
Πριν το ψήσεις…
Πριν το ρίξεις… στην γκριλιέρα ή το βάλεις στο φούρνο – γιατί θες να προσέξεις τη γραμμή σου και καλά κάνεις-, άφησε το στην κουζίνα για περίπου δύο ώρες, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τη διαφορά θα τη δεις μετά. Πιο υγιεινό ψήσιμο και πιο ζουμερό εσωτερικά. Σαν να το πήρες από εστιατόριο!
Όταν το ψήνεις…
Ανεβάζεις τη θερμοκρασία στα ύψη, ρίχνεις το κρέας και το αφήνεις για πέντε λεπτά να ψηθεί, προκειμένου να σχηματίσει μία κρούστα, η οποία θωρακίζει και καραμελώνει τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά του στοιχεία. Μετά, χαμηλώνεις τη φωτιά και συνεχίζεις τη διαδικασία κανονικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γύρισε το!
Για να είσαι σίγουρη ότι θα βγει ζουμερό και όχι καμένο, πρέπει να το γυρνάς αρκετά συχνά. Πιάσε τη ψαλίδα και ετοιμάσου κάθε 4-5 λεπτά να το αναποδογυρίζεις, για να βγει λαχταριστό.
Και η ώρα περνά… Αλλά, πόση ώρα;
Το πιο σημαντικό στάδιο. Αυτό, όμως, εξαρτάται πολύ από το μέγεθος της μερίδας. Προσπάθησε να είναι ψημένο μέτρια προς καλά, προκειμένου και να διατηρήσει τα υγρά του, αλλά και να αισθάνεσαι ασφαλής ότι δεν… άψητο.
Λίγο λεμόνι και Voila!
Θα το μαλακώσει και θα του προσφέρει μία γεύση, για την οποία ο ουρανίσκος σου θα σε ευγνωμονεί!
Η ώρα της σος
Κακά τα ψέματα! Όσο νόστιμο και να είναι, δεν μπορείς να μην το συνοδεύσεις με μία σος που θα του χαρίσει ακόμα πιο ολοκληρωμένη γεύση. Προτίμησε να την ετοιμάσεις με τα χεράκια σου, καθώς έτσι θα γνωρίζεις τόσο τα υλικά που χρησιμοποιείς, όσο και τις θερμίδες που πάνω – κάτω θα σου προσθέσει. Ακολουθούν οι συνταγές που πρέπει να κάνεις Screenshot!
Σος με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά:
- 3 κίτρινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. της σούπας μαργαρίνη
- 2 κουτ. του γλυκού καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/4 φλ. λευκό κρασί
- 350 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
- 220 γρ. τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά
- Φρέσκος μαϊντανός
Εκτέλεση:
- Αρχικά, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνεις τη μαργαρίνη σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτεις τα κρεμμύδια, ρίχνεις το αλάτι και τη ζάχαρη και σοτάρεις για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας καλά κάθε λίγα λεπτά.
- “Σβήνεις” με το κρασί και το αφήνεις να εξατμιστεί, ανακατεύοντας συχνά.
- Μετά από περίπου 30 λεπτά, τα κρεμμύδια σου θα έχουν αποκτήσει ένα βαθύ καφέ χρώμα και θα είναι πολύ αρωματικά.
- Μεταφέρεις τα κρεμμύδια σε ένα ξύλο κοπής και τα ψιλοκόβεις ακόμα πιο πολύ.
- Σε ένα μπολάκι, ανακατεύεις το γιαούρτι και το τυρί σε μορφή κρέμας.
- Προσθέτεις τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τον μαϊντανό.
- Ανακατεύεις απαλά με ένα κουταλάκι.
Σάλτσα μπάρμπεκιου
Υλικά:
- 1 1/2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
- 1 1/2 φλιτζάνια κέτσαπ
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι ξύδι
- 2 1/2 κουτ. της σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. του γλυκού πάπρικα
- 2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
- 2 κουτ. του γλυκού καυτερή πιπεριά σε σκόνη
Εκτέλεση:
- Αρχικά, σε ένα μπλέντερ προσθέτεις σταδιακά και χτυπάς σε μέτρια ένταση όλα τα υλικά της σάλτσας.
- Μόλις το μείγμα σου αποκτήσει την υφή της σάλτσας, μεταφέρεις σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ σερβιρίσματος.
- Μοιράζεις σε μικρότερες μερίδες.
Πικάντικη μουστάρδα
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι κρύο νερό
- 3/4 του φλιτζανιού ξηρή μουστάρδα σε σκόνη
- 3/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. του γλυκού κουρκουμάς
- 1/8 κουτ. του γλυκού σκόρδο, λιωμένο
- 1/8 κουτ. του γλυκού πάπρικα
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ανακατεύεις το νερό, το αλάτι, τη σκόνη μουστάρδας, το σκόρδο, τον κουρκουμά και την πάπρικα. Βράζεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 – 40 λεπτά.
- Προσθέτεις το ξύδι στο παραπάνω μείγμα και συνεχίζεις να ανακατεύεις, μέχρι να αποκτήσει τη “δεμένη” υφή της μουστάρδας που ξέρουμε. Βράζεις, δηλαδή, για 7 – 10 λεπτά.
- Την τοποθετείς σε ένα μπολάκι και την αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ