Εγκυμοσύνη και skincare: ποια δραστικά συστατικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην ζωή κάθε γυναίκας που οφείλει να χαρεί στο έπακρο. Είναι, επίσης, μια περίοδος που όλα αλλάζουν: το σώμα, η επιδερμίδα… το skincare αλλά και αρκετές ανησυχίες σε σχέση με αυτό: ποια δραστικά συστατικά επιτρέπεται να χρησιμοποιώ και ποια όχι; Είναι όντως απαγορευτική η ρετινόλη; 

Σε μια τόσο ιδιαίτερη περίοδο για εσένα (και πολλές αγαπημένες μας διάσημες) δεν θα σε αφήναμε χωρίς τις απαντήσεις που θες! Ρωτήσαμε την δερματολόγο Φωτεινή Μπαγεώργου όλα όσα σε απασχολούν σε σχέση με το skincare και την εγκυμοσύνη και δημιουργήσαμε αυτόν τον πολύτιμο οδηγό για εσένα! Κράτησε σημειώσεις!

-Έχουν γίνει αρκετές έρευνες σε εγκυμονούσες σε σχέση με το skincare και τα δραστικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εγκύους ή το ρίσκο είναι μεγάλο; 

Θα θέλαμε να έχουν γίνει και περισσότερες αλλά όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο και ηθικά και πρακτικά να βρεις έγκυες που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες με ένα πιθανό ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Το ρίσκο από τα skincare προϊόντα γενικά είναι μικρό και θα σου εξηγήσω γιατί . Για να γίνει συστηματική απορρόφηση ενός συστατικού τοπικού σκευάσματος η επιφάνεια επάλειψης πρέπει να είναι σχετικά μεγάλη . Το πρόσωπο από μόνο του αποτελεί μια μικρής έκτασης  επιφάνεια οπότε αυτό μας δίνει αρκετή ασφάλεια.

@chiaraferragni

H καλύτερη απόδειξη ότι η εγκυμοσύνη είναι το καλύτερο καλλυντικό για την επιδερμίδα είναι αυτή η selfie της αγαπημένης μας Chiara Ferragni! 

-Υπάρχει αυτός ο διάσημος όρος του pregnancy glow. Πράγματι η επιδερμίδα λάμπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς συμβαίνει αυτό; Ποιες είναι οι βασικές ορμόνες που αλλάζουν και ευθύνονται για αυτό το αποτέλεσμα; 

Καταρχάς η περίοδος αυτή πρέπει να συνοδεύεται από ένα μεγάλο χαμόγελο και το χαμόγελο μας είναι το καλύτερο καλλυντικό! Αυτό  όμως είναι κάτι που όντως ισχύει και γίνεται περισσότερο ορατό  κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο. Κατά την περίοδο αυτή αυξάνεται λόγω της επίδρασης των ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης,  η αιματική κυκλοφορία προκειμένου να συντηρηθεί το έμβρυο πράγμα που ωφελεί το δέρμα, καθώς η παροχή των θρεπτικών συστατικών είναι πιο ενισχυμένη. Επίσης προκαλείται ένα ωραίο υγιές flashing.  Oι αλλαγές στα επίπεδα  των ορμονών προς τα πάνω προκαλούν όμως και αύξηση της παραγωγής σμήγματος με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο λαμπερό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια !

-Σε κάποιες περιπτώσεις η επιδερμίδα μπορεί να αλλάζει προς το χειρότερο και οι έγκυες να εμφανίζουν σπυράκια ή πανάδες. Και πάλι, πώς συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ποια συστατικά επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε για τη μια και την άλλη περίπτωση; 

Κάποια  σπυράκια, ακόμη και ακμή, μπορούν να εμφανιστούν λόγω της αυξημένης λιπαρότητας που προκαλεί η αύξηση των ορμονών, με παρόμοιο μηχανισμό που προκαλείται η ακμή στους εφήβους αλλά και στην ενήλικο γυναίκα. Η αιτία; Μικρή αποσταθεροποίηση των ορμονών. Ο συνδυασμός όμως αυξημένων επιπέδων ορμονών και ήλιου μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μέλασμα, πανάδες δηλαδή στο πρόσωπο αλλά και εξωπροσωπικό κυρίως στους βραχίονες. Χρησιμοποιούμε λευκαντικούς παράγοντες που περιγράφουμε πιο κάτω. Όσο για την ακμή, χρειαζόμαστε σωστά καθαριστικά προϊόντα με σαλικυλικό  ή γλυκολικό οξύ ώστε να κάνουμε σμηγματορρύθμιση . Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί το υπεροξείδιο του βενζολίου, προιόντα με ΑΗΑ καθώς και τοπικά αντιβιοτικά σε σταθερούς συνδυασμούς για βέλτιστα αποτελέσματα.

-Ραγάδες από την εγκυμοσύνη: πώς εμφανίζονται οι ραγάδες και πώς ξέρουμε ότι το λάδι π.χ. που θα επιλέξουμε είναι ασφαλές; Τι δεν πρέπει να διαβάσουμε στην ετικέτα; 

Οι ραβδώσεις εμφανίζονται από την υπερβολική τάση που δημιουργείται στο δέρμα λόγω της αύξησης του βάρους της εγκύου και των δυνάμεων που ασκούνται στην περιοχή της κοιλιάς των γοφών, των γλουτών καθώς και στα μπράτσα . Μπορεί όμως να κάνουν την εμφάνιση τους και κατά τη διάρκεια της απώλειας του βάρους μετά τη γέννα  πάλι εξαιτίας της αλλαγής της τάσης στο δέρμα. Βοηθούν, πολύ και σε όλες τις φάσεις, τα ενυδατικά προϊόντα, κρέμες, baume και έλαια. Aυτό που πρέπει να αποφεύγουμε είναι προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας που δεν διαθέτουν περιγραφή συστατικών στην ετικέτα τους καθώς και όσα περιέχουν συστατικά όπως, παράγωγα της βιταμίνης Α , ρετινόλη ή άλλα ρετινοειδή, υπερβολικά paraben, Phthalates, Φορμαλδεΰδη, παράγωγα πετρελαίου, βαζελίνη ή παραφίνη, σιλικόνη, PEG, parabens, φαινοξυαιθανόλη, συνθετικές βαφές, συνθετικά αρώματα.

@marakiiliaki

H αγαπημένη μας Μαρία Ηλιάκη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της μερικές εβδομάδες πριν με αυτή την υπέροχη φωτογραφία!

-ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Από τα πιο διάσημα δραστικά συστατικά τι μπορούμε να κρατήσουμε και τι πρέπει να αποφύγουμε και γιατί:

-Βιταμίνη Α; Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με το bakuchiol;

Την αποφεύγουμε γιατί σε περίπτωση συστηματικής απορρόφησης μπορεί να προκαλέσει ζητήματα στο έμβρυο, παρόλα αυτά μια καλή αντικατάσταση είναι όντως το Bakuchiol που έχει παρόμοιες ιδιότητες και είναι κατάλληλο για χρήση την περίοδο των 9 αυτών μηνών .

-Βιταμίνη C 

Την κρατάμε !Είναι ασφαλές συστατικό που προσφέρει λάμψη, αντιγήρανση αλλά έχει και λευκαντικές ιδιότητες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο που το μέλασμα και οι πανάδες παραμονεύουν!

-Απολέπιση με AHA και αν ναι, ποιο μπορούμε να επιλέξουμε; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αγαπημένο σου γλυκολικό οξύ; 

Το γλυκολικό οξύ και  τα α-υδροξυοξέα είναι κατηγορίας Β κατά FDA και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού . Όντως το αγαπώ πολύ και ειδικά αυτή την περίοδο αποτελεί βασικό εργαλείο, μας λύνει τα χέρια.

-Για τα σπυράκια μπορούμε να βάλουμε τοπικά σαλικυλικό οξύ;

Μπορούμε αλλά είναι πιο σωστό να μπαίνει σε ολόκληρο το πρόσωπο για να αποφεύγονται οι δυσχρωμίες από την τοπική χρήση αλλά και να ευεργετείται από το οφέλη που μας προσφέρει αυτό το θαυμάσιο συστατικό!

-Νιασιναμίδη: την κρατάμε ή όχι; 

Ναι την κρατάμε , είναι παράγωγο της Βιταμίνης Β3 και είναι απόλυτα ασφαλής. 

-Από το ιατρείο, υπάρχουν θεραπείες που είναι απαγορευτικές; Μπότοξ; Χημικό πήλινγκ; Άλλα ενέσιμα; 

Γενικώς  την περίοδο αυτή αποφεύγουμε θεραπείες που δεν τις απαιτεί κάποια ιατρική ανάγκη. Για πολλές από αυτές δεν έχουμε δεδομένα ασφαλείας αλλά και γιατί η έγκυος έχει μειωμένη ανοχή στον πόνο. Δεν παύει όμως να είναι μια μακρά περίοδος που η γυναίκα έχει ανάγκη και σωματικά και ψυχολογικά για μια ανανέωση. Τα χημικά Peeling είναι μια κατηγορία θεραπειών που επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη . Το ίδιο ισχύει και για κάποια laser ή άλλες συσκευές στα ιατρεία. Ρωτήστε λοιπόν το δερματολόγο σας….

@nadiaboule 

Και η Νάντια Μπουλέ περιμένει το πρώτο της μωρό!

-Λευκαντικά συστατικά για τις πανάδες μπορούν να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; 

Εδώ πολλά από τα αποτελεσματικά δραστικά συστατικά βγαίνουν εκτός. Παραμένουν όμως στη φαρέτρα μας η αρβουτίνη, η 4-βουτυλορεζορκινόλη , η βιταμίνη C, τα AHA , το σαλικυλικό οξύ , το μανδελικό οξύ και κάποια άλλα . Φυσικά δεν ξεχνάμε το σύμμαχο μας σε αυτή τη μάχη , το αντιηλιακό!

@emrata 

Η Emily Ratajkowski έφερε πριν λίγο καιρό στη ζωή την κόρη της και μοιράστηκε μαζί μας αυτή την συγκλονιστική στιγμή.

-Ένα καλό skincare για τις μέλλουσες μαμάδες ποιο θα ήταν;

Σίγουρα καλός καθαρισμός προσώπου, κάποιο ενυδατικό προϊόν , ένα προϊόν με ΑΗΑ ή βιταμίνη C για το βράδυ και φυσικά αντιηλιακό υψηλού δείκτη σε πρόσωπο και σώμα. Κάτι που βοηθάει πολύ αυτή την περίοδο είναι το facial massage που χαλαρώνει και ανακουφίζει τη μητέρα και κατ’επέκταση  και το έμβρυο. 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164