Το χοιρινό στη γάστρα είναι πιάτο της… υπομονής αλλά αξίζει τον κόπο να το βάλεις στο φούρνο νωρίς το πρωί και το μεσημέρι να έχεις ένα υπέροχο γεύμα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 2 κιλά χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μερίδες
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 10 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 2 πορτοκάλια (χυμός)
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος.
- Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί ολόκληρα.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό εσπεριδοειδών.
- Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
- Την επομένη καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
- Τις στρώνουμε στη γάστρα, τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάτα.
- Αλατίζουμε και τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.
- Ψήνουμε για ¾ της ώρας χωρίς καπάκι.
- Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ