Ρύζι με kale, μπεσαμέλ και γραβιέρα Νάξου στο φούρνο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 2 ματσάκια kale (λαχανίδα)
- 1 1/2 φλ. γάλα πλήρες
- 3/4 φλ. ζωμός κοτόπουλου
- 1/4 φλ. φασκόμηλο
- 2 κ. σούπας βούτυρο
- 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ. γλυκού θυμάρι
- 1/4 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ. σούπας ξύδι
- 4 φλ. βρασμένο άγριο ρύζι
- 2 φλ. γραβιέρα Νάξου
- αλάτι, πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεσαία φωτιά, προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λάδωσε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Αφαίρεσε τα φύλλα του kale από τα κοτσάνια και ζεμάτισέ τα στο βραστό νερό για ένα με δύο λεπτά.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζέστανε το γάλα, τον ζωμό κοτόπουλου και το φασκόμηλο σε χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα τηγάνι ζέστανε το βούτυρο και το λάδι και πρόσθεσε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί για τέσσερα λεπτά.
- Πρόσθεσε στο τηγάνι το σκόρδο λιωμένο, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και σοτάρισε για τρία λεπτά ακόμη.
- Χαμήλωσε τη φωτιά, πρόσθεσε στο τηγάνι το αλεύρι και καβούρδισε για ένα λεπτό με τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφαίρεσε από το κατσαρολάκι με το γάλα το φασκόμηλο και άρχισε σιγά- σιγά να προσθέτεις το μείγμα στο τηγάνι με το αλεύρι, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίξε στο τηγάνι το ξύδι και αλατοπίπερο και συνέχισε το βρασμό, μέχρι να γίνει λείο, για δύο ακόμη λεπτά.
- Αφαίρεσε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακάτεψε μέσα τα φύλλα του kale, το βρασμένο άγριο ρύζι και ένα φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα.
- Μετάφερε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος και άπλωσέ το καλά σε όλη την επιφάνειά του.
- Κάλυψέ το με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήσε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
- Άφησε το φαγητό να “σταθεί” για πέντε λεπτά, πριν σερβίρεις με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ