Αυτό το πασχαλινό έδεσμα μας έρχεται από την Κύπρο και έχει κάθε λόγο να βρίσκεται στο πασχαλινό σου τραπέζι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. του γλυκού baking powder
- 1/2 κουτ. του γλυκού μαχλέπι
- 1/2 κουτ. του γλυκού μαστίχα
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 κομματάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό τριμμένο τυρί (ή χαλούμι)
- 5 κουτ. της σούπας σιμιγδάλι
- 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 5 αβγά
- 2 κουτ. του γλυκού baking powder
- 100 γρ. ξηρές σταφίδες
- 1 φλιτζάνι σουσάμι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Αρχικά, σε μία κουζινομηχανή προσθέτεις τα αβγά, το τυρί και το σιμιγδάλι.
- Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, λιώνεις την μαγιά και την προσθέτεις στον κάδο με την υπόλοιπη γέμιση. Ενοποιείς και μεταφέρεις στο ψυγείο για 7 ώρες (ή απλά ένα βράδυ).
- Την επόμενη ημέρα, προσθέτεις το baking powder, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύεις καλά.
- Για τη ζύμη, κοσκινίζεις το αλεύρι και το αναμειγνύεις με το αλάτι, το baking powder, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύεις καλά.
- Βάζεις στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και την αφήνεις για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτεις το λάδι και ανακατεύεις καλά να νοτίσει το αλεύρι και να γίνει σαν ψίχουλο. Προσθέτεις και το γάλα και τη μαγιά και ζυμώνεις καλά.
- Αφήνεις τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα. Ανοίγεις σε λεπτά φύλλα και με ένα κουπάτ κόβεις τα στρογγυλά. Γεμίζεις τα φύλλα και κλείνεις ελαφρά, χωρίς να σκεπάζεις τελείως τη γέμιση.
- Χτυπάς το αβγό με λίγο νεράκι και αλείφεις τις φλαούνες. Πασπαλίζεις με σουσάμι και αφήνεις να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50 λεπτά να φουσκώσουν και να πάρουν ροδαλό χρώμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ