Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει. Είτε το γιορτάσεις με την οικογένεια σου, είτε με λίγα άτομα ακόμη – κάτι που επιτρέπεται – το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος το μενού θα έχει την υπογραφή σου. Δεν χρειάζεται να ζοριστείς πολύ! Αρκεί να ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγές και να τις ετοιμάσεις με όλη σου την αγάπη. Voila!
Αρνάκι στη γάστρα με λαχανικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 1 1/2 κιλό αρνάκι μπούτι
- 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 2 μικρά κολοκυθάκια κομμένα κατά μήκος σε λεπτές φέτες
- 3-4 καυτερές πιπεριές
- 4-5 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 2 μέτριες ντομάτες
- 6 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλάτι, Πιπέρι
- 1 κ.γ κύμινο σε σκόνη
- 5 κ.γ ξερή ρίγανη
- Φυλλαράκια φρέσκιας μέντας (ένα καλό ματσάκι)
Εκτέλεση:
- Βάλε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό για περίπου μία ώρα. Άδειασέ το και ξέπλυνε καλά το αρνάκι. Άφησε να στραγγίξει καλά.
- Πλύνε καλά τις ντομάτες και κόψε τις σε ροδέλες
- Σε μια γάστρα βάλε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές στη γάστρα μαζί με το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε με τα χέρια να αναμειχθούν τα υλικά
- Κράτησε μερικά από τα λαχανικά σου έξω από τη γάστρα για να σκεπάσεις με αυτά το κρέας
- Αλατοπιπέρωσε καλά το κρέας, πρόσθεσε το πιπέρι, το κύμινο και τη ρίγανη
- Τρίψε λίγο από το λιωμένο σκόρδο στο κρέας να πάρει άρωμα και στρώσε στην επιφάνειά του τα φύλλα μέντας
- Σκέπασε το κρέας με τα υπόλοιπα λαχανικά και κλείσε τη γάστρα
- Ψήσε στο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου δύο ώρες.
Πατάτες Hasselback με τυρί
Υλικά:
- 6 κλασικές μεγάλες πατάτες
- 1/4 του φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουτ. του γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. του γλυκού ρίγανη
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 12 κουτ. της σούπας τυρί Παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
- Καθαρίζεις εξωτερικά τις πατάτες σου και αρχίζεις να τις χαράζεις κάθετα, χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στον πάτο.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη και το αλάτι. Ανακατεύεις.
- Αδειάζεις το μείγμα σε ένα σακουλάκι που κλείνει καλά και ρίχνεις μέσα τις πατάτες.
- Πάνω από τον νεροχύτη της κουζίνας, αρχίζεις να κουνάς το κλειστό σακουλάκι, προκειμένου το μείγμα να εισχωρήσει στις λακκούβες των πατατών σου.
- Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώνεις προσεκτικά τις πατάτες και ρίχνεις από πάνω την παρμεζάνα.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, φροντίζοντας μετά το πρώτο τέταρτο να ψεκάσεις με λίγο ελαιόλαδο.
Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και φέτα
Υλικά:
- 1/2 μαρούλι λόλα
- 1 ματσάκι ρόκα
- 2 φλιτζάνια ώριμες φράουλες κομμένες σε κομμάτια
- 100γρ. φέτα τριμμένη
- 50γρ. ροκφόρ τριμμένο
- 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα καβουρδισμένα
- Για το dressing: 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.σ. μπαλσάμικο ξίδι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βάλε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα μπλέντερ και ανάμειξε καλά. Άφησε στην άκρη.
- Καθάρισε τα λαχανικά σου και βάλε σε μια σαλατιέρα τη λόλα μαζί με τη ρόκα.
- Στη συνέχεια πρόσθεσε τις φράουλες ανακατεύοντας ελαφρά να μοιραστούν σε όλο το μπολ.
- Περίχυσε τη σαλάτα με το dressing και πασπάλισε με τα αμύγδαλα.
Στικς κολοκυθιού
Υλικά:
- 4 κολοκυθάκια κομμένα σε στικς
- 3 ασπράδια αυγών, χτυπημένα
- 1/4 κ. γλυκού αλάτι
- Πιπέρι για τη γεύση
- 1 γλ. τρίμμα φρυγανιάς
- 2 κ. σούπας τριμμένο πεκορίνο
- 1/4 κ. γλυκού σκόνη σκόρδου
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε τα ασπράδια αυγού με αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το τρίμμα φρυγανιάς, τη σκόνη σκόρδου και το τυρί.
- Βάλε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψέκασε με μαγειρικό σπρέι.
- Βούτηξε τα κολοκυθάκια στο μπολ με τα αυγά και στη συνέχεια στο μπολ με το τρίμμα φρυγανιάς.
- Στρώσε τα κολοκυθάκια στο ταψί και ψήσε για 20-25 λεπτά.
- Σε κάθε μερίδα αντιστοιχούν τα στικς από ένα ολόκληρο κολοκυθάκι.
Ψητό αρνάκι με “σώμα” μουστάρδας
Υλικά:
- 3 κ. σούπας βούτυρο
- 3/4 φλιτζ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 1 κ. σούπας θυμάρι φρέσκο
- 3/4 φλιτζ. ξηρό βερμούτ
- 3/4 φλιτζ. μουστάρδα
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κ. σούπας ψιλοκομμένο εστραγκόν
- Ένα μέτριο αρνίσιο ποδαράκι, χωρίς κόκκαλο και ανοιγμένο
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 φλιτζ. ψίχα ψωμιού ανακατεμένη με 3 κουταλιές σούπας βούτυρο σοταρισμένο στο τηγάνι, 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό και μία κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο θυμάρι
Εκτέλεση:
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα τηγάνι λιώσε το βούτυρο και ρίξε τα κρεμμυδάκια και το θυμάρι να σωταριστούν σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.
- Πρόσθεσε το βερμούτ και άφησε να εξατμιστεί το μισό.
- Βάλε σε ένα μπολ τα κρεμμυδάκια και ανακάτεψέ τα με τη μουστάρδα, το αυγό, το εστραγκόν και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
- Ακούμπησε το αρνί με την πλευρά που έχει το λίπος προς τα κάτω και αλατοπιπέρωσε.
- Τρίψε το ένα τέταρτο του μίγματος της μουστάρδας πάνω στο κρέας.
- Τύλιξε το κρέας σε ρολό και δέσε το σε δύο σημεία με σπάγγο μαγειρέματος.
- Ζέστανε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα. Βάλε το αρνί και σοτάρισέ το σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές, περίπου για 8 λεπτά.
- Βγάλ’ το από την κατσαρόλα και βάλε το σε πιάτο και αφαίρεσε το σπάγγο.
- Τρίψε το κρέας με το υπόλοιπο μίγμα της μουστάρδας και από πάνω άπλωσε την ψίχα, καλύπτοντας όλη την επιφάνειά του.
- Βάλε τα ζουμιά της κατσαρόλας σε ταψί και από πάνω το αρνί και ψήσε το για 50 λεπτά αν το θέλεις μέτρια ψημένο και παραπάνω αν το θέλεις καλοψημένο.
- Άφησέ το να σταθεί 15 λεπτά πριν το βγάλεις σε πιατέλα και το κόψεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ