Mια πίτα που κρύβει μέσα της ένα ακόμη από τα μυστικά της ελληνικής “cucina povera”! Παραδοσιακός τραχανάς, λίγο τυρί (από εκείνο που οι παλιές έπηζαν μόνες στο χωριό), ολόφρεσκα αυγά και έτοιμη η πίτα. Εμείς απλά προσθέσαμε πράσο για να γίνει ο τραχανάς λίγο πιο γλυκός! Δοκίμασέ τη και χωρίς φύλλο, απλά ψήνοντας τη γέμιση σε λαδωμένο ταψί!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 3 φλιτζάνια τραχανά (λευκό, όχι ξινό)
- 2 ποτήρια φρέσκο γάλα
- 3 αυγά
- 200 γρ. φέτα τριμμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 μεγάλα πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό
- Λίγο σιμιγδάλι ψιλο
- Ελαιόλαδο
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό που βράσει να φουσκώσει και να μαλακώσει. Ανακάτεψε καλά να μ ην κολλήσει
- Αφού φουσκώσει ελαφρά, πρόσθεσε το 1 ποτήρι γάλα! Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε να κρυώσει για 10 λεπτά
- Στη συνέχεια πρόσθεσε τη φέτα και δύο αυγά και ανακάτεψε όλα τα υλικά να γίνουν ένα
- Στο μεταξύ βάλε σε ένα τηγανάκι το βούτυρο και σόταρε τα πράσα να μαλακώσουν και “μαζέψουν”! Στη συνέχεια ρίξε και τα πράσα στον τραχανά
- Λάδωσε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (30×30εκ.), πασπάλισε με σιμιγδάλι και στρώσε ένα φύλλο. Λάδωσε το φύλλο με πινέλο και στρώσε άλλο ένα φύλλο κρατώντας τις άκρες που εξέχουν του ταψιού για να διπλώσει την πίτα
- Ρίξε τη γέμιση από πάνω και άπλωσε να πάει παντού. Κάλυψε με δύο ακόμη φύλλα, λαδώνοντας πάντα ενδιάμεσα και δίπλωσε τις άκρες ώστε να “σφραγίσει” η πιτούλα σου
- Χάραξε ελαφρά τα φύλλα σε κομμάτια. Χτύπησε το υπόλοιπο γάλα με το αυγό και λίγο ελαιόλαδο και ρίξε πάνω από τα φύλλα
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 40-50 λεπτά να ψηθεί καλά το φύλλο
Tip
Ο τραχανάς πρέπει να παραμένει ζωντανός και να μην παραβράσει γιατί θα λασπώσει στην πίτα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ