Πανελλήνιες. Όσο οι μέρες προχωρούν και το πρώτο μάθημα πλησιάζει, τόσο το άγχος αυξάνεται στο παιδί σου. Αρχίζει ξανά μία περίοδος ιδιαίτερη απαιτητική και κουραστική, καθώς ο κάθε υποψήφιος καλείται να δώσει τον καλύτερο του εαυτό, για να “περάσει” στη σχολή που επιθυμεί. Όλα καλά (και αναμενόμενα) ως εδώ. Πώς μπορείς, όμως, να βοηθήσεις το παιδί σου, όταν το άγχος αρχίζει να το κυριεύει και από δημιουργικό μετατρέπεται σε έναν εχθρό στην προσπάθεια του;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποιο είναι το πιο συχνό σφάλμα;
Αρχικά, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από αυτό ακριβώς: να οριοθετούν το άμεσο και σχετικά βραχυπρόθεσμο μέλλον του παιδιού. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Το πιο συχνό λάθος είναι ότι οι υποψήφιοι έρχονται να εξετασθούν φορτισμένοι με το άγχος μιας οπωσδήποτε επιτυχίας, αλλιώς ακυρώνονται όλα τα προηγούμενα χρόνια και οι κόποι της σχολικής ζωής.
Η οπτική αυτή είναι εσφαλμένη και φυσικά επιβαρυντική για την ψυχολογική διάθεση του παιδιού. Τα χρόνια στο σχολείο είχαν στόχο να δώσουν μια γενική παιδεία στο μαθητή που τη χρειάζεται οπωσδήποτε στην ενήλικη ζωή του. Οι Πανελλαδικές έχουν στόχο την είσοδο σε μια σχολή ενδιαφέροντος του παιδιού που εξετάζεται και αποτελούν μια ξεχωριστή προσπάθεια. Αν στεφθεί με επιτυχία, ο νέος έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το στόχο του, να σπουδάσει δηλαδή αυτό που τον ενδιαφέρει, για να εργασθεί πάνω σ’ αυτό αργότερα. Αν η προσπάθεια αποτύχει, ο νέος θα πρέπει να αναλύσει τους λόγους της αποτυχίας, να ανασυγκροτηθεί και να προσπαθήσει εκ νέου, δεδομένου ότι αν χαθεί μια μάχη, δεν χάνεται ο τελικός στόχος, απλά αλλάζει η στρατηγική για την επίτευξη του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι μπορείς να κάνεις ως γονέας, προκειμένου να το στηρίξεις έμπρακτα πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων;
Βεβαιώσου ότι το παιδί σου τρέφεται σωστά
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του παιδιού σας και μπορεί να το βοηθήσει να αισθάνεται καλά κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Αν αναρωτιέσαι ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές, μπορείς να ρίξεις μία ματιά εδώ.
Μην υποτιμάς την αξία του ύπνου
Ο καλός ύπνος θα βελτιώσει τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται μεταξύ 8 και 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αφήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν για μισή με μία ώρα μετά το τέλος της μελέτης, βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή προτού πέσουν για ύπνο, για να χαλαρώσουν λίγο από τις έντονες σκέψεις. Το υπερβολικό διάβασμα “της τελευταία στιγμής” τη νύχτα πριν από την εξέταση είναι συνήθως κακή ιδέα. Στην πραγματικότητα, δεν προσφέρει καμία παραπάνω πληροφορία στο παιδί. Κάθε άλλο. Αντίθετα, ο ύπνος θα ωφελήσει τον έφηβο σου πολύ περισσότερο από λίγες ώρες πανικόβλητης μελέτης της τελευταίας στιγμής.
Δημιούργησε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα για εσένα
Θα βοηθήσει έμμεσα και το παιδί σου, καθώς θα μπορεί να συγκεντρωθεί ευκολότερα στη βασική του ασχολία: να μελετήσει. Είναι καλό οι γονείς να είναι πιο ευέλικτοι σχετικά με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις την περίοδο των εξετάσεων. Όταν το παιδί διαβάζει όλη την ημέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς ιδιαίτερα για τις δουλειές του νοικοκυριού που “έχουν μείνει πίσω” ή για την ακαταστασία στο δωμάτιό του. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνεις ψύχραιμη. Αν είσαι και εσύ ήρεμη, τότε αυτό θα περάσει και στο παιδί. Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι εξετάσεις δεν διαρκούν για πάντα.
Συζήτησε μαζί του
Υπενθύμισε στο παιδί σου ότι άγχος είναι φυσιολογικό. Η νευρικότητα είναι μια φυσική αντίδραση στις εξετάσεις. Το κλειδί είναι να το βοηθήσεις να ελέγξει αυτή τη νευρικότητά του.
Ενθάρρυνε το να κάνει ένα μικρό διάλειμμα για άσκηση
Όχι ασκήσεις μαθηματικού τύπου. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στην ηρεμία του μυαλού και στην ανακούφιση της ψυχολογικής πίεσης. Για αυτό, ενθάρρυνε το να μην την παραμελεί.
Την τελευταία στιγμή, μην προσθέσεις περισσότερο άγχος
Τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται την μέγιστη ψυχολογική πίεση λίγο πριν ξεκινήσουν από το σπίτι για να πάνε για εξετάσεις. Πριν φύγουν, προσπάθησε να καθησυχάσεις το μικρό σου υποψήφιο. Βεβαιώσουν πως γνωρίζει ότι σε περίπτωση μη επιτυχίας δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, και ότι, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί να είναι σε θέση να ξαναδοκιμάσουν ή να έχουν άλλες εναλλακτικές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ