Oι Βυζαντινοί πρόγονοι ονόμαζαν σαβούρες τις σάλτσες περιχύματος. Δανείστηκαν τη «σαβούρα» από το λατινικό savor που σημαίνει νόστιμο Το σαβόρο, λοιπόν, είναι μια σάλτσα από ξύδι, αλεύρι, λάδι και σκόρδο, στην οποία τις παλιές εποχές συντηρούνταν τα ψάρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1 κιλό μπαρμπούνια ή άλλα ψάρια (μέτριου μεγέθους όπως λιθρίνια, κουτσομούρες κλπ)
- 5 κ.σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και τεμαχισμένες στα τέσσερα
- 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 2 φλιτζάνια ξίδι (+ 1/2 φλιτζάνι νερό αν προτιμάς πιο αραιό ξίδι)
- 1 ½ – 2 κ.γ. αλεύρι
- αλάτι
- λίγο μαύρο ή κόκκινο, καυτερό πιπέρι
- λάδι για το τηγάνι
- αλεύρι για το αλεύρωμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Αλεύρωσε τα ψάρια τινάζοντάς τα να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Τηγάνισέ τα σε μπόλικο λάδι.
- Βάλ’ τα σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
- Ρίξε το ελαιόλαδο σε τηγάνι.
- Μόλις κάψει, ρίξε τα σκόρδα και πρόσθεσε το δεντρολίβανο να σωταριστούν.
- Διάλυσε το αλεύρι σε ξίδι (ένα φλιτζανάκι περίπου).
- Πρόσθεσε το μείγμα μαζί με το υπόλοιπο ξίδι (+νερό) στα υλικά που είναι στη φωτιά.
- Αλάτισε, πιπέρωσε και ανακάτεψε.
- Όταν το μείγμα βράσει περίχυσε με αυτό τα ψάρια σου.
Tip
Για ακόμη πιο πλούσια σάλτσα, μπορείς να προσθέσεις μια κονσέρβα ντομάτα (ή αντιστοιχη ποσότητα φρέσκια) μετά το αλεύρι και έτσι να έχεις μια δεμένη κόκκινη σαλτσούλα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ