Τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα Νάξου

1 Ώρα και 30 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Μια συνταγή που μπορεί να μην είναι παραδοσιακή του νησιου, εκμεταλλεύεται όμως τα προϊόντα του για να γίνει νόστιμη και ξεχωριστή. Ξερά σύκα, γραβιέρα Νάξου και μια σειρά από άλλα υλικά θα σου δώσουν ένα πολύ ενδιαφέρον γλυκό…

Συστατικά

  • Για τη ζύμη της τάρτας: 200 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 1/4 του φλιτζανιού νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Για τη γέμιση: 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 250 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
  • Λίγη  κανέλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε σε ένα μπολ το βούτυο, το αλεύρι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό και χτύπησε, ζύμωσε να πάρεις μια λεία ζύμη
  • Κάλυψε το ζυμάρι με μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο για μισή ώρα
  • Εν τω μετξύ ετοίμασε τη γέμιση. Κόψε τα σύκα σε λεπτές ροδέλες
  • Ανακάτεψε τα αυγά με τη ζάχαρη, την κανέλα και την κρέμα γάλακτος
  • Βγάλε τη ζύμη και άνοιηε σε λεπτό φύλλο! Στρώσε σε ελαφρά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα κάνε λίγες τρίπες εδώ κι εκεί και βάλε στο εσωτερικό πυρίμαχη μεμβράνη με ρύζι ή φασόλια για να μην φουσκώσει η ζύμη
  • Ψήσε στους 200oC στο φούρνο για 15′ λεπτά
  • Στρώσε στην ψημένη ζύμη τα σύκα, την γραβιέρα και περίχυσε με το μείγμα των αυγών
  • Βάλε και πάλι στο φούρνο, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180ºC.

Tip


Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164