Η Αργυρώ ψήνει τσουρέκι έτσι όπως θα το ήθελες από τα χεράκια της μαμάς και της γιαγιάς!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Για την μαγιά
- 1,5 κύβο νωπή μαγιά
- 2 κ.σ. (40 γραμμ.) ζάχαρη
- 1/3 κούπας ( 80 γραμμ.) χλιαρό νερό
- Για την ζύμη
- 8 κούπες (1 κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 2 κ.γλ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 κούπα (250 γραμμ.) βούτυρο
- 1 + 1/4 κούπα (280 γραμμ.) ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 1,5 κούπα (350 γραμμ.) πλήρες φρέσκο γάλα
- Λίγο λιωμένο βούτυρο
- Διάλυμα αυγά για επάλειψη
- Φιλέ αμυγδάλου προαιρετικά
- Κουβερτούρα σε σταγόνες
Τρόπος Μαγειρέματος
- Διαλύουμε την μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
- Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
- Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και την μαζεύουμε από τον κάδο.
- Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην πετσιάσει. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 2 ώρες.
- Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη.
- Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια.
- Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
- Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα. Αφήνουμε για ακόμα 10’ να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου ή στους 160°C αέρα για 45 λεπτά περίπου.
- Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Tip
Προσοχή!Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ