Η γαλοπούλα έχει την τιμητική της και δικαίως αφού το κρέας της είναι νόστιμο και τρυφερό. Αυτή η συνταγή έχει πολλά μπαχαρικά και λιγότερα λίπη αλλά και μια υπέροχη γεύση από το χυμό του πορτοκαλιού.
Θερμίδες: 274
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Σπρέι μαγειρικής
- 1 φρέσκια ή κατεψυγμένη γαλοπούλα, περίπου 5,5 κιλά
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
- 1 1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 5/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο με λιγότερο αλάτι
- 3/4 φλιτζάνι ξερό σέρι
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Αφαιρείς τα εντόσθια, το συκώτι και το λαιμό από τη γαλοπούλα και τα κρατάς στην άκρη.
- Στεγνώνεις τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.
- Κόβεις και πετάς το περιττό λίπος.
- Περνάς τα δάχτυλα ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας της γαλοπούλας στο λαιμό και σπρώχνεις απαλά για να χαλαρώσει το δέρμα, από το στήθος μέχρι τα μπούτια.
- Ανακατεύεις με ένα σύρμα το λάδι, το ξύσμα, το κύμινο, το μέλι, το σκόρδο σε σκόνη, τον κόλιανδρο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, το τζίντζερ, την κανέλα και το κόκκινο πιπέρι.
- Τρίβεις το μείγμα μπαχαρικών καλά σε όλη τη γαλοπούλα και κάτω από το δέρμα.
- Δένεις τα πόδια της μαζί με ένα σπάγκο κουζίνας.
- Τοποθετείς τα εντόσθια, το λαιμό, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα σε μεγάλο ταψί.
- Προσθέτεις τον ζωμό και το sherry στο ταψί.
- Τοποθετείς μία σχάρα πάνω στο ταψί και ψεκάζεις τη σχάρα με το σπρέι μαγερικής. Βάλε τη γαλοπούλα πάνω στη σχάρα με το στήθος προς τα πάνω.
- Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Μετά κάλυψε την γαλοπούλα ελαφρώς με ένα αλουμινόχαρτο χωρίς να τη βγάλεις από το φούρνο.
- Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήνεις ακόμα 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Αφαιρείς το ταψί από τον φούρνο, τοποθετείς την γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής και την αφήνεις σκεπασμένη να κρυώσει 20 λεπτά. Χαράζεις τη γαλοπούλα και πετάς το δέρμα.
- Σούρωσε το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί ώστε να πάρεις μόνο το υγρό χωρίς τα στερεά και χωρίς το λίπος.
- Βάλε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και άστο να βράσει.
- Προσθέτεις το χυμό πορτοκαλιού στο κατσαρολάκι και το αφήνεις να βράσει. Μαγειρεύεις για 3 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρά.
- Ανακατεύεις με το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το 1/8 κουταλάκι μαύρο πιπέρι.
- Σερβίρεις την γαλοπούλα με τη σος στο πλάι.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ