Panettone με σταφίδες

5
Mερίδες

Panettone: Η ιταλική πεντανόστιμη συνταγή για ένα διαφορετικό φανταστικό τσουρέκι!

Συστατικά

  • Για τα ξηρά φρούτα:
  • 1/3 φλιτζάνι χρυσές σταφίδες
  • 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα ξινά κεράσια
  • 1/4 φλιτζανιού triple sec (λικέρ με γεύση πορτοκαλιού) ή χυμό πορτοκαλιού
  • Για τη ζύμη:
  • 1 πακέτο ξηρή μαγιά (περίπου 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 3 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά
  • 1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • Σπρέι μαγειρικής
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε κόκκους

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για τα φρούτα:
  • Ανακάτεψε τα πρώτα 4 υλικά σε ένα μικρό μπολ και άφησέ τα για 1 ώρα.
  • Στράγγιξε τα φρούτα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και κράτησε τα φρούτα και 2 κουταλάκια λικέρ ξεχωριστά.
  • Για τη ζύμη:
  • Διάλυσε τη μαγιά και 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη στο ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ και άφησέ την για 5 λεπτά.
  • Ανακάτεψε 1/2 ποτήρι αλεύρι και τα υπόλοιπα 6 συστατικά (με το 1/2 φλιτζάνι αλεύρι με κρόκο αυγού) σε ένα μεγάλο μπολ και χτύπησε σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό.
  • Πρόσθεσε το μείγμα της μαγιάς και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και χτύπησε για 1 λεπτό.
  • Ανακάτεψε μέσα και τα μαριναρισμένα φρούτα, με 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, και το κουκουνάρι. Γύρισε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Ζύμωσε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 8 λεπτά) και πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας από το υπόλοιπο αλεύρι μια στο τόσο για να μην κολλήσει η ζύμη στα χέρια.
  • Βάλε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχει ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και σκέπασε από πάνω.
  • Άστο να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1.5 ώρα.
  • Βάλε τη ζύμη κάτω και άφησέ την να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  • Χώρισε στη μέση, φτιάχνοντας δύο μπάλες και βάλτες σε δύο μπολ που έχεις ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και άστα να φουσκώσουν 1 ώρα.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βάλε τις δύο ζύμες στο φούρνο και ψήσε για 30 λεπτά στους 180.
  • Βγάλτα από τον φούρνο και άστα να κρυώσουν.
  • Ανακάτεψε 2 κουταλάκια λικέρ και 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και άλειψε την κορυφή των τσουρεκιών.
  • Πασπάλισε ομοιόμορφα με τη ζάχαρη σε κόκκους.

Tip


Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164