Παλιά στο χωριό, λίγο πριν τα Χριστούγεννα έσφαζαν το γουρουνάκι. Κι επειδή τίποτα δεν έπρεπε να πάει χαμένο, ετοίμαζαν πεντανόστιμες λιχουδιές με όλα τα μέρη του χοιρινού. Η χοιρινή σικωταριά λοιπόν μπορεί να μας δώσει ένα υπέροχο μεζέ για το κρασί. Ονομάζονται οματιές και μοιάζουν με λουκάνικα, όμως δεν είναι… αν δεν τις ξέρεις από τη γιαγιά σου, ευκαιρία να τη δοκιμάσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1,5 κιλό χοιρινά έντερα
- 1 χοιρινή σικωταριά (σικώτι, καρδιά, νεφρά, σπλήνα, πνευμόνια)
- 1,5 κιλό κρέας χοιρινό – μπούτι
- 1 κιλό χοιρινό κιμά
- 1 κιλό πράσα
- 2 κρεμμύδι
- 1 κιλό ρύζι
- Ελαιόλαδο
- Κόκκινο κρασί
- Μύλο διαφόρων πιπεριών
- Ρίγανη
- Κύμινο σε σκόνη
- Αλάτι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Τα έντερα θέλουν καλό καθάρισμα να φύγει το λίπος και από τις δύο πλευρές. Μπορείς να βρεις βέβαια και έτοιμα καθαρισμένα
- Βύθισε τα έντερα σε κόκκινο κρασί και άφησέ τα από το βράδυ να μουλιάσουν και να πάρουν άρωμα
- Σε μια κατσαρόλα βάλε το κρέας κομμένο σε κομμάτια να βράσει με τα υγρά του
- Αφού στεγνώσει ρίξε τη σικωταριά, το πράσο και το κρεμμύδι και τσιγάρισε ελαφρά
- Πρόσθεσε και το ρύζι με τα διάφορα μυρωδικά σου και σβήσε με ένα ποτήριο ζεστό νερό
- Γέμισε με τη γέμιση αφού κρυώσει τα έντερα και στρώσε σε ένα ταψί για να τα ψήσεις στο φούρνο
- Ψήσε σε χαμηλή θερμοκρασία για κάμποση ώρα να ψηθούν και να πάρουν λίγο χρώμα
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ