Το τουρσί τη Σαρακοστή έχει την τιμητική του! Κάνε τη διαφορά και ετοίμασε εκτός από καροτάκια, κουνουπιδάκι ή αγγουράκι δοκίμασε να ετοιμάσεις παντζάρι. Τη συνταγή μας δίνει η Σεφ Ντίνα Νικολάου! [Πηγή]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- Περίπου 600 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 3 – 4 σπόροι από μαύρο πιπέρι
- 1 κιλό παντζάρια, βιολογικά, μικρού μεγέθους
- Aλάτι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε μια κατσαρόλα βάλε το ξίδι, το πιπέρι καγιέν, το τζίντζερ και τους σπόρους πιπεριού και άφησε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά
- Τράβηξε από τη φωτιά και άφησε το μείγμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρό ή κρύο
- Κόψε τα πράσινα βλαστάρια από τα παντζάρια αφήνοντας περίπου 1 εκ. επάνω στο βολβό. Πλύνε αλλά χωρίς να ξύσεις ούτε να ξεφλουδίσεις –είναι σημαντικό αυτό
- Βάλε να βράσει μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίξε τα παντζάρια και βράσε για περίπου 1 ώρα ή για όσο χρειαστεί, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην κομματιάζονται
- Βγάλε από την κατσαρόλα, άφησε να κρυώσουν λίγο μέχρι να μπορείς να τα πιάσεις χωρίς να κάψεις τα χέρια σου και ξεφλούδισε. Ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα, με τα δάχτυλα.
- Μοίρασε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα (άφησε τα μικρά ολόκληρα και κόψε τα μεγαλύτερα σε μέτριες φέτες). Συμπλήρωσε τα βαζάκια με το κρύο μείγμα ξιδιού που ετοίμασες, καλύπτοντας τελείως τα παντζάρια κατά 1 εκ.
Tip
Το τουρσί αυτό τρώγεται από την επόμενη κιόλας μέρα αλλά όσο μένει τόσο νοστιμότερο γίνεται. Το αφήνω για πολλούς μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και τα σερβίρω σε σαλάτες ή σαν συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά και ψητό ψάρι. Συνοδεύει τέλεια και τις πιατέλες τυριών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ