Παραδοσιακό, αφράτο και πεντανόστιμο. Είναι το σήμα κατατεθέν του Πάσχα και μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη λύση για πρωινό ή σνακ με τον καφέ σου το απόγευμα. Θέλει υπομονη, μιας και είναι από τις ζύμες που χρειάζονται πολλή ξεκούραση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 2 1/2 κιλά αλεύρι
- 8 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 500 γρ. μαργαρίνη
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 2 κ.γ αλάτι
- 3 βανίλιες
- Το χυμό και το ξύσμα
- 8 γρ. μαχλέπι
- 8 γρ. κακουλέ
- Λίγο Αλεύρι
- 200 γρ. μαγιά
- Λίγο χλιαρό νερό
- Νιφάδες αμυγδάλου για το γραρνίρισμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ανακάτεψε το νερό, λίγο αλεύρι και τη μαγιά σκέπασέ τον και άφησε στην άκρη για μια ώρα
- Σε μεγάλη λεκάνη ανακάτεψε το αλεύρι, τις βανίλες, το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ, και το ξύσμα πορτοκαλιού
- Σε μίξερ χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού
- Την ίδια ώρα λιώσε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με το λάδι. Ζέστανε παράλληλα και το γάλα σε άλλο σκεύος
- Πρόσθεσε στα στεγνά υλικά το χυλο με τη μαγιά, τα αυγά και το γάλα. Στη συνέχεια βάλε τη μισή ποσότητα από τη μαργαρίνη
- Ζύμωσε στη λεκάνη καλά και πρόσθεσε και την υπόλοιπη μαργαρίνη. Συνέχισε το ζυμωμα
- Σκέπασε την λεκάνη με ένα πανί και άφησε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες
- Πιάσε και πάλι τη ζύμη και ξαναζύμωσε. ‘Αφησε άλλη μια ώρα να φουσκώσει σκεπασμένη
- Πλέξε τα τσουρέκια σου σε ό, τι σχέδιο θέλεις και άφησε πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. (Ο φούρνος με αέρα είναι ιδανικός σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία)
- Άλειψε με τους κρόκους αυγών που έχεις κρατήσει, αφού τους χτυπήσεις με λίγο χλιαρό νερό
- Πασπάλισε με τα αμύγδαλα
- Ψήσε στους 170oC στον αέρα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα!
Tip
Το μαχλέπι και ο κακουλές είναι τα συστατικά που θα δώσουν τη χαρακτηριστική γεύση στο τσουρέκι. Ζήτησέ τα στο super market
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ