Καθαρά Δευτέρα: Τι να προσέξεις στο τραπέζι για να μην πάρεις κιλά

Σιμιγδαλένιος ή ταχινένιος χαλβάς, ταραμοσαλάτα, φάβα, θαλασσινά, τραγανή λαγάνα, ντολμαδάκια, φασόλια κοκκινιστά. Ναι, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι πλούσιο σε γεύση, αλλά δυστυχώς και σε θερμίδες. Εσύ, όμως, θες να ενδώσεις σε όσα βλέπεις μπροστά σου και στη διάθεση της παρέας που απογειώνεται με λίγο ουζάκι. Με την σιλουέτα σου τι γίνεται; Μην αγχώνεσαι! Σου έχουμε μερικά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις τα πάντα, αλλά με μέτρο. Γιατί, δεν είναι να παίζουμε με τη δίαιτα μας την περίοδο που ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι. Για τσέκαρε…

Το σωστό ορεκτικό
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και το σωστό γεύμα από το ορεκτικό του. Η φάβα σου κλείνει το μάτι και (ναι!) μπορείς να ενδώσεις, αλλά με μέτρο. Άκου γιατί! Όπως όλα τα όσπρια, έτσι και η φάβα που παράγεται από τη συγκεκριμένη διατροφική ομάδα, είναι πλούσια σε καθαρή πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Σε χορταίνει, δηλαδή, με τον πιο υγιεινό τρόπο. Άσε που σε σύγκριση με την ταραμοσαλάτα έχει λιγότερες θερμίδες.

Και η λαγάνα ψωμί είναι
Μπορεί να έχει γεύση ξεχωριστή και υφή τραγανή, όμως, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι και η λαγάνα ένα συνηθισμένο ψωμί είναι. Προκαλεί, δηλαδή, μεταξύ των άλλων, και όλα τα αρνητικά που σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή, όπως φούσκωμα και κατακράτηση υγρών. Απόλαυσε την με μέτρο και την επόμενη ημέρα να είσαι σίγουρη ότι η κοιλιά σου θα είναι και πάλι επίπεδη.

Με τι θα συνοδεύσεις τα θαλασσινά σου;
Άφησε για λίγο τις πατάτες στην άκρη και γέμισε το στομάχι και τα μάτια σου με χρώμα και φυτικές ίνες. Τα λαχανικά θα πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο σου τουλάχιστον και το υπόλοιπο μισό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα όσπρια και τα θαλασσινά. Αν ακολουθήσεις αυτόν τον απλό κανόνα, τότε σίγουρα δεν θα ξεφύγεις στις θερμίδες.

Και το επιδόρπιο στο τραπέζι
Αποφεύγοντας την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος μπορείς να απολαμβάνεις γλυκά, νόστιμα και υγιεινά, τα οποία φροντίζουν τόσο τη σιλουέτα όσο και τη φυσική κατάσταση, αρκεί φυσικά να μην ξεπεράσεις τις συνιστώμενες ποσότητες. Άλλωστε, η Καθαρά Δευτέρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να απολαύσεις γλυκά, τα οποία είναι άκρως ευεργετικά για τον οργανισμό σου. Μαύρη σοκολάτα, παστέλι, γλυκό κουταλιού, χαλβάς από ταχίνι σε μικρή ποσότητα σε περιμένουν.

Με το αλκοόλ τι γίνεται;
Δες τις θερμίδες που θα προσλαμβάνεις ανά γουλιά, για να έχεις επίγνωση. Προσπάθησε να μην καταναλώσεις αλκοόλ πριν έρθουν τα εδέσματα στο τραπέζι. Έτσι, θα καταναλώσεις σίγουρα μικρότερη ποσότητα…

  • Oύζο 1 ποτηράκι (60 ml/ σαν σφηνάκι μεγάλο): 150 θερμίδες
  • Τσίπουρο 1 ποτηράκι (60 ml/ σαν σφηνάκι μεγάλο): 170 θερμίδες
  • Κρασί 1 ποτηράκι (120 ml): 80 θερμίδες
  • Μπίρα 1 κουτάκι (330 ml): 146 θερμίδες

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164