Η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου είναι το παν. Χαμηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει εμπόδια, ενώ ισχυρή αυτοεκτίμηση σημαίνει ευτυχία. Η Μαρούσα Πολυκανδριώτη, Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, σου δίνει σήμερα τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις, τους τρόπους να αγαπήσεις και να εκτιμήσεις τον εαυτό σου. Όλα τα υπόλοιπα έπονται…
Πόσες φορές έχετε πει στον εαυτό σας δεν θα τα καταφέρω; Πόσες φορές δεν προσπαθείτε για αυτά που επιθυμείτε επειδή πιστεύετε ότι δεν θα τα μπορέσετε να τα αποκτήσετε; Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα μεγάλο εμπόδιο που μας κρατάει πίσω από το να εκφράσουμε το δυναμικό μας και να διεκδικήσουμε την ποιότητα ζωής που επιθυμούμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Αυτοεκτίμηση είναι το σημαντικότερο καύσιμο για την ψυχική μας Υγεία και αποτελεί βασικό άξονα για το τί θα επιτύχουμε στη ζωή μας και πόσο ευτυχισμένοι θα νιώθουμε.
Τι είναι η αυτοεκτίμηση;
Η αυτοεκτίμηση είναι μία συνολική εικόνα και στάση που έχουμε προς τον εαυτό. Πόσο με ξέρω, πόσο μου αρέσω, πόσο με φροντίζω. Είναι η ικανότητα να δίνουμε αξία στον εαυτό μας, να τον αγαπάμε, να τον υποστηρίζουμε και να νιώθουμε εντάξει με αυτό που είμαστε. Να είμαστε αληθινοί – ειλικρινής αποδεχόμενοι τις δυσκολίες, τα λάθη μας ή ότι μπορεί να περνάμε μία δύσκολη περίοδο στη ζωή μας.
Με ποιους τρόπους μπορώ να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση μου;
Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γνώρισε τον εαυτό σου
Η Αυτοεκτίμηση συνδέεται με την αυτογνωσία. Πώς θα μπορέσω να με αγαπήσω αν δεν με γνωρίσω; Παρατήρησε τον εαυτό σου, διερευνητικά, με μία όμορφη περιέργεια να εξερευνήσεις τον εσωτερικό σου πλούτο και τη μοναδικότητά σου.
Αφιέρωσε χρόνο και χώρο ώστε να κατανοήσεις το σημείο στον οποίο βρίσκεσαι την παρούσα στιγμή. Μπορείς να θέσεις κάποια από τα παρακάτω ερωτήματα που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις και να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου:
-Ποια είμαι; Ποια είναι τα προτερήματα μου; Ποια είναι τα μειονεκτήματα μου; Τι είναι αυτό που θέλω και χρειάζομαι στη ζωή μου; Αυτό που κάνω, νιώθω, ζω μου είναι αρκετό; Η ζωή μου αφορά στις δικές μου προσδοκίες ή είναι η ζωή που άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να ζω;
Εξέτασε με ειλικρίνεια τα προτερήματα και με αγάπη τα ελαττώματά σου
Η Αυτοεκτίμηση είναι η ύπαρξη μίας ρεαλιστικής στάσης απέναντι στον εαυτό. Αναγνώρισε τα ευάλωτα σημεία σου, αγκάλιασέ τα, αποδέξου τα, φρόντισέ τα. Δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι και δεν είναι αυτό το νόημα της ζωής μας. Συνειδητοποίησε τα δυνατά σου σημεία και βγάλτα μπροστά!
Καλλιέργησε μία ενθαρρυντική – υποστηρικτική εσωτερική φωνή
Τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση κατακλύζονται από αρνητικές φωνές οι οποίες τους επιβεβαιώνουν πόσο λίγοι είναι (π.χ. είσαι χάλια, δεν πρόκειται να σε κοιτάξει, μην ζητήσεις αύξηση). Ξεκίνησε να αφουγκράζεσαι και να ενδυναμώνεις την ενθαρρυντική, τρυφερή, φροντιστική πλευρά που υπάρχει μέσα σου αναπτύσσοντας έναν υποστηρικτικό εσωτερικό διάλογο (π.χ. Δοκίμασε δεν έχεις τίποτα να χάσεις, είναι πολύ σπουδαία η προσπάθεια που κάνεις, δικαιούσαι να κάνεις λάθη, αξίζει να ξεκουραστείς, αξίζεις να φροντίσεις τον εαυτό σου, είσαι σπουδαία)
Εστίασε στη γνώμη των αγαπημένων σου προσώπων
Άκουσε τη γνώμη αγαπημένων σου προσώπων που εμπιστεύεσαι και γνωρίζεις ότι είναι ειλικρινή και θέλουν το καλό σου. Τις περισσότερες φορές τα πολύ κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα έχουν μία συνολική εικόνα για εμάς και βλέπουν πλευρές της προσωπικότητάς μας που δεν συνειδητοποιούμε. Άκουσέ τους και δες την ομορφιά σου μέσα από τα μάτια τους. Το βλέμμα των αγαπημένων μας μπορεί να είναι θεραπευτικό.
Κάνε συχνά δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε κάνουν να νιώθεις ικανή και δυνατή
Όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει και τα καταφέρνουμε τόσο καλύτερα νιώθουμε. Επίσης όσο πιο συχνά βιώνουμε αυτό το όμορφο συναίσθημα τόσο περισσότερο (βήμα βήμα) αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας. Επιπλέον όταν κατακτούμε έναν στόχο, αυτό μας δίνει τη δύναμη να θέσουμε και κάποιον επόμενο
Αυτοφροντίδα
Φρόντιζε την καθημερινότητά σου ώστε να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και φροντίζουν την ψυχή και το σώμα σου. Οφείλουμε στον εαυτό μας να έχουμε ένα περιεχόμενο ζωής μέσα στο οποίο να υπάρχουν στιγμές χαλάρωσης, χαράς, σύνδεσης με τον εαυτό.
Δράσε!
Το άτομο που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό του από την αποτυχία και να βιώσει συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, ανημποριάς, υιοθετεί συγκεκριμένες συμπεριφορές “ασφάλειας” με συνηθέστερη το να κρατά τον εαυτό του στην άκρη, αναβάλλοντας ή μη προσπαθώντας για εκείνα που επιθυμεί να κατακτήσει. Στην πραγματικότητα αυτοεγκλωβίζεται καθώς με την αποφυγή επιλέγουμε την αποτυχία γιατί δεν δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να προσπαθήσει ώστε να επιτύχει.
Ψυχοθεραπεία
Μέσα από το μονοπάτι της ψυχοθεραπείας μας δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της χαμηλής μας αυτοεκτίμησης κατανοώντας το πώς φτάσαμε να μην πιστεύουμε σε εμάς. Επίσης αναγνωρίζουμε τι είναι αυτό που κουβαλάμε από την οικογένεια καταγωγής μας και εμποδίζει την αυτοεκτίμηση μας. Η σχέση θεραπευτή – θεραπευόμενου μπορεί να αποτελέσει ένα όχημα αλλαγής ώστε ο θεραπευόμενος να μάθει εκ νέου να αγαπάει, να φροντίζει, να υποστηρίζει τον εαυτό του και να διεκδικεί τη ζωή που του αξίζει.
Ας θυμόμαστε πως η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που μαθαίνεται και πάντα, σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε φάση ζωής και να βρισκόμαστε μπορούμε να δουλέψουμε για να την αποκτήσουμε.
Η σχέση με τον εαυτό μας είναι σχέση μίας ολόκληρης ζωής και δεν τελειώνει ποτέ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ